Bezlepkové bagety so slnečnicou a datľami

Bezlepkové bagety so slnečnicou a datľami

sója vajcia sezam ovos psenica orechy mlieko makkyse arasidy

Bezlepkové bagety so slnečnicou a datľami sú vyrobené bez alergénov lepku, sóje, vajec, orechov, arašidov, … Vzhľadom na použitú studenú vodu ktorá je tekutou zložkou si na nich pochutnajú aj ľudia trpiacimi laktózovou intoleranciou heart  Bezlepkové bagety so slnečnicou a datľami sú vo vnútri jemné, mäkké a z vonku príjemne chrumkavé  kiss 

Bezlepkové bagety so slnečnicou a datľami sú vyrobené kombináciou troch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk akými sú hladká biela ryžová múka, hladká kukuričná múka a hladká pohánková múka  good

Hladká biela ryžová múka je hlavnou múkou vďaka ktorej sú bezlepkové bagety so slnečnicou a datľami chrumkavé. Viac o ryžovej múke viď odkaz Ryžová múka  wink

Druhou použitou múkou v bezlepkových bagetách so slnečnicou a datľami je hladká pohánková múka. Okrem výraznejšej chuti a sfarbenia je pohánka bohatá na železo, horčík a zinok, naviac má nízky glykemický index takže je ľahko stráviteľná heart  Viac o pohánke viď odkaz Pohánková múka

100% náhradou za hladkú pohánkovú múku je napríklad hladká ciroková  yes

Poslednou treťou použitou múkou je rovnako prirodzene bezlepková kukuričná múka. S jej použitím sú bezlepkové bagety so slnečnicou a datľami vo vnútri jemné a nedrobia sa po upečení, vzhľadom k jej obsahu bielkovín  good

Škrobovou zložkou v bezlepkových bagetách so slnečnicou a datľami je kukuričný škrob. Nahradiť ho môžete aj za tapiokový. Viac o bezlepkových škroboch viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky  victory

Bezlepkové bagety so slnečnicou a datľami sú vyrobené z bezlepkového kysnutého cesta. V tomto recepte netreba vytvárať kvások a tekutou zložkou je studená voda  good

Pre jedinečnosť a rovnako lepšiu pevnosť som do receptúry pridala slnečnicové semienka a nasekané datle. Použiť môžete aj hrozienka, marhule, slivky alebo mleté orechy … S ich použitím majú bagety jemne sladkú príchuť  kiss

Ako vo všetkých pekárenských výrobkoch aj v bezlepkových bagetách so slnečnicou a datľami som siahla po vláknine v podobe jemného psyllia ( skorocelu indického ). S jeho použitím cesto zhustne a spevní sa. Viac o použití vlákniny pri bezlepkovom stravovaní viď odkaz Psyllium  yes


⇒ porcie: 2 bagety ( každá o hmotnosti cca 320 g )   doba prípravy: 15 minút + 2 hodiny kysnutie + 30 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Bezlepkové bagety so slnečnicou a datľami


Ingrediencie

Postup

  1. Datle nakrájame na malé kúsky.
  2. V samostatnej miske zmiešame všetky ostatné ingrediencie okrem psyllia na prípravu bezlepkových bagiet so slnečnicou a datľami.
  3. V studenej vode rozpustíme bezlepkové kvasnice a vmiešame suchú misku ( miešame pomaly mixérom, cesto je liate ).
  4. Nakoniec pridáme psyllium. Cesto miešame cca 5 minút pokiaľ sa jemne nezačne oddeľovať od okrajov misky, resp. pokiaľ nezačne tuhnúť ( konzistencia cesta je lepkavá a jemná ).
  5. Vymiešané cesto prekryjeme spolu s miskou potravinovou fóliou a necháme ho vykysnúť na teplom mieste po dobu 2 hodín.
  6. Po 2 hodinách na väčšom množstve ryžovej múky v rukách cesto vymiesime ( cesto je po vykysnutí jemné a lepkavé ) a vytvarujeme dve dlhé bagety. Bagety sú nižšie a nedajú sa poriadne dotvoriť ale pri pečení a po sú dokonalé. 
  7. Vytvarované bagety narežeme a dáme ich piecť pri teplote 225 °C po dobu 30 minút.
  8. Upečené bezlepkové bagety so slnečnicou a datľami necháme pred konzumáciou úplne vychladnúť.

heart vyskúšajte aj iné, rovnako bezlepkové bagety podľa gazdinky :

Bezlepkové bagety so slnečnicou a datľami

Bezlepkové bagety so slnečnicou a datľami

Počet zobrazení 833
 

Zanechať komentár