Bezlepkový veľkonočný baránok

Bezlepkový veľkonočný baránok

sója sezam ovos psenica mlieko makkyse arasidy

Recept na bezlepkového veľkonočného baránka je veľmi jednoduchý. Cesto je príjemne vláčne a zároveň dostatočne pevné s výraznejšou chuťou po použitých vlašských orechoch wink Bezlepkový veľkonočný baránok je vyrobený bez lepku, sóje, arašidov a tiež aj bez laktózy vďaka použitému bezlaktózovému maslu. 

Na bezlepkového veľkonočného baránka som použila dve prirodzene bezlepkové jednodruhové múky. Sú nimi hladká biela ryžová múka ktorá je základnou múkou a hladká kukuričná múka good

Vzhľadom k tomu že ja baránka neozdobujem cukrovou polevou rozhodla som sa práve pre túto kombináciu skrz charakteristické žltkasté sfarbenie yes  vďaka použitej kukuričnej múke.  Ak trpíte alergiou na kukuricu môžete ju zameniť za napríklad hladkú cícerovú múku, ktorá má veľmi podobné vlastnosti ako kukuričná múka  smile

Skrz použitú kukuričnú múku som siahla práve po prirodzene bezlepkovom kukuričnom škrobe – Maizene. Opäť ho môžete zameniť za napríklad tapiokovú múku / škrob. Viac o bezlepkových škroboch viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky  yes

Ako som už spomenula do bezlepkového veľkonočného baránka som primiešala aj na veľmi jemno zomleté vlašské orechy ( použiť môžete aj lieskovcovú či akúkoľvek inú orechovú múku )  wink  recept ako si ju doma vyrobiť viď odkaz Prirodzene bezlepková mandľová, kokosová a lieskovcová múka   kiss

Tukovou zložkou v bezlepkovom veľkonočnom baránkovi je bezlaktózové maslo. Použiť môžete aj kokosový olej alebo ak netrpíte laktózovou intoleranciou klasické maslo.

Spojivom všetkých surovín v bezlepkovom veľkonočnom baránkovi sú celé vajíčka. Okrem funkcie spojiva zastávajú tiež funkciu tekutiny victory  Preto použite celé vajíčka nie len žĺtka !!!

Kypriacim činidlom v bezlepkovom veľkonočnom baránkovi je prášok do pečiva. Plnohodnotnou náhradou zaň je jedlá sóda.

Pre dokonalú pevnosť som opäť použila kombináciu vlákniny vo forme psyllia ( skorocelu indického ) a xantánovej gumy.


⇒ porcie: 1 baránok ( obojstranná antikorová forma cca ½ litrová – rozmery 20 x 15 x 6 cm )   doba prípravy: 15 minút + 45 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Bezlepkový veľkonočný baránok


Ingrediencie

Postup

  1. V samostatnej miske vymiešame mixérom 3 celé vajíčka s hnedým trstinovým cukrom a rozpusteným bezlaktózovým maslo. Miešame pokiaľ nebude zmes pekne načuchorená.
  2. V druhej miske zmiešame všetky ostatné ingrediencie okrem vlákniny a xantánovej gumy na prípravu bezlepkového veľkonočného baránka.
  3. Suchú misku zmiešame s tukovou a nakoniec vmiešame vlákninu spolu s xantánovou gumou.
  4. Cesto miešame mixérom cca 5 minút alebo pokiaľ nezačne jemne tuhnúť ( konzistencia cesta pripomína trené cesto ).
  5. Formu na baránka omastíme bezlaktózovým maslom a vysypeme mletými vlašskými orechmi.
  6. Do takto pripravenej formy vlejeme cesto na baránka ( cesto zarovnáme ).
  7. Bezlepkového veľkonočného baránka pečieme pri teplote 180 °C po dobu 45 minút.
  8. Upečeného baránka necháme vo forme úplne vychladnúť až potom ho vyklopíme z formy.

Tip: Do receptúry na bezlepkového veľkonočného baránka môžete primiešať hrozienka namáčané v teplom rume alebo kúsky čokolády.

Bezlepkový veľkonočný baránok

Bezlepkový veľkonočný baránok

Počet zobrazení 739
 

Zanechať komentár