Bezlepkové kváskové bagety s paradajkami

Bezlepkové kváskové bagety s paradajkami

sója vajcia sezam ovos psenica orechy mlieko makkyse arasidy

Bezlepkové kváskové bagety s paradajkami sú vyrobené z čistého bezlepkového kukuričného kvásku  yes Okrem toho že bezlepkové kváskové bagety s paradajkami neobsahujú lepok sú aj bez alergénov akými sú sója, vajcia, arašidy, … Keďže som opäť siahla po produktoch ktoré neobsahujú kravskú bielkovinu / laktózu, pochutnajú si na nich aj ľudia trpiaci intoleranciou na laktózu či alergiou na kravskú bielkovinu heart Bezlepkové kváskové bagety s paradajkami sú vyrobené z viacerých, samozrejme prirodzene bezlepkových jednodruhových múk. Prvou použitou a zároveň potrebnou múkou je prirodzene bezlepková jednodruhová hladká biela ryžová múka a rovnako prirodzene bezlepková jednodruhová hladká čierna ryžová múka  good Hladkú čiernu ryžovú múku môžete nahradiť napríklad hladkou červenou ryžovou múkou alebo hladkou celozrnnou ryžovou múkou. Viac o využitý ryžovej múke v bezlepkovom stravovaní viď odkaz Ryžová múka smile

Ďalšie použité prirodzene bezlepkové jednodruhové múky v bezlepkových kváskových bagetách s paradajkami sú voliteľné  wink V mojej receptúre sú to hladká pšenová múka,  vynikajúcou náhradou za ňu je napríklad hladká biela pohánková. A hladká rovnako prirodzene bezlepková jednodruhová ľanová múka. Ľanovú múku môžete zameniť za cirokovú, quinoa, chia múku, …. victory

Samozrejme aby bezlepkové kváskové bagety s paradajkami pekne držali svoj tvar a boli pekne nadýchané s veľkými okami po upečení treba siahnuť aj po prirodzene bezlepkových škroboch. Tentokrát som sa rozhodla skombinovať hladkú zemiakovú múku spolu s tapiokovou múkou. Viac o využití škrobových múk / škroboch viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky yu

Mokrú misku bezlepkových kváskových bagiet s paradajkami okrem iných surovín tvorí biely kozí jogurt  heart Jeho chuť je nezameniteľná, odporúčam !!! Rovnako výborné je použiť koziu srvátku alebo kozie mlieko. Ak však netrpíte intoleranciou či alergiou použite napríklad biely jogurt, acidko, …

Dokonalú rovnováhu mokrej misky doplňuje v bezlepkových kváskových bagetách s paradajkami olivový olej. Je potrebné naň nezabudnúť, nakoľko vďaka oleju sú bagety vláčnejšie a dlhšie vydržia čerstvé yes

Ako vo väčšine bezlepkových pekárenských výrobkoch aj tentokrát som do receptúry zaradila vlákninu vo forme psyllia ( skorocelu indického ), ktorá cesto pekne scelí  wink Ak sa chcete dozvedieť viac o vláknine, na čo slúži a prečo sa pridáva do bezlepkových ciest viď odkaz Psyllium

Štipka guarovej gumy je voliteľná, ja som ju použila ako poistku aby bol chlebík pevný  wink Ako používať guarovú / xantánovú gumu viď odkaz Guarová guma a xantánová guma

Náplňou ako už samotný názov hovorí v bezlepkových kváskových bagetách sú sušené paradajky. Je jedno či použijete v náleve alebo nie. Naviac som pridala neúdený kozí syr, mňam heart


⇒ porcie : 4 bagetky cca 250 g   doba prípravy : 7 hodín ( záleží od sily kvásku ) + 3 hod kysnutie + 45 minút pečenie   náročnosť : jednoduchá ⇐

Bezlepkové kváskové bagety s paradajkami


• ŠTARTÉR •

Ingrediencie

• OSTATNÉ SUROVINY •

• suchá miska •

Ingredientcie

• mokrá miska •

Ingrediencie

  • 50 g bieleho kozieho jogurtu / kozej srvátky / kozieho mlieka / acidko
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 100 g vlažnej vody
  • 80 g sušených paradajok
  • 125 g neúdeného kozieho syra / ovčieho / syra
  • + 1 ½ polievkovej lyžice psyllia ( FiberHusk ) + 200 g studenej vody

