Bezlepkové oriešky

Bezlepkové oriešky

sója sezam psenica ovos mlieko makkyse kukurica arasidy

Bezlepkové oriešky neobsahujú alergény lepku, sóje, kukurice, arašidov a keďže som opäť siahla po produktoch zbavených laktózy sú oriešky vhodné aj pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou  heart Cesto na bezlepkové oriešky je dostatočne pevné, preto ho môžete použiť ako na oriešky, tak aj na rožteky good Bezlepkové oriešky sú vyrobené len z dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk, akými sú hladká biela ryžová múka a hladká zemiaková múka yes

Prirodzene bezlepková hladká biela ryžová múka má všestranné využitie v bezlepkovom pečení. Vďaka jej obsahu bielkovín a neutrálnej chuti sa dá kombinovať so všetkými prirodzene bezlepkovými jednodruhovými múkami  victory Viac o použití ryžovej múky viď odkaz Ryžová múka

Druhou použitou múkou v bezlepkových orieškoch je hladká zemiaková múka. Hladká zemiaková múka obsahuje škrob ktorý je potrebný pre dostatočnú pevnosť cesta. Nahradiť ho môžete za tapiokovú múku / škrob. Viac o bezlepkových škroboch viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky wink

Hlavnou surovinou v bezlepkových orieškoch je horká tmavá čokoláda neobsahujúca mlieko a iné prímesy. S jej použitím už nemusíte do receptúry pridávať kakao nakoľko zabezpečí charakteristickú chuť aj sfarbenie kiss

Keďže cesto na bezlepkové oriešky je tukové siahla som po bezlaktózovom masle. Nahradiť ho môžete za napríklad kokosový olej, alebo ak netrpíte laktózovou intoleranciou použite klasické maslo.

Aby som docielila perfektné spojenie a rovnako aj cesto zvláčnila, zakombinovala som do receptúry aj jedno celé vajíčko  good Pri alergii na vajíčka požite napríklad detskú jablkovú výživu. Viac o náhradách vajíčok viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni

Pre lepšiu stráviteľnosť som použila vlákninu vo forme psyllia ( skorocel indický ). Môžete vynechať wink

Kypriacim činidlom v bezlepkových orieškoch je prášok do pečiva. Nahradiť ho môžete za jedlú sódu či vinný kameň.


⇒ porcie : cca 50 orieškov ( zlepených )   doba prípravy : 20 minút + 1 hodina chladnutie cesta + cca 12 minút pečenie   náročnosť : jednoduchá ⇐

Bezlepkové oriešky


Ingrediencie

plnka

Ingrediencie

  • 100 g bezlaktózového masla / kokosového oleja / masla
  • 100 g práškového cukru
  • 70 ml bezlaktózového mlieka / mandľového / ryžového
  • 60 g mletých vlašských orechov

Postup

  1. Horkú tmavú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme ju mierne vychladnúť.
  2. Zmäknuté bezlaktózové maslo vymiešame spolu s hnedým trstinovým cukrom.
  3. V samostatnej miske zmiešame prirodzene bezlepkovú hladkú bielu ryžovú múku, hladkú zemiakovú múku, vlákninu, prášok do pečiva, vanilkový cukor a štipku soli.
  4. Do vymiešaného masla s cukrom vmiešame suchú misku s múkami, celé vajíčko a rozpustenú tmavú horkú čokoládu ( miesime ručne ).
  5. Vymiesené cesto na bezlepkové oriešky je redšie, tukové a hladké.
  6. Cesto spolu s miskou obalíme do potravinovej fólie a necháme ho na 1 hodinu postáť v chladničke.
  7. Po 1 hodine cestom plníme formičky v tvare orieškov.
  8. Naplnené presunieme na plech a pečieme pri teplote 150 °C po dobu 12 minút.
  9. Upečené bezlepkové oriešky necháme úplne vychladnúť a následne ich vyklopíme.
  10. PLNKA : mleté vlašské orechy sparíme vriacim bezlaktózovým mliekom. Sparené orechy necháme úplne vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame spolu s práškovým cukrom a po častiach vmiešavame vychladnuté orechy. … a plníme oriešky

Tip: Formičky na bezlepkové oriešky si pred prvým pečením vymastite bezlaktózovým maslom a vysypte hladkou bielou ryžovou múkou. Potom už nemusíte.

Bezlepkové oriešky

Bezlepkové oriešky

Počet zobrazení 2 724
 

Zanechať komentár