Bezlepkové talianske sušienky s jablkovým pyré

Bezlepkové talianske sušienky s jablkovým pyré

vajcia sója sezam ovos psenica  mlieko makkyse arasidy

Bezlepkové talianske sušienky s jablkovým pyré pripomínajú tvrdšie a suchšie piškótové cesto. Neobsahujú alergény akými sú lepok, sója, laktóza, vajcia, … Sú fantastickým čajovým ale aj sviatočným pečivom victory …a ich jedinečnosť spočíva v dvojitom pečení  heart, ktoré po prvýkrát dávam do éteru. 

Bezlepkové talianske sušienky s jablkovým pyré sú vyrobené kombináciou troch prirodzene bezlepkových múk yes  Sú nimi biela ryžová, kukuričná a zemiaková múka. Škrobovou zložku bezlepkových sušienok je tapioková múka. Ak potrebujete nahradiť kukuričnú múku napríklad z dôvodu alergie, zvýšte gramáž ryžovej múky ( cca o 110 g ) a pridajte mandľovú múku ( cca 55 g )  acute

Ako náhradu za vajíčka som použila v bezlepkových talianskych sušienkach už spomínané jablkové pyré. S jeho použitím sú sušienky dostatočne vláčne a s jemnou jablkovou príchuťou. Jablkové pyré môžete použiť aj kombinované tj jablko + banán alebo jablko + broskyňa  good

Olivový olej je tukovou zložkou bezlepkových talianskych sušienok s jablkovým pyré. Ten môžete zameniť za slnečnicový olej.

Keďže tieto sušienky majú jemnú chuť, použila som len prášok do pečiva bez pridania jedlej sódy, aby som zamedzila jej pachuti.

Pre dokonalosť a pravosť bezlepkových talianskych sušienok s jablkovým pyré som do cesta pridala pár gramov nasekaných mandlí  heart

Ako som už spomenula, jedinečnosť bezlepkových talianskych sušienok s jablkovým pyré spočíva v dvojitom pečení. To znamená, že prvé pečenie prebieha pri vyššej teplote na krátku dobu. Druhé pečenie pokračuje už po čiastočnom upečení sušienok, a to pri nižšej teplote na dobu presahujúcu 1 hodinu. Týmto spôsobom získame jemne drobivé, suché sušienky na ktorých si nevylámeme zuby a ktoré nám dlho vydržia  wink


⇒ porcie: cca 24 sušienok   doba prípravy: 15 minút + 20 minút prvé pečenie + 70 minút druhé pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Bezlepkové talianske sušienky s jablkovým pyré


Ingrediencie

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja / slnečnicového
  • 100 g jablkového pyré / mix pyré
  • 140 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
  • 95 g prirodzene bezlepkovej bielej ryžovej múky
  • 95 g prirodzene bezlepkovej kukuričnej múky / mandľovej
  • 45 g prirodzene bezlepkovej zemiakovej múky
  • 45 g prirodzene bezlepkovej tapiokovej múky
  • štipka soli
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 35 g nasekaných mandlí 

Postup

  1. Vo väčšej miske vyšľaháme olej, jablkové pyré a cukor.
  2. V druhej miske zmiešame všetky ostatné prísady okrem nasekaných mandlí.
  3. Do misky s olejom, jablkovým pyré a cukrom vmiešame vareškou druhú misku. 
  4. Pridáme nasekané mandle.
  5. Vymiesime hladké, jemne lepkavé, tukové cesto.
  6. Cesto na bezlepkové talianske sušienky s jablkovým pyré rozdelíme na dve časti.
  7. Každú časť rozvaľkáme na hrubý obĺžnik. 
  8. Každý obĺžnik za pomoci rúk preložíme a vyvaľkáme do tvaru valca o priemere cca 4 cm.
  9. Valce preložíme na plech vystretý papierom na pečenie.
  10. Valce jemne sploštíme rukou a pečieme pri teplote 175ºC cca 20 minút.
  11. Po 20 minútach plech vyberieme z rúry a teplotu stlmíme na 100ºC.
  12. Každý valec z vrchu, stredom, jemne a vodorovne narežeme nožom. Cesto sa nesmie lepiť na nôž.
  13. Potom každý valec cesta nakrájame priečne tj z každého valca cca 12 kúskov, teda sušienok.
  14. Bezlepkové talianske sušienky s jablkovým pyré pečieme ďalších cca 70 minút pri zníženej teplote 100ºC.
  15. Po upečení bezlepkové sušienky necháme vychladnúť a uskladníme vo vzduchotesnej nádobe.

Tip: Ak nie ste fanúšikom mandlí nahraďte ich iným druhom orechov alebo kúskami čokolády  secret

Bezlepkové talianske sušienky s jablkovým pyré

Bezlepkové talianske sušienky s jablkovým pyré

Počet zobrazení 1 134
 

Zanechať komentár