Bezlepková ciabatta

Bezlepková ciabatta

sója sezam ovos psenica orechy mlieko makkyse arasidy

Moja obľúbená, nadýchaná a krásne jemná bezlepková ciabatta je vyrobená z prirodzene bezlepkových a samozrejme jednodruhových múk. Ciabatta neobsahuje alergény lepku, sóje a laktózy. V tomto recepte je pridaný vaječný bielok pre lepšiu štruktúru cesta, samozrejme, ak trpíte alergiou na vajíčka môžete tento krok vynechať  good 

Na bezlepkovú ciabattu budete potrebovať kombináciu troch jednodruhových prirodzene bezlepkových hladkých múk a to ryžovú, kukuričnú a zemiakovú. Vďaka ich kombinácií dosiahneme správnu chuť a vôňu ciabatty. Preto by som ich nezamieňala za iné bezlepkové múky  yes

Nádherne jemnú, vzdušnú a pevnú konzistenciu docielime použitím kvasníc, fiberHusku a xantánovej gumy ok Xantánovú gumu môžete nahradiť guarovou gumou.

Ako som spomínala v recepte sa nachádza aj vaječný bielok. Ten má za úlohu cesto viac prevzdušniť a tak prispieva k lepšej štruktúre ciabatty. Samozrejme nič katastrofálne sa nestane keď ho vynecháte  victory

Tuková časť bezlepkovej ciabatty sa skladá z olivového oleja. Odporúčam použiť olivový olej vhodný ako na varenie tak aj na studenú kuchyňu. Olivový olej môžete nahradiť aj slnečnicovým olejom.

Cesto na bezlepkovú ciabattu kysne 8 hodín, preto ak spávate cca rovnako dlhú dobu, odporúčam na ciabattu zamiesiť pred spaním  laugh


⇒ porcie: 2 x 350g ciabatty   doba prípravy: 10 minút + 8 ½ hodiny kysnutie + 40 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Bezlepková ciabatta


Ingrediencie

Postup

  1. Vo väčšej miske zmiešame všetky ingrediencie okrem fiberHusku a xantánovej gumy.
  2. Miešame elektrickým mixérom alebo metličkou, pokiaľ sa nám všetky suroviny nespoja a nedosiahneme hladkú, liatu textúru cesta.
  3. Do vymiešaného cesta na prípravu bezlepkových ciabatt primiešame fiberHusk a xantánovú gumu.
  4. Premiešame ( cesto bude lepkavé ale celistvé a hladké ).
  5. Vymiesené cesto na bezlepkové ciabatty zakryjeme potravinovou fóliou. A necháme ho na teplom mieste kysnúť po dobu 8 hodín.
  6. Po 8 hodinách cesto rozdelíme na dve časti.
  7. Na pomúčenej pracovnej doske ( ryžová múka ) vytvarujeme rukami tvar ciabatt.
  8. Ciabatty prenesieme na plech vystretý papierom na pečenie a posypeme ich ryžovou múkou.
  9. Bezlepkové ciabatty necháme ešte 30 minút podkysnúť. 
  10. Po 30 minútach bezlepkové ciabatty pečieme pri teplote 225°C po dobu 40 minút.
  11. Upečené ciabatty pred konzumáciou necháme vychladnúť.

Tip: Bezlepkové ciabatty sú vďaka ich neutrálnej chuti ideálne k pečenému mäsu, syrom alebo ako hrianka preliata kvapku olivového oleja  heart

Bezlepková ciabatta

Bezlepková ciabata

Počet zobrazení 3 733
 

Zanechať komentár