Bezlepkový makový koláč so slivkami a želatínou

Bezlepkový makový koláč so slivkami a želatínou

sója sezam ovos pšenica mlieko mäkkýše kukurica arašidy

Bezlepkový makový koláč so slivkami a želatínou je vyrobený bez jedinej štipky múky a okrem toho že neobsahuje lepok, rovnako neobsahuje alergény akými sú sója, kukurica, ovos, … Keďže trpím alergiou na kravskú bielkovinu zvolila som ako tukovú zložku kozie maslo a tým je koláč rovnako vhodný aj pre ľudí trpiacimi intoleranciou na laktózu heart V jednoduchosti je krása a to platí dvojnásobne pre tento bezlepkový makový koláč, nakoľko ho budete mať pripravený raz – dva  smile 

Recept na bezlepkový makový koláč so slivkami a želatínou

je krásne prevoňaný po použitých surovinách akými sú vlašské orechy, med, kokosový cukor, domáci marhuľový džem či samotných slivkách …  yes 

Použité mleté vlašské orechy sú plnohodnotným zdrojom omega 3 mastných kyselín, podieľajú sa pri znižovaní cholesterolu v krvi a rovnako obsahujú pre človeka prospešné tuky  good Okrem toho vlašské orechy obsahujú pomerne veľké množstvo vitamínov B1, B2, B3, B6, E, draslík, horčík, železo, mangán, fosfor, zinok, …

Ako som už na začiatku spomenula tukovou zložkou v koláči so slivkami a želatínou je kozie maslo. Ak sa bojíte jeho výraznejšej chuti v tomto recepte nemusíte mať vôbec žiadne obavy. Jeho špecifickú chuť prekryjú ostatné použité suroviny.  Samozrejme môžete ho nahradiť za kokosový olej alebo ak netrpíte intoleranciou či alergiou na kravské mlieko / kravskú bielkovinu siahnite po bezlaktózovom masle či po klasickom kravskom masle  wink

Sladkosť koláča okrem samotného kvetového medu zabezpečí aj použitý kokosový cukor spolu s vanilkovým cukrom. Med môžete použiť akýkoľvek napríklad aj lesný alebo siahnite po agáve sirupe či ryžovom sirupe.

Spojivom všetkých surovín v koláči sú použité celé vajíčka. Vajíčka zabezpečia dostatočnú pevnosť ale aj nadýchanosť / kyprosť korpusu. Ak vajíčka nemôžete skrz alergiu, nahradiť ich môžete v podobe ľanového vajíčka, ktoré slúži ako spojivo spolu s jablkovou výživou ktorá je vynikajúcou náhradou za šľahané vaječné bielka. Viac o zámene vajíčok pri alergii sa dozviete cez nasledujúci odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni  heart

Aby bol koláč výnimočnejší naniesla som na upečený a vychladnutý makový korpus svoj domáci marhuľový džem s kúskami marhúľ. Marhule spolu so slivkami vytvoria dokonalú kombináciu chuti ktorá je naozaj výnimočná  good

Určite už tušíte že finálnym / posledným krokom v bezlepkovom makovom koláči je želatína. Ja som použila rastlinnú želatínu vo forme morskej riasy Agar. Agar je prirodzeným želírujúcim prostriedkom s jemnou chuťou a bielou farbou. Agar je čisto rastlinného pôvodu a je bez kalórii. Prirodzený agar je bohatý na jód a jeho stopové prvky. Kedže Agar vytvára hutnejšie želé než živočíšna želatína tak sa tak rýchlo nerozpustí a treba ju prehnať varom victory  Použiť ju môžete vo forme perál alebo ako ja v tejto receptúre v podobe prášku.

Makový koláč so slivkami


Bezlepkový makový koláč so slivkami a želatínou

⇒ porcie : koláč o priemere 20cm   doba prípravy : 20 minút + cca 20 minút pečenie + chladnutie  náročnosť : jednoduchá ⇐


Ingrediencie

  • 120 g mletého maku
  • 80 g mletých vlašských orechov
  • 1 polievková lyžica kokosového cukru / hnedého trstinového / bieleho kryštálového 
  • 1 polievková lyžica vanilkového cukru
  • štipka vanilkového extraktu
  • 150 g kvetového medu / medu / agáve sirupu
  • 125 g kozieho masla / bezlaktózového / masla / kokosového oleja
  • 3 celé vajíčka / náhrada vajíčok v kuchyni
  • cca 150 g sliviek
  • marhuľový džem s kúskami marhúľ / čistý marhuľový 
  • 3 g agaru + cca 3 dcl vody / živočíšnej želatíny

Postup

  1. Vaječné žĺtka oddelíme od bielkov z ktorých vyšľaháme sneh.
  2. Kozie maslo o izbovej teplote vyšľaháme spolu s kvetovým medom do peny. Následne pridáme vaječné žĺtka a krátko zašľaháme. 
  3. Ďalej prisypeme mletý mak, mleté vlašské orechy, kokosový cukor spolu s vanilkovým cukrom a vanilkový extraktom.
  4. Nakoniec opatrne vmiešame vareškou sneh z bielkov.
  5. Tortovú formu s priemerom 20 cm vyložíme papierom na pečenie ( aj okraje formy ) a vlejeme cesto na makový koláč so slivkami. Cesto zarovnáme. 
  6. Cesto na korpus pečieme pri teplote 180 °C po dobu 18 – 20 minút ( správnosť upečeného korpusu vykonajte špáradlom ).
  7. Upečený korpus na makový koláč necháme úplne vychladnúť vo forme. 
  8. Slivky nakrájame na tenké plátky.
  9. Po vychladnutí korpus necháme stále vo forme. Korpus natrieme marhuľovým džemom s kúskami marhúľ na ktorý rovnomerne poukladáme nakrájané plátky sliviek. 
  10. Následne si pripravíme Agar. V studenej vode rozmiešame Agar a necháme ho za občasného miešania zavariť. Akonáhle sa zavarí odstavíme ho z ohňa a hotovým Agarom zalejeme koláč. 
  11. Bezlepkový makový koláč so slivkami a želatínou necháme pred podávaním úplne stuhnúť. Najlepšie v chladničke.

Makový koláč so slivkami

Makový koláč so slivkami

Vyskúšajte aj iné vynikajúce sladké recepty z môjho blogu :

Bezlepkové múčniky / dezerty

Cukrovinky

Pekáreň  heart

Počet zobrazení 170
 

Zanechať komentár