Bezlepkové mrkvové žemle

Bezlepkové mrkvové žemle

sója vajcia sezam psenica orechy mlieko makkyse kukurica arasidy

Na bezlepkové mrkvové žemle som siahla po kombinácií dvoch prirodzene bezlepkových múk a to 100% bezlepkovej hladkej ovsenej múke a hladkej pohánkovej múke wink  Mrkvové žemle sú vyrobené bez alergénov lepku, sóje, kukurice, vajec, orechov, … Rovnako si na nich pochutia aj ľudia trpiacimi laktózovou intoleranciou nakoľko som v receptúre použila bezlaktózové mlieko  heart 

Ako som už spomenula na výrobu bezlepkových mrkvových žemlí som použila dve prirodzene bezlepkové jednodruhové múky a to 100% bezlepkovú hladkú ovsenú múku, ktorá nebola spracovaná na spoločnej linke s obilninami obsahujúcimi lepok yes Ovsenú múku však môžete nahradiť za rovnako prirodzene bezlepkovú hladkú cirokovú múku  good

Druhou použitou múkou v bezlepkových mrkvových žemliach je hladká pohánková múka. Siahnuť môžete rovnako po bielej ako aj po tmavej verzií pohánkovej múky. Viac o pohánkovej múke viď odkaz Pohánková múka  victory

Tekutou zložkou v bezlepkových mrkvových žemliach je bezlaktózové mlieko. Použiť môžete aj ryžové mlieko alebo jednoducho studenú vodu.

Keďže sú bezlepkové mrkvové žemle vyrobené z bezlepkového kysnutého cesta, kypriacim činidlom sú bezlepkové kvasnice.

Lahodnú chuť, vôňu a šťavnatosť žemlí zabezpečí jedna stredne veľká mrkva nastrúhaná na jemnom strúhadle kiss  Ak chcete jemnejšie pečivo môžete použiť dve mrky.

Sladidlom a zároveň spojivom v bezlepkových mrkvových žemliach je kvetový med. Použiť môžete akýkoľvek iný Vami obľúbený podmienkou však je aby bol tekutý !

Aby bezlepkové mrkvové žemle pekne držali svoj tvar a s cestom sa jednoducho pracovalo, rovnako ako v každých pekárenských výrobkoch som použila vlákninu vo forme Psyllia ( skorocelu indického ). Vláknina sa viaže na kvapalinu v tomto recepte na bezlaktózové mlieko a vytvára počas miešania homogénne, celistvé a hlavne pevné cesto. Viac o vláknine viď odkaz Psyllium  wink


⇒ porcie: 8 žemlí ( veľkosťou tenisových loptičiek )   doba prípravy: 15 minút + 75 minút kysnutie + 8 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Bezlepkové mrkvové žemle


Ingrediencie

  • 25 g bezlepkových kvasníc
  • 3 dcl studeného bezlaktózového mlieka / ryžového / vody
  • 2 polievkové lyžice tekutého kvetového medu / akéhokoľvek iného
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja / oleja
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 stredne veľká mrkva 
  • 50 g 100 % prirodzene bezlepkovej hladkej ovsenej múky / cirokovej
  • 250 g prirodzene bezlepkovej hladkej pohánkovej múky 
  • 2 polievkové lyžice psyllia ( fiberHusk )
  • + hladká pohánková múka na tvarovanie žemlí
  • + voda na potretie
  • + tekvicové semienka na posypanie

Postup

  1. Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle ( ako syr ).
  2. V samostatnej miske zmiešame 100% bezlepkovú hladkú ovsenú múku spolu s hladkou pohánkovou.
  3. Vo väčšej miske rozpustíme bezlepkové kvasnice v studenom bezlaktózovom mlieku a primiešame kvetový med, olivový olej a soľ.
  4. Do kvasnicovej misky vmiešame múčnu misku ( pomaly miešame mixérom – cesto je tekuté ).
  5. Nakoniec primiešame vlákninu. Cesto miešame pri väčších otáčkach pár minút pokiaľ cesto nezačne tuhnúť a oddeľovať sa od okrajov misky – domiesime vareškou ( konzistencia cesta je ťažká, hútna a lepkavá ). 
  6. Vymiesené cesto na bezlepkové mrkvové žemle pokryjeme spolu s miskou potravinovou fóliou a necháme ho na teplom mieste kysnúť 45 minút.
  7. Po 45 minútach s pomocou malého množstva hladkej pohánkovej múky tvarujeme cca 8 žemlí o veľkosti tenisových loptičiek. 
  8. Vytvarované žemle prenesieme na plech vystretý papierom na pečenie, jemne ich zvrchu potrieme vodou a posypeme tekvicovými semienkami.
  9. Takto pripravené bezlepkové mrkvové žemle necháme bez pokrytia na teplom mieste ešte podkysnúť po dobu 30 minút.
  10. Po 30 minútach bezlepkové mrkvové žemle pečieme pri teplote 250°C cca 8 minút.
  11. Pred konzumáciou necháme žemle úplne vychladnúť.

Tip: Bezlepkové mrkvové žemle majú hútnejšiu celozrnnú textúru cesta, preto ak ich chcete zjemniť použite menšie množstvo pohánkovej múky a prisypte prirodzene bezlepkovú jednodruhovú hladkú bielu ryžovú múku.

Bezlepkové mrkvové žemle

Bezlepkové mrkvové žemle

Počet zobrazení 643
 

Zanechať komentár