Postup

  1. Suché suroviny na prípravu štartéra na bezlepkové kváskové bagety s paradajkami zmiešame v samostatnej miske.
  2. Do 7 dcl čistého skleneného pohára vložíme 1 polievkovú lyžicu kukuričného kvásku, 200 g vlažnej vody a suchú misku. Dôkladne premiešame polievkovou lyžicou. Pohár zakryjeme potravinovou fóliou a necháme ho na kuchynskej linke po dobu 7 hodín ( záleží od sily kvásku, môj je už silák  wink ). Správne vykysnutie štartéra skontrolujeme jemným dotykom prsta, či voľným okom podľa bubliniek a zdvojnásobením objemu ( odporúčam si na pohár zaznačiť výšku štartéra pred kysnutím ).
  3. Medzi tým si v samostatnej miske zmiešame 1 ½ polievkovej lyžice vlákniny spolu so studenou vodou. Tento krok stačí uskutočniť aj hodinu pred samotným miesením cesta.
  4. Vo väčšej miske zmiešame ostatné suché suroviny na prípravu bezlepkových kváskových bagiet s paradajkami. Opäť dôkladne premiešame.
  5. Nakoniec na malé kúsky nakrájame sušené paradajky a neúdený kozí syr.
  6. Mokrú misku ktorú tvorí biely kozí jogurt, olivový olej a vlažná voda si necháme nakoniec tesne pred miesením, nakoľko budú prvými surovinami pridanými do cesta na bezlepkové kváskové bagety s paradajkami.
  7. Keď máme štartér na bezlepkové kváskové bagety s paradajkami správne vykysnutý, v antikorovej / sklenej miske zmiešame biely kozí jogurt, olivový olej s vlažnou vodou, vykysnutý štartér a naboptnanú vlákninu. Miešame polievkovou lyžicou pokiaľ sa všetky suroviny nescelia.
  8. Po dôkladnom premiešaní vložíme do cesta suchú misku s ostatnými surovinami okrem sušených paradajok a neúdeným kozím syrom.
  9. Miesime s pomocou kuchynského robota na stredných otáčkach cca 8 minút.
  10. Keď je cesto pekne lepkavé ( neoddeľuje sa od okrajov misy ) vložíme do cesta sušené paradajky spolu s neúdeným kozím syrom.
  11. Miesime cca 1 minútu ( len aby sa sušené paradajky a neúdený kozí syr spojili do cesta ).
  12. Vymiesené cesto na bezlepkové kváskové bagety s paradajkami je jemne lepkavé, celistvé a pružné. Takéto cesto necháme po dobu 15 minút bez pokrytia odpočívať. Počas tejto doby sa cesto pekne scelí / stuhne.
  13. Po 15 minútach cesto ne bezlepkové kváskové bagety s paradajkami pokryjeme potravinovou fóliou a necháme ho kysnúť pri teplote cca 22 °C po dobu 1 hodiny a 45 minút.
  14. Po uplynutí kysnutia s pomocou malého množstva olivového oleja na rukách cesto rozdelíme na 4 kúsky, ktoré vytvarujeme do tvaru bagetiek ( bagetky netreba miesiť ! stačí len jemne v rukách vytvarovať, nakoľko počas pečenia zdvojnásobia svoj objem a sú z mastnejšieho cesta vďaka použitému olivovému oleju ).
  15. Vytvarované bezlepkové kváskové bagety s paradajkami preložíme na plech vystretý papierom na pečenie.
  16. Takto predpripravené bezlepkové kváskové bagety s paradajkami necháme odkryté podkysnúť po dobu 1 hodiny.
  17. Po 1 hodine bezlepkové kváskové bagety s paradajkami priečne narežeme a dáme piecť pri teplote 200 °C po dobu 45 minút.
  18. Upečené bezlepkové kváskové bagety s paradajkami preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.

Tip: Ak si chcete namiešať iné druhy prirodzene bezlepkových jednodruhových múk využite nasledujúce odkazy ktoré Vám napomôžu na ich správnu kombináciu victory

Bezlepkové kváskové bagety s paradajkami

Bezlepkové kváskové bagety s paradajkami

Počet zobrazení 166
 

Zanechať komentár