Bezlepkový koláč s marhuľami

Bezlepkový koláč s marhuľami

sója sezam ovos psenica mlieko makkyse kukurica arasidy

Bezlepkový koláč s marhuľami je vyrobený bez použitia alergénov akými sú lepok, sója, kukurica, arašidy a vzhľadom na použité bezlaktózové výrobky je tento koláč vhodný aj pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou  heart Bezlepkový koláč s marhuľami pripomína tuhšie, bezlepkové piškótové cesto s jemnou chuťou a vôňou po použitej pohánkovej a mandľovej múke good Na bezlepkový koláč s marhuľami, ako som už naznačila, som použila len dve prirodzene bezlepkové jednodruhové múky a to hladkú tmavú pohánkovú múku a mandľovú múku kiss

Po prirodzene bezlepkovej hladkej tmavej pohánkovej múke som siahla skrz jej ľahkú stráviteľnosť a pre jej fantastickú kombináciu spolu s mandľovou múkou  victory  Samozrejme, ak Vám prekáža výrazná chuť pohánky, siahnite po jej bielej verzii ( má jemnejšiu chuť a biele sfarbenie ) alebo ju jednoducho zameňte za rovnako prirodzene bezlepkovú jednodruhovú hladkú cirokovú múku. Viac o pohánke viď odkaz Pohánková múka  yes O náhradách pohánkovej múky sa viac dozviete na odkaze Prirodzene bezlepková ciroková, cícerová a teffová múka wink

Druhou už spomenutou použitou múkou je prirodzene bezlepková jednodruhová mandľová múka. Mandľová múka má všestranné využitie. Používa sa pri pečení sladkého ako aj slaného pečiva, chlebov či cukroviniek. Okrem jej nízkeho glykemického indexu obsahuje veľa zdravých tukov, bielkovín a len malé množstvo sacharidov good Mandľová múka vďaka svojím obsahom bielkovín a hrubšej zrnitosti je spolu s vhodnou kombináciou surovín výbornou náhradou za pšeničnú polohrubú múku. Viac o nej, alebo ako si ju doma jednoducho vyrobíte viď odkaz Prirodzene bezlepková mandľová, kokosová a lieskovcová múka smile

Tukovou zložkou v bezlepkovom koláči s marhuľami je bezlaktózové maslo. Nahradiť ho môžete za kokosový olej alebo ak netrpíte laktózovou intoleranciou jednoducho klasickým maslom.

Spojivom všetkých surovín a rovnako zabezpečenie potrebnej vláčnosti a nadýchanosti cesta zabezpečia použité celé vajíčka. Keďže v bezlepkovom koláči s marhuľami zastávajú vajíčka až tri funkcie ( spojenie surovín, vláčnosť a nadýchanosť cesta ), pri alergii na vajíčka siahnite po kombinácii napr. rozmixovaného banánu spolu s polovičným ľanovým vajíčkom !!! ( určite nepoužite len samotné ľanové vajíčko ) Viac o náhradách vajíčok viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni victory

Kypriacim činidlom v bezlepkovom koláči s marhuľami je prášok do pečiva. Vzhľadom k použitému množstvu v receptúre môžete použiť jeho 100% náhradu vo forme jedlej sódy ( pre lepšie kypriace účinky s polovičným podielom práčku do pečiva ) či vinného kameňa yes

Ako vo väčšine bezlepkových pekárenských výrobkoch som aj do cesta na bezlepkový koláč s marhuľami použila vlákninu vo forme psyllia ( skorocelu indického ). Vďaka vláknine sa cesto pekne scelí a spevní. Viac o vláknine viď odkaz Psyllium


⇒ porcie: cca 20 kúskov ( plech o rozmere 20 x 30 cm )   doba prípravy: 15 minút + cca 25 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Bezlepkový koláč s marhuľami


Ingrediencie

Postup

  1. Najskôr si plech s rozmermi 20 x 30 cm vymastíme bezlaktózovým maslom a vysypeme mandľovou múkou.
  2. Marhule zbavíme kôstok a nakrájame ich na mesiačiky.
  3. V samostatnej miske zmiešame prirodzene bezlepkovú hladkú tmavú pohánkovú múku spolu s rovnako prirodzene bezlepkovou mandľovou múkou, dvoma čajovými lyžičkami prášku do pečiva a dvoma čajovými lyžičkami citrónovej kôry.
  4. V druhej väčšej miske elektrickým mixérom vyšľaháme dve celé vajíčka spolu s hnedým trstinovým cukrom
  5. Samostatne vyšľaháme zmäknuté bezlaktózové maslo ( šľaháme pokiaľ nebude konzistencia masla pekne načuchorená ).
  6. Do vyšľahaných vajíčok s cukrom vmiešame vyšľahané bezlaktózové maslo spolu s misku s múkami a prilejeme bezlaktózové mlieko ( miešame pomaly – cesto je liate ).
  7. Nakoniec vmiešame do cesta dve polievkové lyžice vlákniny – psyllia ( miešame pokiaľ cesto nezačne pekne tuhnúť ). Konzistencia cesta je tuková, hladká.
  8. Takto vymiešané cesto s pomocou stierky nanesieme na predpripravený plech.
  9. Nakoniec na cesto rovnomerne poukladáme mesiačiky marhúľ.
  10. Bezlepkový koláč s marhuľami pečieme pri teplote 175°C po dobu cca 25 minút.
  11. Upečený bezlepkový koláč s marhuľami necháme pred krájaním jemne vychladnúť.

Tip: Pre lepšiu orientáciu v bezlepkových cestách rovnako ako moje rady odporúčam odkaz Tipy pri pečení s prirodzene bezlepkovými múkami  kiss

Bezlepkový koláč s marhuľami

Bezlepkový koláč s marhuľami

Počet zobrazení 600
 

Zanechať komentár