Bezlepkový sviatočný koláč s kandizovaným ovocím

Bezlepkový sviatočný koláč s kandizovaným ovocím

sója sezam psenica mlieko makkyse kukurica arasidy

Bezlepkový sviatočný koláč s kandizovaným ovocím je vyrobený bez pomoci alergénov akými sú samozrejme lepok yes sója, kukurica, arašidy a keďže som opäť siahla po náhrade kravského mlieka vo forme kozieho je tento recept vhodný aj pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou či alergiou na kravskú bielkovinu heart Bezlepkový sviatočný koláč s kandizovaným ovocím je vo vnútri vláčny a krásne voňavý po použití kandizovaného ovocia spolu s kurkuma latte ktoré Vám ďalej predstavím v článku wink

Na bezlepkový sviatočný koláč s kandizovaným ovocím som použila kombináciu štyroch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk a to prirodzene bezlepkovú hladkú zemiakovú múku, hladkú bielu ryžovú múku, hladkú ovsenú múku a mandľovú múku.

Hlavnou múkou v bezlepkovom sviatočnom koláči s kandizovaným ovocím je hladkú zemiaková múka. Jej výnimočnosť spočíva nie len v  jej obsahu škrobu ale aj v tom že je bez chuti a arómy  good a tak má všestranné využitie pri bezlepkovej diéte. Ako som už spomenula, zemiaková múka obsahuje škrob ktorý je dôležitou zložkou pri bezlepkovom stravovaní sa s pomocou prirodzene bezlepkových jednodruhových múkach.  Samozrejme ako väčšina jednodruhových múk aj hladká zemiaková múka sa dá zameniť a to napríklad za rovnako prirodzene bezlepkovú tapiokovú múku. Viac o použití škrobových múk pri varení / pečení viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky smile

Ďalšou použitou múkou v bezlepkovom sviatočnom koláči s kandizovaným ovocím je hladká biela ryžová múka. Biela ryžová múka má rovnako ako hladká zemiaková múka všestranné využitie pri bezlepkovej diéte. Je vhodná v kombinácií s každou prirodzene bezlepkovou jednodruhovou múkou. Môžete ju skombinovať ako s orechovými zrnitejšími múkami tak aj s jemnými múkami akými sú napríklad strukovinové múky. Jej 100 % náhradou nájdete v podobe hladkej celozrnnej ryžovej múke či čiernej alebo červenej ryžovej múke yu Viac o nich viď odkaz Ryžová múka

Vynikajúcu chuť a rovnako aj dostatočnú štruktúru bezlepkového sviatočného koláča s kandizovaným ovocím dodá ďalšia použitá samozrejme prirodzene bezlepková jednodruhová mandľová múka. Mandľová múka je úžasnou náhradou za klasickú lepkovú polohrubú pšeničnú múku yes Má hrubšiu zrnitosť a vysoký obsah vlákniny, bielkovín a zdravých tukov. Viac sa o nej dozviete v odkaze Prirodzene bezlepková mandľová, kokosová a lieskovcová múka

Posledná použitá múka v receptúre na bezlepkový sviatočný koláč s kandizovaným ovocím je bezlepková opäť jednodruhová ovsená múka. Ovsenú múku som zvolila práve skrz jej jemnú arómu a chuti po mandliach. Má vyšší nutričný obsah a vynikajúco viaže tekutiny v receptúre do gélovitej štruktúry victory Nahradiť ju môžete za hladkú cirokovú múku či hladkú pohánkovú múku. P.S. netreba zabúdať pri kúpe ovsenej múke na označenie BEZLEPKOVÁ !!! nakoľko sa ovos zväčša spracúva spolu s pšenicou !!!

