Bezlepkové božie milosti

Bezlepkové božie milosti

sója sezam ovos psenica mlieko makkyse kukurica arasidy

Bezlepkové božie milosti ktoré poznáme aj pod názvom fánky patria do skupiny typických fašiangových jedál smile Moja verzia bezlepkových božích milostí – fánok je vyrobená bez alergénov lepku, sóje, kukurice, arašidov… Keďže som opäť použila výrobky zbavené laktózy neobsahujú ani laktózu. Bezlepkové božie milosti – fánky sú vyrobené z tukového cesta, takže Vám ich príprava nezaberie veľa času  wink 

Na bezlepkové božie milosti – fánky som použila ako základnú múkou prirodzene bezlepkovú jednodruhovú hladkú bielu ryžovú. Viac sa o jej použití a vlastnostiach dozviete cez odkaz Ryžová múka  yes Tentokrát som použila múku od značky Nutrifree a to konkrétne Farina di Riso Finissima ( jemná ryžová múka ). Odporúčam ! Jej štruktúra je úžasne jemná a veľmi dobre sa s ňou pracuje  kiss

Vzhľadom k tomu, že ryžová múka sa samostatne nedá použiť skrz jej drobivosť doplnila som ju o mleté vlašské orechy a škrobovú rovnako prirodzene bezlepkovú jednodruhovú tapiokovú múku  good

Vlašské orechy môžete nahradiť akýmikoľvek inými Vami obľúbenými orechmi či orechovými múkami. Tapiokovú múku zasa za napríklad hladkú zemiakovú múku. Viac o náhradách škrobových múk viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky

Bezlepkové božie milosti – fánky sú vyrobené z tukového cesta ( ako aj napríklad medovníčky ). Použitou tukovou zložkou je bezlaktózové maslo ktoré môžete nahradiť kokosovým olejom  heart Viac o bezlepkovom tukovom ceste viď odkaz Tipy pri pečení s prirodzene bezlepkovými múkami  good

Nadýchanosť bezlepkových božích milostí – fánok zabezpečí bezlaktózová smotana na šľahanie spolu s vaječnými žĺtkami yes  Ak netrpíte alergiou na laktózu, bezlaktózovú smotanu na šľahanie môžete zameniť za klasickú smotanu.

Kypriacim činidlom v bezlepkových božích milostiach – fánok je prášok do pečiva. Nahradiť ho môžete v rovnakom množstve jedlou sódou.

Už úplnou samozrejmosťou v bezlepkovom pečení je použitá vláknina – Psyllium ( skorocel indický ) v kombinácií s xantánovou gumou. Ich použitie je naozaj nekonečné a vďačné  victory

Bezlepkové božie milosti – fánky sú vyprážané v olivovom oleji. Použiť môžete aj ešte vhodnejší kokosový olej. Kokosový olej je tepelne stabilnejší preto sa na rozdiel od ostatných tukov tak neprepaľuje  heart

Treba však podotknúť, vzhľadom k použitým mletým vlašským orechom je potrebné zväčšené množstvo tekutín a to v prípade bezlepkových božích milostiach je voda. Rovnako ak použijete akékoľvek iné mleté orechy či orechové múky je potrebné nezabudnúť na tekutiny !!!


⇒ porcie: cca 80 menších božích milostí ( fánok )   doba prípravy: 10 minút + 30 minút odpočinutie cesta + cca 10 minút vyprážanie   náročnosť: jednoduchá ⇐ 

Bezlepkové božie milosti 


Ingrediencie

Postup

  1. V miske zmiešame všetky ingrediencie okrem psyllia a xantánovej gumy na prípravu bezlepkových božích milostí – fánok ( miešame metličkou ).
  2. Cesto je po vymiešaní vodové.
  3. Nakoniec vmiešame psyllium a xantánovú gumu. Cesto je lepkavé a hladké.
  4. Takto vypracované cesto posypeme ryžovou múkou cca 1 hrsťou a necháme ho 30 minút postáť ( cesto sa vďaka vláknine a xantánovej gume stabilizuje ).
  5. Po 30 minútach rukou cesto vymiesime ( má mať štruktúru ako medovníkové cesto ). T.j. cesto je tukové a tuhšie.
  6. Vymiesené cesto preložíme na papier na pečenie a s pomocou druhého papiera na pečenie ho vyvaľkáme na cca 0,5 cm hrúbku.
  7. Chrastítkom ( kolieskom ) cesto narežeme na rôzne tvary ( obdĺžniky, štvorce ), ktoré v strede prerežeme 1 – 2-krát.
  8. Narezané bezlepkové božie milosti – fánky vyprážame z oboch strán cca po 5 minútach v rozohriatom oleji ( dávame pozor aby olej nebol príliš rozpálený ).
  9. Bezlepkové božie milosti – fánky po vypražení ukladáme na papierovú kuchynskú utierku alebo na mastný papier aby sa zbavili prebytočného tuku.
  10. Následne ešte teplé bezlepkové božie milosti – fánky obalíme v práškovom cukre.

Tip: Ďalšie bezlepkové fašiangové jedlá :

Bezlepkové božie milosti

Bezlepkové božie milosti

 

Počet zobrazení 920
 

Zanechať komentár