Bezlepkové slivkové knedle

Bezlepkové slivkové knedle

sója sezam ovos psenica orechy mlieko makkyse arasidy

Bezlepkové slivkové knedle ( gule ) sú vyrobené bez alergénov akými sú lepok, sója, orechy, … a rovnako sú vhodné aj pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou  heart Moja bezlepková verzia slivkových knedlí je z klasického bezlepkového zemiakového cesta, ktoré sa hodí ako na samotné slivkové knedle tak aj na šúľance alebo gnocchi yes Na bezlepkové slivkové knedle ( gule ) som použila kombináciu dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk a to hladkú bielu ryžovú múku a hladkú kukuričnú múku victory

Prirodzene bezlepková hladká biela ryžová múka je hlavnou múkou preto ju v tejto receptúre určite nezamieňajte !!! Obsahuje potrebné bielkoviny vďaka ktorým zabezpečí potrebnú pevnosť cesta na výrobu bezlepkových slivkových knedlí. Viac o ryžovej múke viď odkaz Ryžová múka wink

Druhou použitou bezlepkovou múkou je hladká kukuričná. Nie len že spolu s ryžovou múkou vytvárajú perfektnú dvojku čo sa týka zloženia ale aj docielia pekne žltkasté sfarbenie a neutrálnu chuť cesta smile

Škrobovou zložkou v bezlepkových slivkových knedliach je rovnako prirodzene bezlepkový kukuričný škrob – Maizena. Spomedzi všetkých bezlepkových škrobov som si vybrala tento skrz použitú kukuričnú múku  wink Nahradiť ho môžete za napr. tapiokovú múku / škrob. Viac o bezlepkových škroboch viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky

Bezlepkové slivkové knedle, ako som už spomenula sú vyrobené z bezlepkového zemiakového cesta. Na jeho výrobu som použila múčne zemiaky, ktoré som varila v šupke. Tento spôsob tepelnej úpravy sa mi osvedčil najviac. Odporúčam good

Spojivom všetkých surovín sú celé vajíčka. Okrem funkcie spojenia v bezlepkových slivkových knedliach slúžia aj ako tekutá zložka. Ak trpíte alergiou na vajíčka odporúčam pozrieť odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni  victory

P.S. ak sa Vám už zbiehajú slinky na bezlepkové slivkové knedle ale trpíte alergiou na kukuricu odporúčam použiť zemiakové cesto s použitím ryžovej a zemiakovej múky viac odkaz Domáce bezlepkové gnocchi kiss


⇒ porcie: cca 16 knedlí ( záleží od veľkosti )   doba prípravy: 15 minút + cca 25 minút varenie zemiakov + 20 minút odpočinutie cesta + cca 6 minút varenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Bezlepkové slivkové knedle


Ingrediencie

Postup

  1. Zemiaky so šupkou dáme variť do dostatočne osolenej vody. Po uvarení ich necháme vychladnúť a následne ich na jemnom strúhadle ( ako na syr ) nastrúhame.
  2. Vo väčšej miske zmiešame prirodzene bezlepkovú hladkú bielu ryžovú múku s rovnako prirodzene bezlepkovou hladkou kukuričnou múkou a kukuričným škrobom – Maizenou.
  3. Do zmesi múk vložíme nastrúhané zemiaky a celé vajcia.
  4. Cesto miesime rukou pokiaľ nám nevznikne hladké, pevné cesto, ktoré sa len jemne lepí.
  5. Vymiesený bochník cesta necháme odpočinúť po dobu 20 minút ( cesto nezakrývame ).
  6. Po 20 minútach z cesta s pomocou rúk tvoríme 16 guličiek ktoré sploštíme a plníme slivkami ( ja som použila len polovicu slivky na jednu knedličku ).
  7. Naplnené knedle vkladáme do vriacej jemne osolenej vody.
  8. Bezlepkové slivkové knedle varíme cca 5 minút pod pokrievkou a po vyplávaní na hladinu bez pokrievky 1 minútu ( samozrejme záleží od veľkosti knedlí ).
  9. Uvarené bezlepkové slivkové knedle opatrne vyberieme z vody, posypeme mletým makom a prelejeme roztopeným bezlaktózovým maslom … a papáme

Bezlepkové slivkové knedle

Bezlepkové slivkové knedle

Počet zobrazení 1 079
 

Zanechať komentár