Bezlepkový mazanec

Bezlepkový mazanec

sója sezam ovos psenica mlieko makkyse arasidy

Na bezlepkový mazanec som opäť siahla po bezlaktózových produktoch akými sú bezlaktózové maslo a bezlaktózové mlieko. Okrem spomínanej laktózy je bezlepkový mazanec vyrobený bez alergénov lepku, sóje, arašidov, ovsu, … heart Bezlepkový mazanec je úžasný na raňajky ako aj ku kávičke na sviatočný stôl  wink 

Bezlepkový mazanec je vyrobený z troch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk v kombinácií s mletými vlašskými orechmi a hrozienkami  kiss

Základnou múkou v bezlepkovom mazanci je hladká biela ryžová múka. Je bez chuti, vône a je vynikajúca v spojitosti s akoukoľvek inou prirodzene bezlepkovou múkou good  Viac o nej viď odkaz Ryžová múka

Druhou použitou múkou v bezlepkovom mazanci je hladká kukuričná múka. S jej použitím má cesto okrem žltkastého sfarbenia jemnú až mastnejšiu textúru vďaka obsahu škrobu. Viac o kukuričnej múke viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky  yes

Treťou doplňujúcou použitou múkou je jemná mandľová múka. Okrem jej obsahu bielkovín dodá cestu jemnú chuť po mandliach wink  Recept ako si ju doma vyrobiť viď odkaz Prirodzene bezlepková mandľová, kokosová a lieskovcová múka

Keďže ani jedna spomínaná múka nie je škrobom použila som prirodzene bezlepkový kukuričný škrob. Ak trpíte alergiou na kukuricu rovnako ako kukuričná múka aj kukuričný škrob sa dá zameniť victory  Napr. za tapiokový … Viac o prirodzene bezlepkových škroboch viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky

Tukovou zložkou v bezlepkovom mazanci je bezlaktózové maslo. Rovnako môžete siahnuť po kokosovom oleji.

Použité celé vajíčka v bezlepkovom mazanci zastávajú funkciu spojiva a dodávajú cestu potrebnú ľahkosť a vláčnosť. Ak trpíte alergiou na vajíčka môžete ich zameniť za produkt Noagg spolu s jablkovou detskou výživou  good

O dostatočnú pevnosť ako pri väčšine pekárenských výrobkoch sa postarala použitá vláknina vo forme psyllia ( skorocelu indického ) spolu s xantánovou gumou. Ak mazanec pripravujete vo formách a obľubujete úplne jemné až rozpadávajúce sa vo vnútri cestá xantánovú gumu môžete vynechať  yes


⇒ porcie: 1 x 800 gramový mazanec   doba prípravy: 20 minút + 10 minút postátie cesta + 80 minút kysnutie + cca 35 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Bezlepkový mazanec


Ingrediencie

Postup

  1. V rajničke ohrejeme bezlaktózové mlieko v ktorom rozpustíme bezlepkové kvasnice spolu so štipkou soli a štipkou hnedého trstinového cukru. Kvások zakryjeme bavlnenou tkaninou / kuchynskou utierkou a necháme ho na teplom mieste podkysnúť.
  2. V samostatnej miske mixérom vymiešame 2 celé vajíčka spolu s rozpusteným bezlaktózovým maslom, hnedým trstinovým cukrom a vanilkovým cukrom. Miešame pokiaľ nebude zmes načuchorená.
  3. Žlté hrozienka sparíme s jednou polievkovou lyžicou rumu.
  4. Zvlášť zmiešame všetky ostatné suché ingrediencie okrem vlákniny a xantánovej gumy na prípravu bezlepkového mazanca.
  5. Do vymiešanej tukovej zmesi vmiešame suchú misku spolu s podkysnutým kváskom a sparenými hrozienkami.
  6. Nakoniec primiešame vlákninu a xantánovú gumu.
  7. Cesto miešame mixérom pokiaľ sa nezačne oddeľovať od okrajov misky. Cesto je tuhšie, lepkavé a celistvé.
  8. Takto vymiešané cesto necháme 10 minút postáť bez pokrytia ( vláknina spolu s xantánovou gumou začnú cesto spájať teda cesto nadobudne tuhšiu textúru ).
  9. Po 10 minútach s pomocou bezlaktózového masla na rukách vytvarujeme z cesta bochník ktorý prenesieme na plech vystretý papierom na pečenie. Pokryjeme ho bavlnenou tkaninou / kuchynskou utierkou a na teplom mieste ho necháme kysnúť po dobu 1 hodiny.
  10. Po 1 hodine bezlepkový mazanec v strede jemne narežeme ( do tvaru menšieho krížika ) potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme  mandľovými lupienkami.
  11. Bezlepkový mazanec necháme ešte 20 minút postáť bez pokrytia ( samozrejme záleží od vykysnutia ak sa na ceste objavujú prasklinky dajte bezlepkový mazanec ihneď piecť ).
  12. Bezlepkový mazanec pečieme pri teplote 170 °C po dobu cca 35 minút ( skúšku upečeného mazanca vykonajte pichnutím špáradlá do stredu narezaného mazanca, ak sa cesto nelepí je upečený ).
  13. Upečený bezlepkový mazanec pred konzumáciou necháme úplne vychladnúť.

Tip: Upečený mazanec môžete ešte teplý potrieť rozpusteným bezlaktózovým maslo.

Bezlepkový mazanec

Bezlepkový mazanec

Počet zobrazení 2 310
 

Zanechať komentár