Bezlepkové kávové žemle

Bezlepkové kávové žemle

soja vajcia sezam  psenica orechy mlieko makkyse kukurica arasidy

Bezlepkové kávové žemle sú vyrobené bez alergénov lepku, sóje, kukurice, vajec, orechov, arašidov,… a keďže na ich prípravu netreba siahnuť po laktózových produktoch sú vhodné aj pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou  heart Bezlepkové kávové žemle sa chuťovo a štruktúrou podobajú na celozrnné pečivo a to skrz použitú kombináciu troch prirodzene bezlepkových tmavých celozrnných múk spolu so 100% bezlepkovými ovsenými vločkami yes 

Na výrobu bezlepkových kávových žemlí som použila kombináciu troch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk akými sú hladká pohánková múka, quinová múka a rovnako prirodzene bezlepková šípková múka good

Prirodzene bezlepková hladká pohánková múka je hlavnou múkou. Jej výraznejšia chuť aj vôňa je ako stvorená na výrobu akéhokoľvek celozrnného pečiva s prívlastkom – ľahko stráviteľné  kiss Ak však neobľubujete jej špecifickú výraznú chuť môžete siahnuť po jej rovnocennej náhrade a po rovnako prirodzene bezlepkovej hladkej cirokovej či teffovej múke. Viac o nich viď odkaz Prirodzene bezlepková ciroková, cícerová a teffová múka wink

Druhou použitou múkou v bezlepkových kávových žemliach je quinová múka. Quinová múka je bohatá na obsah železa, vlákniny a bielkovín. Rovnako ako pohánková múka má svoje charakteristické sfarbenie a vôňu  victory Pri jej náhrade by som určite siahla po amarantovej múke, ktorá okrem toho že je rovnako prirodzene bezlepková má podobné vlastnosti pri pečení ako quinová múka. Viac o quinovej a amarantovej múke viď odkaz Prirodzene bezlepková amarantová, quinová a šípková múka smile

Poslednou a zároveň doplnkovou múkou v bezlepkových kávových žemliach je šípková múka. Jej chuť a sfarbenie je naozaj jedinečné a spolu s použitou studenou kávou v receptúre sú žemle naozaj úžasné  kiss Bohužiaľ jedinečnosť šípkovej múky sa nedá zameniť za akúkoľvek inú prirodzene bezlepkovú múku, preto ak ju doma nemáte z receptúry ju môžete jedine úplne vylúčiť secret

Do bezlepkových kávových žemlí som zaradila 100% bezlepkové ovsené vločky pre ich schopnosť vstrebať tekutiny a zároveň ( v tejto receptúre ) zabezpečia lepšie spevnenie cesta a po upečení sú žemle vo vnútri jemnejšie a nadýchanejšie. Preto ich z receptu určite nevynechávajte !!!

Bezlepkové kávové žemle sú vyrobené z bezlepkového kysnutého cesta, teda kypriacim činidlom sú bezlepkové kvasnice. Ako vo väčšine bezlepkového kysnutého pečiva ani tentokrát nemusíte vytvárať kvások. Stačí bezlepkové kvasnice rozpustiť v studenej vode  victory

Pre správne pevnú štruktúru cesta som použila aj potrebnú vlákninu a to vo forme psyllia ( skorocelu indického ). S jeho použitím sú žemle pekne celistvé, pevné a hlavne nadýchané a bucľaté. Viac o vláknine, jej použití a na čo slúži viď odkaz Psyllium


⇒porcie: 10 žemlí  doba prípravy: 10 minút + 2 hodiny a 45 minút kysnutie + 30 minút pečenie

 náročnosť: jednoduchá ⇐

Bezlepkové kávové žemle


Ingrediencie

Postup

  1. V studenej vode a káve rozpustíme bezlepkové kvasnice.
  2. V samostatnej miske zmiešame všetky ostatné ingrediencie okrem vlákniny na prípravu bezlepkových kávových žemlí.
  3. Suchú misku vmiešame do kvasnicovej ( miešame opatrne mixérom – cesto je liate ).
  4. Nakoniec vmiešame vlákninu. Miešame pokiaľ sa cesto nezačne jemne oddeľovať od okrajov misky ( konzistencia cesta je jemne lepkavá a mastná ).
  5. Vymiešané cesto pokryjeme spolu s miskou potravinovou fóliou a na teplo mieste ho necháme kysnúť po dobu 2 hodín.
  6. Po 2 hodinách z cesta v rukách vytvarujem cca 10 žemlí ( cesto je jemne lepkavé ale zároveň mastné aj po vykysnutí vďaka použitej šípkovej múke, ak by sa Vám však cesto príliš lepilo na ruky použite malé množstvo studenej vody ).
  7. Vytvarované bezlepkové kávové žemle prenesieme na plech vystretý papierom na pečenie a necháme ich bez pokrytia podkysnúť ešte 45 minút.
  8. Po 45 minútach bezlepkové kávové žemle pečieme pri teplote 200°C po dobu 30 minút.
  9. Upečené bezlepkové kávové žemle necháme pred konzumáciou úplne vychladnúť.

Bezlepkové kávové žemle

Bezlepkové kávové žemle

Počet zobrazení 745
 

Zanechať komentár