Bezlepkové žemle so špenátom

Bezlepkové žemle so špenátom

sója sezam psenica ovos orechy mlieko makkyse arasidy

Bezlepkové žemle so špenátom sú vyrobené bez alergénov lepku, sóje, sezamu, orechov a ako vo väčšine mojich receptov aj tento je bez použitia kravskej bielkoviny. Bezlepkové žemle so špenátom sú veľmi jednoduché na prípravu a nezaberú Vám veľa času aj keď sú z kysnutého bezlepkového cesta heart Na bezlepkové žemle so špenátom som použila kombináciu štyroch prirodzene bezlepkových jednoduhových múk akými sú hladká biela ryžová múka, hladká bezlepková ovsená múka, hladká svetlá teffová múka a hladká kukuričná múka good

Prvou spomínanou použitou múkou na prípravu bezlepkových žemlí so špenátom je hladká biela ryžová múka. Je úžasná pri pečení ale aj pri varení v bezlepkovom stravovaní  victory Má bielu farbu a je absolútne bez chuti a vône. Veľmi dobre sa s ňou spolu s akoukoľvek inou prirodzene bezlepkovou jednodruhovou múkou pracuje. Je vynikajúca ako na bezlepkové kysnuté cesto rovnako aj na trené či medovníkové cesto, pri príprave domácich bezlepkových cestovín či na zahustenie polievok, omáčok ale aj na obaľovanie. Viac o jej použití v bezlepkovom stravovaní viď odkaz Ryžová múka yes

Hladká biela samozrejme bezlepková ovsená múka zastáva v receptúre na bezlepkové žemle so špenátom doplnkovú funkciu. Takže ju môžete nahradiť za inú prirodzene bezlepkovú jednodruhovú múku a to napríklad za hladkú cícerovú múku, ktorá má rovnako biele sfarbenie s jemnou pachuťou ale je veľmi podobná práve samotnej hladkej ovsenej múke. Samozrejme netreba zabúdať pri kúpe ovsenej múky na jej samostatnú výrobu / spracovanie nakoľko sa vo väčšine spracúva spolu s lepkovými múkami. Preto venujte dostatočnú pozornosť etikete na múke !!!

Ďalšou múkou použitou v receptúre na bezlepkové žemle so špenátom je hladká svetlá teffová múka. Je k dispozícií aj v tmavej verzii ktorá má výraznejšiu celozrnnú až orechovú chuť ale aj v červenej verzii ktorá je to všetkých najvýraznejšia  wink Teffová múka je bohatá na horčík, vápnik, železo ale aj na antioxidanty či vlákninu a bielkoviny  heart Teffová múka má rovnako ako ryžová múka všestranné využitie pri bezlepkovom stravovaní sa s prirodzene bezlepkovými jednodruhovými múkami. Okrem toho že sa hodí na hútne chlebíky je vynikajúca aj pri jemných druhoch ciest na jemné pečivo ale aj na koláče či na zahustenie omáčok. Viac o teffovej múke viď odkaz Prirodzene bezlepková ciroková, cícerová a teffová múka

Poslednou potrebnou múkou na bezlepkové žemle so špenátom je hladká kukuričná múka. Kukuričná múka patrí medzi škrobové múky ktoré sú potrebné ak pracujete s jednodruhovými bezlepkovými múkami  yes Kukuričnú múku som použila skrz jej špecifické žltkasté sfarbenie a naviac kvôli tomu že som do receptúry vmiešala aj kukuričný škrob ( maizenu ). Viac o bezlepkových škrobových múkach viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky

Spojivom všetkých surovín v bezlepkových žemliach so špenátom je vláknina vo forme skorocelu indického ( psyllium ). Vláknina je v bezlepkovom stravovaní veľmi dôležitá nakoľko viaže tekutiny do gélovej textúry a tak sa vďaka nej s cestom veľmi dobre pracuje a konečný výrobok si drží svoj tvar a textúru. Viac o použití vlákniny v bezlepkových receptúrach viď odkaz Psyllium good

Aby mali bezlepkové žemle so špenátom jemnejšiu textúru a boli viac nadýchané až penové zakombinovala som do receptúry aj vaječné bielka. Tentokrát ich netreba vyšľahať do peny ! Určite odporúčam vyskúšať kiss

Keďže sú bezlepkové žemle so špenátom, ich gro sú práve použité čerstvé lístky baby špenátu. Vďaka nim sú žemle jedinečné a okrem toho Vám dlhšie vydržia vláčnejšie a mäkkšie heart


⇒ porcie : 6 žemlí ( cca 150g )    doba prípravy : 10 minút + 1 hodina kysnutie 25 minút pečenie   náročnosť : jednoduchá ⇐

Bezlepkové žemle so špenátom


Ingrediencie

Postup

  1. Vo väčšej miske rozpustíme bezlepkové kvasnice vo vlažnej vode spolu s bazovým sirupom, olivovým olejom a vaječnými bielkami ( miešame metličkou ). V tomto recepte nie je potrebné vytvárať samostatný kvások.
  2. V samostatnej miske zmiešame všetky suché ingrediencie okrem vlákniny na prípravu bezlepkových žemlí so špenátom ( prirodzene bezlepkovú hladkú bielu ryžovú múku, prirodzene bezlepkovú hladkú ovsenú múku, prirodzene bezlepkovú hladkú svetlú teffovú múku, prirodzene bezlepkovú hladkú kukuričnú múku, prirodzene bezlepkový kukuričný škrob a soľ ).
  3. Lístky čerstvého baby špenátu nakrájame na malé kúsky.
  4. Do mokrej misky vmiešame suchú misku spolu s nakrájanými lístkami baby špenátu ( miešame mixérom na nízkych otáčkach ).
  5. Nakoniec do cesta vmiešame vlákninu ( cesto začne po pár sekundách tuhnúť až sa začne oddeľovať od okrajov misky ).
  6. Vymiešané cesto na bezlepkové žemle so špenátom je hladké, celistvé až penové. Cesto následne zakryjeme potravinovou fóliou a necháme ho na teplom mieste kysnúť po dobu 40 minút.
  7. Po 40 minútach cesto na bezlepkové žemle so špenátom rozdelíme na 6 častí. Z každej s pomocou hladkej bielej ryžovej múky vytvarujeme bochníky. Cesto veľmi netreba miesiť dohladka nakoľko žemle sa samé dotvarujú pri pečení.
  8. Vytvarované bezlepkové žemle so špenátom preložíme na plech vystretý papierom na pečenie. Plech spolu so žemľami prekryjeme bavlnenou tkaninou / kuchynskou utierkou a necháme ich podkysnúť po dobu 20 minút.
  9. Po 20 minútach bezlepkové žemle so špenátom z vrchu, stredom jemne narežeme a pečieme pri teplote 250°C po dobu 25 minút.
  10. Po upečení bezlepkové žemle so špenátom preložíme na mriežku a necháme ich úplne vychladnúť.
  11. Bezlepkové žemle so špenátom skladujeme v bavlnenom vrecúšku / kuchynskej utierke.

 určite vyskúšajte aj podobné recepty od gazdinky heart 

či bezlepkové kváskové pečivo heart 

Bezlepkové žemle so špenátom

Bezlepkové žemle so špenátom

Počet zobrazení 347
 

Zanechať komentár