Bezlaktózové kondenzované mlieko

Bezlaktózové kondenzované mlieko

sója vajcia sezam ovos psenica mlieko makkyse kukurica arasidy

Domáce bezlaktózové kondenzované mlieko je vyrobené bez alergénov lepku, sóje, laktózy, kukurice, vajec, … heart  Na prípravu bezlaktózovej verzie kondenzovaného mlieka som siahla po kokosovom mlieku s ktorým sa neuveriteľne jednoducho pracuje, samozrejme môžete použiť aj rovnako bezlaktózové mandľové mlieko  wink 

Prvý recept na bezlaktózové kondenzované mlieko pozostáva z troch surovín. Sú nimi kokosové mlieko, biely kryštálový cukor a štipka soli  yes

Druhý recept rovnako ako prvý pozostáva z troch surovín. Sú nimi opäť kokosové mlieko, med a štipka soli victory  Med môžete použiť ako tekutý tak aj tuhý.

Na prípravu bezlaktózového kondenzovaného mlieka som siahla po kokosovom mlieku z jednoduchého dôvodu a to skrz jeho úžasnú vlastnosť, že pri pomalom a aj rýchlom varení sa Vám nevytvoria hrudky – zrazeniny  good

Použité kokosové mlieko môžete nahradiť mandľovým alebo iným orechovým mliekom.

Príprava domáceho bezlaktózového kondenzovaného mlieka Vám zaberie cca 15 minút a môžete ho ihneď použiť alebo po úplnom vychladnutí uschovať do chladničky wink

Samotné bezlaktózové kondenzované mlieko Vám v chladničke vydrží cca 3 týždne  yes

Tajomstvom úspechu pri výrobe domáceho kondenzovaného mlieka spočíva v chladných surovinách. T.j. všetky suroviny zmiešate v chladnom stave a spoločne ich následne zahrievate  kiss


⇒ porcie: 300 g kondenzovaného mlieka   doba prípravy: 2 minúty + 12 – 15 minút varenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Bezlaktózové kondenzované mlieko 


Bezlaktózové kondenzované mlieko s použitím bieleho kryštálového cukru 

Ingrediencie

  • 400 g kokosového mlieka / mandľového 
  • 200 g bieleho kryštálového cukru / hnedého trstinového 
  • štipka soli

Bezlaktózové kondenzované mlieko s použitím medu

Ingrediencie

  • 400 g kokosového mlieka / mandľového
  • 336 g medu akéhokoľvek
  • štipka soli

Postup

  1. Postup na výrobu oboch bezlaktózových kondenzovaných mliek je rovnaký.
  2. V rajničke na miernom plameni zohrievame za občasného miešania všetky suroviny na prípravu bezlaktózového kondenzovaného mlieka.
  3. Po zovretí plameň nestíšime !!!, ale už za stáleho miešania varíme 12 – 15 minút. 
  4. Po odparení polovičnej dávky kondenzovaného mlieka, mlieko odstavíme ( pri miešaní sa mlieko oddeľuje od okrajov a je tuhšie ).
  5. Hotové bezlaktózové kondenzované mlieko prelejeme do horúcich pohárov a necháme úplne vychladnúť.
  6. Po vychladnutí pohár uzavrieme a uskladníme v chladničke.

Tip: Ak si nieste istý správnou konzistenciou bezlaktózového kondenzovaného mlieka, vykonajte skúšku a to následne : čajovou lyžičkou naberte kondenzované mlieko a kvapnite na tanierik. Ak sa kvapka rozteká do strán, ešte kondenzované mlieko nie je dostatočne prevarené.

Bezlaktózové kondenzované mlieko

Bezlaktózové kondenzované mlieko

Počet zobrazení 1 244
 

Zanechať komentár