Bezlepková figová roláda

Bezlepková figová roláda

sója sezam ovos psenica mlieko makkyse kukurica arasidy

Bezlepková figová roláda neobsahuje okrem alergénov lepku, sóje, arašidov, sezamu ani kravskú bielkovinu. Preto si na tomto recepte pochutnajú aj ľudia trpiacimi laktózovou intoleranciou. Bezlepková figová roláda je menej sladká nakoľko obsahuje len vanilkový cukor a je veľmi jednoduchá na prípravuZákladom bezlepkovej figovej rolády sú použité celé vajíčka vďaka ktorým je cesto po upečení pekne celistvé a hlavne pružné a tým sa ani pri stáčaní nemelí a nepraská. Keďže sa v receptúre uvádzajú až 4 vajíčka, bohužiaľ nedajú sa 100% nahradiť bez pridania iných surovín len s pomocou detskej výživy či ľanového vajíčka

Na bezlepkovú figovú roládu som použila len kombináciu prirodzene bezlepkovej jednodruhovej hladkej zemiakovej múky a rovnako prirodzene bezlepkovej jednodruhovej mandľovej múky.

Prirodzene bezlepková hladká zemiaková múka je vynikajúca práve pri výrobe bezlepkových rolád. Je bielej farby a má neutrálnu chuť. Keďže sa radí medzi škrobové múky veľmi dobre sa s ňou pracuje ak chcete s cestom po upečení ďalej pracovať. Jej vynikajúcou náhradou je tapioková múka. Viac o nej a ďalších prirodzene bezlepkových jednodruhových škrobových múkach viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky

Druhou použitou múkou v bezlepkovej figovej roláde je prirodzene bezlepková mandľová múka. Mandľová múka okrem toho že obsahuje veľa zdravých tukov, bielkovín má nízky glykemický index. Obsahuje len malé množstvo sacharidov preto ju treba vhodne zlúčiť s inou prirodzene bezlepkovou jednodruhovou múkou, akou je napríklad použitá zemiaková múka. 100% náhradou za mandľovú múku je napríklad lieskovcová múka. Viac o mandľovej múke, jej využití či zámene viď odkaz Prirodzene bezlepková mandľová, kokosová a lieskovcová múka

Kypriacim činidlom v bezlepkovej figovej roláde je prášok do pečiva. Ak trpíte neznášanlivosťou prášku do pečiva siahnite po jeho náhrade vo forme jedlej sódy.

Keďže bezlepková roláda nesie prívlastok figová, samotná náplň pozostáva z fíg, kozieho masla, kávy, vanilkového cukru a môjho obľúbeného vanilkového extraktu.

Kozie maslo je úžasnou náhradou za kravské maslo ak trpíte alergiou na kravskú bielkovinu. Ak však takýto problém nemáte môžete použiť bezlaktózové maslo či maslo.


⇒ porcie : 1 roláda ( cca gramov )   doba prípravy : 15 minút + 5 minút pečenie + cca 30 minút chladnutie cesta + 30 minút tuhnutie   náročnosť : jednoduchá ⇐

Bezlepková figová roláda


• cesto na roládu / korpus •

Ingrediencie

• plnka •

Ingrediencie

  • 100 g kozieho masla / bezlaktózového / masla
  • 2 polievkové lyžice vanilkového cukru
  • 5 ks sušených fíg
  • 30 g kávy ( vychladnutej )
  • štipka vanilkového extraktu

Postup

  1. Na prípravu bezlepkovej figovej rolády si najskôr vyšľaháme celé vajíčka ( šľaháme elektrickým mixérom pokiaľ nebudú pekne načuchorené ).
  2. V samostatnej miske zmiešame prirodzene bezlepkovú hladkú zemiakovú múku spolu s práškom do pečiva.
  3. Do vyšľahaných vajíčok pridáme kakao.
  4. Nakoniec vmiešame zemiakovú múku s práškom do pečiva a následne mandľovú múku ( cesto je hladké a liate )
  5. Takto vymiešané cesto nalejeme na plech vystretý papierom na pečenie s rozmermi 25×35 cm ( je dôležité aby mal plech vystreté papierom na pečenie aj okraje aby sa nám cesto po upečení neprichytilo ).
  6. Cesto pečieme pri teplote 250°C po dobu 5 minút ( cesto sa za túto krátku dobu pekne nadvihne a dostatočne upečie )
  7. Po upečení cesta na bezlepkovú figovú roládu ešte teplé cesto posypeme strúhaným kokosom a priložíme naň druhý papier na pečenie. Opatrne cesto preklopíme a odstránime pôvodný papier na pečenie. Necháme úplne vychladnúť ( týmto spôsobom nám vznikne pekný dekor ktorý vydrží na samotnej roláde a získame sviežu chuť kokosu ).
  8. Ako nám chladne cesto na bezlepkovú figovú roládu pripravíme si plnku.
  9. Najskôr si malým množstvom vriacej vody sparíme figy. Po cca 5 minútach ich rozmixujeme najemno.
  10. Uvaríme kávu a necháme ju vychladnúť ( použiť môžete akúkoľvek ).
  11. V miske vymiešame kozie maslo spolu s vanilkovým cukrom.
  12. Následne primiešame rozmixované figy a vanilkový extrakt.
  13. Na vychladnuté cesto na bezlepkovú figovú roládu natrieme plnku a cesto zrolujeme do tvaru rolády.
  14. Bezlepkovú figovú roládu uložíme do chladu / chladničky a necháme ju pred samotným krájaním úplne vychladnúť.

Bezlepková figová roláda

Bezlepková figová roláda

Počet zobrazení 830
 

Zanechať komentár