Švédske bezlepkové sušienky

Švédske bezlepkové sušienky

vajcia sója sezam ovos psenica orechy makkyse arasidy

Švédske bezlepkové sušienky by sme vo švédskej kuchárke našli pod názvom „ digestivekex ” ( tráviacia sušienka ) heart  Sú vyrobené z prirodzene bezlepkových jednodruhových múk. Neobsahujú alergény vajec, lepku, sóje, orechov, … Majú neutrálnu chuť a jemnú konzistenciu  ok 

Švédske bezlepkové sušienky sú vyrobené z dvoch prirodzene bezlepkových múk a to z bielej ryžovej a cirokovej múky. Bielu ryžovú múku môžete zameniť za celozrnnú ryžovú. Cirokovú múku zasa za 100% bezlepkovú ovsenú  yes

Škrobovú zložku vo švédskych bezlepkových sušienkach zastupuje kukuričný ( maizena ) a tapiokový škrob. Kukuričný škrob môžete vymeniť za zemiakový. V takom prípade však sušienky nebudú už tak ľahké a pozmenia celkovú pachuť bezlepkových sušienok!

Kombináciou prášku do pečiva a jedlej sódy, budú sušienky jemné a nadýchané. Určite v nich však chuť jedlej sódy nepocítite, v recepte je len nepatrné množstvo  victory

Pre zdravšiu variantu švédskych bezlepkových sušienok som zvolila ovocný cukor s bazovým sirupom heart  Samozrejme môžete zvoliť varianty hnedého trstinového alebo bieleho kryštálového cukru s akýmkoľvek iným druhom sirupu. Odporúčam však siahnuť po svetlých druhoch sirupov, vzhľadom k bledosti sušienok  smile

Tuková časť švédskych bezlepkových sušienok je v zastúpení bezlaktózového masla. Ak netrpíte laktózovou intoleranciou môžete použiť klasické maslo rofl

V tomto recepte neodporúčam použiť kokosový tuk ako zámenu za maslo. S jeho použitím by sme zmenili nie len štruktúru švédskych bezlepkových sušienok ale získali by sme aj nežiadúcu chuť a aj vôňu po kokose  yes

Ako koreninu do švédskych bezlepkových sušienok som zvolila mletú škoricu. Skvelá voľba je aj mletý zázvor  wink


⇒ porcie: 34 ks sušienok ( o priemere 7 cm )   doba prípravy: 15 – 20 minút + 14 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Švédske bezlepkové sušienky


Ingrediencie

  • 150 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky / celozrnnej ryžovej
  • 50 g prirodzene bezlepkovej cirokovej múky / 100% bezlepkovej ovsenej
  • 50 g kukuričného škrobu ( maizeny ) / zemiakového škrobu 
  • 50 g tapiokového škrobu
  • 1 čajová lyžička xantánovej gumy / guarovej 
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
  • štipka soli
  • 80 g ovocného cukru / hnedého trstinového / bieleho kryštálového 
  • 100 g bezlaktózového masla ( izbovej teploty ) / masla
  • ½ dcl bazového sirupu / akéhokoľvek iného svetlého
  • 0,7 dcl studenej vody
  • 1 ½ čajovej lyžičky mletej škorice / mletého zázvoru

Postup

  1. Vo väčšej miske zmiešame všetky suché ingrediencie na prípravu švédskych bezlepkových sušienok.
  2. Do suchej zmesi primiešame bezlaktózové maslo, bazový sirup a vodu.
  3. Rukou vymiesime mastnejšie, tuhé, hladké a celistvé cesto ( konzistencia pripomína cesto na medovníky ). Ak sa Vám cesto poriadne nespojilo prilejte viac vody. 
  4. Cesto na švédske bezlepkové sušienky prenesieme na papier na pečenie.
  5. S pomocou druhého papiera na pečenie vyvaľkáme cesto o hrúbke cca 3 – 4 milimetre. 
  6. Vykrajujeme kolieska alebo iné Vami zvolené tvary.
  7. Švédske bezlepkové sušienky prenesieme na plech vystretý papierom na pečenie.
  8. Každú bezlepkovú sušienku jemne popicháme vidličkou ( zabránime tak vytvoreniu vzduchových bublín na sušienkach ).
  9. Švédske bezlepkové sušienky pečieme pri teplote 175ºC po dobu 14 minút, kým nenadobudnú zlatistý nádych. 
  10. Upečené sušienky necháme pred konzumáciou vychladnúť.

Tip: Pre ešte zdravšiu variantu švédskych bezlepkových sušienok môžete znížiť množstvo cukru.

 Švédske bezlepkové sušienky

Švédske bezlepkové sušienky

Počet zobrazení 3 063
 

Zanechať komentár