Bezlepková sviečková so žemľovými knedličkami

Bezlepková sviečková so žemľovými knedličkami

soja sezam ovos psenica orechy makkyse kukurica arasidy

Bezlepková sviečková so žemľovými knedličkami, skvelý recept ako na nedeľný, tak aj na bežný obed. Sviečkovú som ničím nezahusťovala, pretože tým, že som na mrkve a petržlene nešetrila nebolo vôbec treba. Žemľové knedličky pripravené z bezlepkového domáceho pečiva sú rýchlejšou alternatívou naproti kysnutým knedliam. Do žemľových knedličiek si môžete rovnako ako ja pridať nasekanú petržlenovú vňať, alebo bylinky vďaka ktorým dosiahnete aromatickejšiu vôňu a príjemnú chuť. Bezlepková sviečková obsahuje len nepatrné množstvo smotany na varenie. Aj keď klasická sviečková bez smotany nie je to pravé, myslím si, že ju kľudne môžete vynechať.


⇒porcie: 4   doba prípravy: 15 minút + 1½hodiny mäso + 1 hodina varenie knedličiek   náročnosť: mierne náročná⇐

Bezlepková sviečková so žemľovými knedličkami


Bezlepková sviečková •

Ingrediencie

  • 650 g hovädzieho mäsa
  • 5 ks mrkvy
  • 2 ks petržlenu
  • 1 ks cibule
  • olej
  • smotana na varenie (alternatíva bezlaktózová smotana na varenie)
  • bobkový list
  • čierne korenie
  • soľ
  • ocot

Žemľové knedličky •

Ingrediencie

  • 5 – 6 ks bezlepkových žemlí (rožky, bagety)
  • 2 ks vajcia
  • 150 ml mlieka (alternatíva bezlaktózové mlieko)
  • 100 ml oleja
  • petržlenová vňať
  • soľ

Postup

  1. Umyté mäso si nakrájame na plátky, narežeme okraje aby sa nám nerolovali pri opekaní, osolíme a okoreníme. Mrkvu spolu s petržlenom nastrúhame na jemnom strúhadle. Cibuľu si nakrájame na menšie kocky.
  2. Hovädzie mäso prudko opečieme na oleji a odložíme bokom. Na výpeku z mäsa si orestujeme cibuľu s mrkvou a petržlenom (restujeme, kým zelenina nepustí šťavu a nezačne rozvoniavať). 
  3. Opečené hovädzie mäso na bezlepkovú sviečkovú vložíme ku orestovanej zelenine, podlejeme vodou/ vývarom, pridáme bobkový list a dusíme cca 1½ hodiny.
  4. Medzitým si nakrájame bezlepkové pečivo na kocky. Zohrejeme si mlieko s ktorým prelejeme nakrájané pečivo na žemľové knedličky. Necháme odstáť 10 minút (kým nám pečivo nezmäkne a nevypije mlieko).
  5. Ku pripravenému pečivu pridáme ostatné suroviny a ochutíme (ak sa Vám knedličky zdajú moc krehké prisypte bezlepkovú strúhanku, ak naopak prilejte mlieko). Tvarujeme guľky vo veľkosti tenisovej loptičky.
  6. Knedličky (každú samostatne) vložíme do obrúsku, previažeme a varíme vo vriacej vode 15 minút.
  7. Ak sa nám už mäso na sviečkovú udusilo, vyberieme ho z hrnca. Zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom alebo prepasírujeme. 
  8. Do omáčky pridáme smotanu na varenie, ochutíme korením, chvíľu povaríme a odstavíme z tepla. Dochutíme octom a mäso vložíme naspäť do hrnca.

bezlepková sviečková so žemľovými knedličkamibezlepkové žemľové knedličkybezlepkové žemľové knedličky

Počet zobrazení 589
 

Zanechať komentár