Bezlepkový orechový knäckebrot

Bezlepkový orechový knäckebrot

sója vajcia ovos psenica mlieko makkyse kukurica arasidy

Bezlepkový orechový knäckebrot je vyrobený kombináciu vlašských orechov a viacerých druhov semienok. Neobsahuje alergény lepku, sóje, kukurice, vajec a keďže som na jeho výrobu nepoužila mliečne výrobky je vhodný pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciu heart  Bezlepkový orechový knäckebrot je vynikajúcou prílohou ako aj rýchlim energetickým snackom vďaka použitým orechom  good 

Na bezlepkový orechový knäckebrot nebudete musieť použiť žiadnu prirodzene bezlepkovú jednodruhovú múku. Potrebnú pevnosť zabezpečia vhodne nakombinované použité ingrediencie. Vďaka ich vlastnostiam je knäckebrot dostatočne pevný a celistvý  wink

Hlavnou surovinou na prípravu bezlepkového orechového knäckebrotu sú mleté vlašské orechy. Vlašské orechy sú spomedzi všetkých orechov najbohatšie na nenasýtené omega 3-mastné kyseliny. Obsahujú draslík, železo, fosfor a vápnik. Ďalej sú vlašské orechy dobrým zdrojom zinku, ktorý je dôležitý pre imunitu organizmu. Majú silné antioxidačné vlastnosti. Vďaka ich vysokému obsahu bielkovín zastávajú tiež funkciu tuku heart  Použité vlašské orechy môžete v recepte skombinovať s mandľami alebo inými Vami obľúbenými orechmi.

Spojivom v bezlepkovom orechovom knäckebrote sú celé ľanové semienka. Teda ľanové semienka spolu s tekutinou zastávajú funkciu vajíčka yes  Viac o náhradách vajíčok viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni

Do bezlepkového orechového knäckebrotu som ďalej pridala slnečnicové a tekvicové semienka, biely sezam ( nahradiť či nakombinovať ho môžete s čiernym sezamom ).

Pre dosiahnutie potrebnej až gumenej štruktúry cesta na bezlepkový orechový knäckebrot som použila vlákninu vo forme psyllia ( skorocelu indického )  victory

Tekutou zložku v bezlepkovom orechovom knäckebrote je vlažná voda.

Pre zvýraznenie chuti bezlepkového orechového knäckebrotu som použila pochutinu v podobe mletého badiánu  kiss


⇒ porcie: cca 20 kúskov ( plech o rozmere 40×35 cm )   doba prípravy: 15 minút + 10 minút odstátie + 70 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Bezlepkový orechový knäckebrot 


Ingrediencie

  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 100 g slnečnicových semienok
  • 50 g tekvicových semienok
  • 55 g ľanových semienok 
  • 50 g bielych sezamových semienok / čiernych 
  • 2 polievkové lyžice Psyllia ( fiberHusk )
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička mletého badiánu
  • 4 dcl vlažnej vody

Postup

  1. V miske zmiešame všetky ingrediencie na prípravu bezlepkového orechového knäckebrotu ( miešame vareškou ).
  2. Vymiešané cesto necháme odstáť po dobu 10 minút bez zakrytia ( počas tejto doby sa všetky suroviny pekne spoja a cesto doslova napučí ).
  3.  Po 10 minútach cesto prenesieme na papier na pečenie a s pomocou druhého papiera na pečenie cesto vyvaľkáme na veľkosť plechu ( po vyváľkaní odstránime vrchný papier na pečenie ).
  4. Takto pripravené cesto na bezlepkový orechový knäckebrot pečieme pri teplote 150°C po dobu 40 minút.
  5. Po 40 minútach plech vyberieme z rúry a cesto nakrájame na ľubovolné veľkosti a tvary ( obdĺžniky, štvorce, … ).
  6. Nakrájaný knäckebrot dáme opäť piecť na 30 minút.
  7. Po 30 minútach bezlepkový orechový knäckebrot necháme jemne vychladnúť a preložíme ho na mriežku aby poriadne vychladol. 

 heart Odporúčam vyskúšať aj ďalšie verzie bezlepkových knäckebrotov :

 Bezlepkový orechový knäckebrot

Bezlepkový orechový knäckebrot

Počet zobrazení 275
 

Zanechať komentár