Bezlepkové kapustníky bez kysnutia

Bezlepkové kapustníky bez kysnutia

sója sezam psenica ovos mlieko makkyse kukurica arasidy

Kapustníky sú pre mňa neodmysliteľnou súčasťou Vianoc a štedrovečerného stolu kiss  Moje bezlepkové kapustníky bez kysnutia sú vyrobené bez alergénov lepku, sóje, kukurice, laktózy ,… A to, že mandľová múka nie vždy patrí len do sladkých koláčikov sa presvedčíte práve v tomto recepte na kapustníky wink  

Bezlepkové kapustníky bez kysnutia sú na neporovnanie od lepkových kapustníkov z kysnutého cesta  smile

Na bezlepkové kapustníky bez kysnutia budete potrebovať len dve prirodzene bezlepkové jednodruhové múky. Sú nimi prirodzene bezlepková biela ryžová múka a trošku netradične, mandľová múka  good

Mandľová múka má vysoký obsah tuku a bielkovín, pre to je ideálna na pečenie nie len sladkých koláčikov ale aj slanšieho šťavnatejšieho druhu pečiva či pečiva s plnkou ako napríklad samotné bezlepkové kapustníky yes

Prirodzene bezlepkovú mandľovú múku môžete nahradiť lieskovcovou či akoukoľvek inou orechovou múkou, ktoré rovnako ako mandľová majú vysoký obsah tuku, bielkovín a nízky obsah sacharidov.

Bielu ryžovú múku môžete vymeniť za celozrnnú ryžovú, avšak s jej použitím bezlepkové kapustníky bez kysnutia nadobudnú tmavšie sfarbenie  beach

Tukovou zložkou v bezlepkových kapustníkoch bez kysnutia je bezlaktózové maslo. Ak netrpíte alergiou na laktózu môžete ho nahradiť za klasické maslo.

Pre dostatočnú pevnosť bezlepkových kapustníkov bez kysnutia som použila vlákninu vo forme prášku psyllium – skorocel indický a rozšľahané vajíčka  good

Bezlepkové kapustníky bez kysnutia som naplnila zmesou, ktorá pozostáva z opečenej slaninky, kvasenej kapusty a popučeného vareného zemiaku v šupke.


⇒ porcie: 12 menších kapustníkov   doba prípravy: 30 minút + 20 minút odpočinutie cesta + 25 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Bezlepkové kapustníky bez kysnutia


Ingrediencie

• zmes na kapustníky •

Ingrediencie

  • 1 varený zemiak ( uvarený v šupke )
  • 60 g slaniny
  • 60 g kvasenej kapusty
  • štipka mletého čierneho korenia

Postup

  1. Najskôr si pripravíme plnku na kapustníky, t.j. zemiak uvaríme v šupke a po uvarení a vychladnutí ho popučíme. Slaninku nakrájame na kocky a orestujeme. Do orestovanej slaninky primiešame kvasenú kapustu, okoreníme a ku koncu primiešame pretlačený zemiak. Zmes necháme vychladnúť a pripravíme si cesto na bezlepkové kapustníky bez kysnutia.
  2. V rajničke zahrejeme rozpustené bezlaktózové maslo s vodou. 
  3. V samostatnej miske zmiešame všetky ostatné suché suroviny ( bez vajíčok ) na prípravu bezlepkových kapustníkov bez kysnutia.
  4. Vlažné maslo s vodou vmiešame do suchej misky. Miešame elektrickým mixérom ( cesto je suché a necelistvé – rozpadá sa ).
  5. Potom do cesta pridáme rozšľahané vajíčka a miešame pokiaľ cesto pod metličkami nezačne tuhnúť ( konzistencia cesta pripomína lepkavú, celistvú pastu ).
  6. Vymiešané cesto necháme pri izbovej teplote bez zakrytia po dobu 20 minút odpočinúť.
  7. Po 20 minútach cesto presunieme ( vareškou ) na pomúčenú pracovnú dosku ( cesto je lepkavé ).
  8. Za pomoci múky cesto vyvaľkáme a rozdelíme na 12 častí, ktoré naplníme pripravenou kapustníkovou zmesou. Zabalíme a v rukách vytvarujeme do tvaru placky.
  9. Bezlepkové kapustníky bez kysnutia preložíme na plech vystretý papierom na pečenie.
  10. Pred pečením kapustníky ešte jemne poprepychujeme vidličkou a potrieme rozpusteným maslom.
  11. Bezlepkové kapustníky bez kysnutia pečieme pri teplote 200°C po dobu cca 25 minút.
  12. Po upečení ešte teplé kapustníky znovu potrieme rozpusteným maslom ( kapustníky sú po upečení zvrchu tvrdé ale po pár minútach krásne zmäknú ).

Tip: Bezlepkové kapustníky bez kysnutia môžete namiesto bezlaktózového masla potrieť bravčovou masťou.

Bezlepkové kapustníky bez kysnutia

Bezlepkové kapustníky bez kysnutia

Počet zobrazení 1 790
 

Zanechať komentár