Bezlepkový veľkonočný baránok: Sladký symbol sviatkov

Veľkonočné sviatky sú obdobím plným tradícií a symbolov, a jedným z týchto symbolov je bezpochyby veľkonočný baránok. Tento jednoduchý recept na bezlepkového veľkonočného baránka vás prekvapí svojou chutou a príjemne vláčnym cestom, ktoré je zaroveň dostatočne pevné. Najlepšie na tom je, že tento baránok je pripravený bez lepku, sóje, arašidov a laktózy, vďaka použitému bezlaktózovému maslu.

Ingrediencie na bezlepkového veľkonočného baránka

  • 3 celé vajcia
  • 150 g hnedého trstinového cukru (alebo bieleho kryštálového)
  • 60 g bezlaktózového masla (rozpusteného) (alebo kokosového oleja, masla)
  • 60 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
  • 25 g prirodzene bezlepkovej hladkej kukuričnej múky (alebo hladkej cícerovej múky)
  • 20 g prirodzene bezlepkového kukuričného škrobu – Maizeny (alebo tapiokového)
  • 25 g na jemno pomletých vlašských orechov (lieskovcovej múky)
  • 2 polievkové lyžice vanilkového cukru
  • 1 polievková lyžica vlákniny psyillia (FiberHusk)
  • 1 čajová lyžička xantánovej gumy (alebo guarovej)
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva (alebo jedlej sódy)
  • Štipka soli
  • Bezlaktózové maslo na vymastenie formy
  • Mleté vlašské orechy na vysypanie formy

Postup prípravy

  1. V samostatnej miske vymiešajte mixérom 3 celé vajcia s hnedým trstinovým cukrom a rozpusteným bezlaktózovým maslom, kým nezískate načuchorenú zmes.
  2. V druhej miske zmiešajte všetky ostatné ingrediencie okrem vlákniny a xantánovej gumy na prípravu bezlepkového veľkonočného baránka.
  3. Suchú misku zmiešajte s tukovou a nakoniec vmiešajte vlákninu spolu s xantánovou gumou.
  4. Cesto miešajte mixérom približne 5 minút, alebo kým nezačne jemne tuhnúť. Konzistencia cesta by mala pripomínať trené cesto.
  5. Formu na baránka omastite bezlaktózovým maslom a vysypte ju mletými vlašskými orechmi.
  6. Do takto pripravenej formy vlejte cesto na baránka a zarovnajte ho.
  7. Bezlepkového veľkonočného baránka pečte pri teplote 180 °C po dobu 45 minút.
  8. Upečeného baránka nechajte vo forme úplne vychladnúť, až potom ho vyklopte z formy.

Tip: Ak chcete, môžete do receptúry na bezlepkového veľkonočného baránka pridať hrozienka namáčané v teplom rume alebo kúsky čokolády pre ešte výraznejšiu chuť.

S týmto receptom na bezlepkového veľkonočného baránka si môžete vychutnať tradičný symbol vianočných sviatkov bez obáv z alergénov. Veselejší a sladší veľkonočný stôl vám prajeme!

4.9/5 - (9 votes)

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Najnovšie články

Podobné články