Bezlepková sviečková so žemľovými knedličkami, skvelý recept ako na nedeľný, tak aj na bežný obed. Sviečkovú som ničím nezahusťovala, pretože tým, že som na mrkve a petržlene nešetrila nebolo vôbec treba. Žemľové knedličky pripravené z bezlepkového domáceho pečiva sú rýchlejšou alternatívou naproti kysnutým knedliam. Do žemľových knedličiek si môžete rovnako ako ja pridať nasekanú petržlenovú vňať, alebo bylinky vďaka ktorým dosiahnete aromatickejšiu vôňu a príjemnú chuť. Bezlepková sviečková obsahuje len nepatrné množstvo smotany na varenie. Aj keď klasická sviečková bez smotany nie je to pravé, myslím si, že ju kľudne môžete vynechať.
⇒porcie: 4 doba prípravy: 15 minút + 1½hodiny mäso + 1 hodina varenie knedličiek náročnosť: mierne náročná⇐
Bezlepková sviečková so žemľovými knedličkami
• Bezlepková sviečková •
Ingrediencie
- 650 g hovädzieho mäsa
- 5 ks mrkvy
- 2 ks petržlenu
- 1 ks cibule
- olej
- smotana na varenie (alternatíva bezlaktózová smotana na varenie)
- bobkový list
- čierne korenie
- soľ
- ocot
• Žemľové knedličky •
Ingrediencie
- 5 – 6 ks bezlepkových žemlí (rožky, bagety)
- 2 ks vajcia
- 150 ml mlieka (alternatíva bezlaktózové mlieko)
- 100 ml oleja
- petržlenová vňať
- soľ
Postup
- Umyté mäso si nakrájame na plátky, narežeme okraje aby sa nám nerolovali pri opekaní, osolíme a okoreníme. Mrkvu spolu s petržlenom nastrúhame na jemnom strúhadle. Cibuľu si nakrájame na menšie kocky.
- Hovädzie mäso prudko opečieme na oleji a odložíme bokom. Na výpeku z mäsa si orestujeme cibuľu s mrkvou a petržlenom (restujeme, kým zelenina nepustí šťavu a nezačne rozvoniavať).
- Opečené hovädzie mäso na bezlepkovú sviečkovú vložíme ku orestovanej zelenine, podlejeme vodou/ vývarom, pridáme bobkový list a dusíme cca 1½ hodiny.
- Medzitým si nakrájame bezlepkové pečivo na kocky. Zohrejeme si mlieko s ktorým prelejeme nakrájané pečivo na žemľové knedličky. Necháme odstáť 10 minút (kým nám pečivo nezmäkne a nevypije mlieko).
- Ku pripravenému pečivu pridáme ostatné suroviny a ochutíme (ak sa Vám knedličky zdajú moc krehké prisypte bezlepkovú strúhanku, ak naopak prilejte mlieko). Tvarujeme guľky vo veľkosti tenisovej loptičky.
- Knedličky (každú samostatne) vložíme do obrúsku, previažeme a varíme vo vriacej vode 15 minút.
- Ak sa nám už mäso na sviečkovú udusilo, vyberieme ho z hrnca. Zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom alebo prepasírujeme.
- Do omáčky pridáme smotanu na varenie, ochutíme korením, chvíľu povaríme a odstavíme z tepla. Dochutíme octom a mäso vložíme naspäť do hrnca.