Bezlepkové šišky

Bezlepkové šišky

sója sezam ovos psenica orechy mlieko makkyse arasidy

Bezlepkové šišky zvládnete pripraviť ľavou zadnou a nepotrebujete žiadne špeciálne zručnosti. Neobsahujú alergény lepku, sóje, orechov a keďže som opäť siahla po bezlaktózových výrobkoch ani alergén laktózy good Tieto fantastické bezlepkové šišky sú mäkkúčke aj na druhý deň po upečení.

Na prípravu bezlepkových šišiek som použila dve prirodzene bezlepkové jednodruhové múky a to hladkú bielu ryžovú a hladkú kukuričnú múku. Kombinácia týchto dvoch prirodzene bezlepkových múk je tou najlacnejšou a snáď aj navďačnejšou verziou bezlepkových šišiek wink

 Samozrejme základnou múkou v bezlepkových šiškách je hladká biela ryžová, ktorú by som nezamieňala skrz jej vynikajúce vlastnosti pri pečení. Viac o ryžovej múke viď odkaz Ryžová múka. Ak trpíte alergiou na kukuricu, kukuričnú múku môžete zameniť za akúkoľvek inú prirodzene bezlepkovú múku, ktorá však obsahuje bielkoviny nakoľko ryžová múka je na ňu chudobná a obsahuje veľa škrobu, čo môže mať za následok drobivú textúru. Môžete použiť napríklad cirokovú či mandľovú ( ak siahnete po mandľovej treba pridať viac tekutín ). Viac o kukuričnej múke viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky  yes

Škrobovou zložkou v bezlepkových šiškách je prirodzene bezlepkový kukuričný škrob. Nahradiť ho môžete napríklad tapiokovou múkou / škrobom  victory

Keďže sú bezlepkové šišky vyrobené z kysnutého cesta, kypriacim činidlom sú bezlepkové kvasnice. Viac o bezlepkovom kysnutom ceste viď odkaz Tipy pri pečení s prirodzene bezlepkovými múkami  good

Nadýchanú štruktúru bezlepkových šišiek zabezpečí bezlaktózová smotana a vaječné žĺtka.

Spojivom všetkých surovín v bezlepkových šiškách je vláknina v podobe Psyllia ( skorocelu indického ) spolu s xantánovou gumou. Xantánovú gumu môžete nahradiť guarovou  kiss


⇒ postup: cca 20 stredne veľkých šišiek   doba prípravy: 15 minút + 2 hodiny kysnutie + cca 12 minút vyprážanie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Bezlepkové šišky


Ingrediencie

Postup

  1. V rajničke zohrejeme 1½ dcl bezlaktózového mlieka do ktorého rozpustíme bezlepkové kvasnice so štipkou soli a hnedého trstinového cukru. Kvások prekryjeme kuchynskou utierkou / bavlnenou tkaninou a necháme ho na teplom mieste vykysnúť.
  2. V samostatnej miske zmiešame hladkú bielu ryžovú múku spolu s hladkou kukuričnou a kukuričným škrobom. Bokom si doložíme 2 polievkové lyžice zo zmesi na podsypanie.
  3. Vykysnutý kvások vlejeme do misky s múkami prilejeme zbytok mlieka a vmiešame ostatné ingrediencie okrem psyllia a xantánovej gumy na prípravu bezlepkových šišiek. Miešame elektrickým mixérom.
  4. Nakoniec vmiešame do cesta psylium a xantánovú gumu. Cesto je po vymiešaní hladké, tuhšie a jemne lepkavé. 
  5. Cesto spolu s miskou prekryjeme potravinovou fóliou a necháme ho kysnúť na teplom mieste po dobu 1½ hodiny.
  6. Po 1½ hodine na jemne podmúčenej pracovnej doske ( múka ktorú sme si odložili z múčnej zmesi )  cesto vyvaľkáme na cca 0,5cm hrúbku.
  7. Vykrajujeme kolieska ( v strede s jamkou ),  ktoré necháme pod kuchynskou utierkou / bavlnenou tkaninou podkysnúť  30 minút. Ak chcete bacuľaté vyššie šišky nedávajte dierku.
  8. Po 30 minútach kolieska vyprážame na dostatočnom množstve oleja z každej strany cca 6 minút ( vyprážame na nie prudkom plameni ).

Tip: Aby boli bezlepkové šišky pekne mäkkučké a nadýchané odporúčam šišky vyprážať pod pokrievkou.

Bezlepkové šišky

Bezlepkové šišky

Počet zobrazení 4 201
 

Zanechať komentár