Spojivom všetkých surovín v bezlepkovom sviatočnom koláči s kandizovaným ovocím sú použité celé vajíčka spolu s vlákninou vo forme skorocelu indického ( psyllium ). Vajíčka v tomto recepte môžete nahradiť banánom či detskou jablkovou výživou, avšak pri ich zámene musíte dbať na správny pomer tekutín v receptúre !!!  Vláknina sa do bezlepkových receptúr pridáva na dostatočné zahustenie a zcelenie cesta ale aj na lepšiu stráviteľnosť. Viac o nej sa dozviete cez odkaz Psyllium. A viac o náhradách vajíčok pri bezlepkovom stravovaní viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni wink

Tukovou zložkou v bezlepkovom sviatočnom koláči s kandizovaným ovocím je kozie maslo. Má jemne slanú chuť a biele sfarbenie. Je vhodné práve pre ľudí ktorý trpia alergiou na kravskú bielkovinu či pri laktózovej intolerancii  heart Jej vynikajúcou náhradou je aj samotné kokosové maslo či kokosový olej.

Výnimočnosť bezlepkového sviatočného koláča s kandizovaným ovocím spočíva v použití nie len samotného kandizovaného ovocia ( použila som mix t.j. jahody, višne a goji ) ale aj v Kurkuma latte od firmy nu3o good Kurkuma latte je prášková forma zdravého nápoja ktorý okrem kurkumi obsahuje zázvor, cejlónsku škoricu, kardamón, čierne korenie, kajenské korenie, vanilku, himalájsku soľ, kokosový prášok a kokosový cukor. Okrem toho že sa dá pripraviť ako nápoj teda kurkuma latte zmiešame s mliekom / vodou je super ho použiť aj do receptov viď tento kiss Viac sa o tomto zlate v podobe Kurkuma latte dozviete kliknutím na odkaz https://nu3o.com/produkt/kurkuma-latte/  ho odporúčam yes


⇒ porcie : koláč o priemere 24 cm   doba prípravy : 15 minút + 30 minút pečenie   náročnosť : jednoduchá ⇐

Bezlepkový sviatočný koláč s kandizovaným ovocím


Ingrediencie

Postup

  1. Spodok formy s priemerom 24 cm vystrieme papierom na pečenie a okraje vymastíme kozím maslom.
  2. Najskôr si v rajničke rozpustíme kozie maslo spolu s kozím mliekom, hnedým trstinovým cukrom a kurkuma latte ( necháme len zovrieť a odstavíme z plameňa ).
  3. Vo väčšej miske vymiešame celé vajíčka spolu s preosiatym práškovým cukrom pokiaľ nebude zmes načuchorená.
  4. V samostatnej miske zmiešame suché suroviny na bezlepkový sviatočný koláč s kandizovaným ovocím ( hladkú zemiakovú múku, hladkú bielu ryžovú múku, mandľovú múku, hladkú ovsenú múku, vlákninu, prášok do pečiva a vanilkový cukor ).
  5. Pomarančovú kôru nastrúhame na jemnom strúhadle a podľa druhu zvoleného kandizovaného ovocia ovocie nakrájame na malé kúsky. Ja som použila mix kandizovaného ovocia resp. kandizované jahody, višne, goji.
  6. Do načuchorenej zmesi vajíčok s práškovým cukrom vmiešavame po malých množstvách na striedačku suchú misku a rozvar ( miešame elektrickým mixérom na nízkych otáčkach ). Nakoniec vmiešame pomarančovú kôru a nakrájané kandizované ovocie.
  7. Vymiešané cesto na bezlepkový sviatočný koláč s kandizovaným ovocím vylejeme do vopred pripravenej tortovej formy ( cesto je pekne celistvé, hustejšie, liate ).
  8. Bezlepkový sviatočný koláč s kandizovaným ovocím pečieme pri teplote 175 °C po dobu 35 minút ( pečieme pomocou vrchného a spodného ohrevu ).
  9. Upečený bezlepkový sviatočný koláč s kandizovaným ovocím necháme pred krájaním úplne vychladnúť.

nu3o | True Nutrition

Bezlepkový sviatočný koláč s kandizovaným ovocím

Bezlepkový sviatočný koláč s kandizovaným ovocím

Počet zobrazení 318
 

Jeden komentár

  1. Pingback: Zdravé recepty s KURKUMOU - SUMÁR 6-tich RECEPTOV - nu3o

Zanechať komentár