Domáce bezlepkové rožky

Domáce bezlepkové rožky

vajcia sója sezam ovos psenica orechy mlieko makkyse arasidy

Domáce bezlepkové rožky sú vyrobené bez alergénov lepku, sóje, vajec, laktózy, orechov …  good Štruktúra cesta na bezlepkové domáce rožky veľmi pripomína klasické lepkové rožky čo dostanete kúpiť v obchode. Hlavnou múčnou zložkou v rožkoch je biela hladká ryžová múka.

Na prípravu domácich bezlepkových rožkov som použila dve prirodzene bezlepkové jednodruhové múky a to hladkú bielu ryžovú a hladkú kukuričnú múku wink  Vďaka ich neutrálnej chuti, dokonalej zrnitosti a vzájomného zamieňania sa sú vhodnou kombináciou múk nie len na tieto rožky ale aj na akékoľvek iné neutrálne pečivá  kiss

Škrobovou zložkou v domácich bezlepkových rožkoch je kukuričný škrob. Kukuričný škrob je prirodzene bezlepkový good Nahradiť ho môžete napríklad zemiakovým škrobom. Viac o náhradách prirodzene bezlepkových škrobových múk viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky

Tuková zložka v domácich bezlepkových rožkoch je olivový olej. Nahradiť ho môžete za akýkoľvek iný Vami preferovaný  victory

Vláknina v podobe Psyllia ( skorocelu indického ) spolu s xantánovou gumou ktoré sú obsiahnuté v domácich bezlepkových rožkoch zabezpečia dokonalú štruktúru a pevnosť cesta  good

Keďže sú domáce bezlepkové rožky vyrobené z kysnutého cesta, kypriacim činidlom sú bezlepkové kvasnice  yes

Tentokrát som počas pečenia použila plech s vriacou vodou, ktorý je umiestnený v spodnej časti rúry. Počas prudkého pečenia sa vďaka nemu vytvorí v rúre para a tým docielime aby kôrka pečiva zmäkla yes


⇒ porcie: cca 10 stredne veľkých rožkov   doba prípravy: 15 minút + 90 minút kysnutie + cca 35 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Domáce bezlepkové rožky


Ingrediencie

Postup

  1. V rajničke zohrejeme 2 dcl vody v ktorej rozpustíme kvasnice so štipkou soli a cukru. Teda si pripravíme kvások.
  2. V samostatnej miske zmiešame suché ingrediencie okrem psyllia a xantánovej gumy na prípravu domácich bezlepkových rožkov.
  3. Do suchej misky vmiešame kvások spolu s vodou ( zvyšných 4 dcl ). Miešame vareškou.
  4. Do vymiešaného hladkého, liateho cesta vmiešame Psyllium a xantánovú gumu. Miešame elektrickým mixérom / metličkou pokiaľ cesto nezačne hustnúť. 
  5. Vymiešané cesto na domáce bezlepkové rožky prikryjeme potravinovou fóliou a necháme ho na teplom mieste kysnúť po dobu 1 hodiny.
  6. Po uplynutí 1 hodiny cesto prenesieme na mierne podsypanú pracovnú dosku a z cesta vymiesime 10 bochníkov ( cesto je celistvé, jemne lepkavé a pružné )
  7. Každý bochník vyvaľkáme do oválu a zrolujeme do tvaru rožka. Prebytočnú múku z rožkov oprášime. 
  8. Rožky prenesieme na plech vystretý papierom na pečenie a zakryjeme ich potravinovou fóliou. Necháme ich podkysnúť po dobu 30 minút.
  9. Po 30 minútach rožky potrieme slanou vodou a vložíme ich do rúry spolu s plechom s vriacou vodou ( na vytvorenie pary ) a pečieme pri teplote 250°C po dobu 7 minút.
  10. Po 7 minútach teplotu znížime na 180°C a vytiahneme plech s vodou. Pečieme ďalších cca 25 minút.
  11. Po upečení necháme domáce bezlepkové rožky úplne vychladnúť.

Domáce bezlepkové rožky

Domáce bezlepkové rožky

Počet zobrazení 5 609
 

Zanechať komentár