Jednoduché bezlepkové žemle

Jednoduché bezlepkové žemle

sója vajcia sezam ovos psenica orechy mlieko makkyse arasidy

Jednoduché bezlepkové žemle sú vyrobené bez alergénov lepku, sóje, vajec, orechov, arašidov, … a keďže na ich prípravu netreba žiadne mliečne produkty sú vhodné aj pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou heart Jednoduché bezlepkové žemle sú vo vnútri príjemne vláčne a na povrchu jemne chrumkavé. 

Na výrobu jednoduchých bezlepkových žemlí som siahla po kombinácii dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múkach akými sú hladká biela ryžová múka a hladká kukuričná múka good Obe múky sa v tomto recepte nedajú zameniť za iné rovnako prirodzene bezlepkové jednodruhové múky nakoľko by výsledný produkt nebol totožný !

Obe spomínané múky sú najvďačnejšou kombináciou pri výrobe jemného a nadýchaného pečiva. Nehovoriac o pekne žltkastom sfarbení a cenovej dostupnosti oboch múk. Viac o ich využití týchto múk viď odkaz Ryžová múka a Prirodzene bezlepkové škrobové múky  wink

Škrobovou zložku v jednoduchých bezlepkových žemliach je prirodzene bezlepkový kukuričný škrob – Maizena Nakoľko receptúra obsahuje kukuričnú múku zvolila som práve tento druh škrobu victory  Nahradiť ju tiež môžete za napríklad tapiokový škrob / múku

Jednoduché bezlepkové žemle sú vyrobené z bezlepkového kysnutého cesta, teda kypriacim činidlom sú bezlepkové kvasnice. V tomto recepte sa nemusíte trápiť zakladaním kvásku, stačí bezlepkové kvasnice rozpustiť v studenej vode  yes

Tukovou zložkou v jednoduchých bezlepkových žemliach je olivový olej. S jeho použitím sú žemle vo vnútri vláčnejšie a povrch žemlí je jemne chrumkavý. Olivový olej môžete zameniť za akýkoľvek Vami obľúbený či preferovaný olej  kiss

Ako vo všetkých bezlepkových pekárenských výrobkoch ani jednoduché bezlepkové žemle nie sú výnimkou a obsahujú pridanú vlákninu v podobe psyllia ( skorocelu indického ). S jej použitím cesto nadobudne potrebnú pevnosť a stabilitu. Viac o vláknine viď odkaz Psyllium  wink


⇒ porcie: 5 žemlí ( cca po 100 g )   doba prípravy: 10 minút + 100 minút kysnutie + 25 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Jednoduché bezlepkové žemle


Ingrediencie

Postup

  1. Vo väčšej miske rozpustíme bezlepkové kvasnice v studenej vode spolu s olivovým olejom.
  2. V samostatnej miske zmiešame všetky ostatné ingrediencie okrem vlákniny na prípravu jednoduchých bezlepkových žemlí.
  3. Suchú misku zmiešame s kvasnicovou ( miešame metličkou – cesto je tekuté ).
  4. Po vymiešaní pridáme do cesta vlákninu ( keďže konzistencia cesta je po krátkom miešaní tuhšia až penová cesto domiesime vareškou alebo rukou ).
  5. Vymiesený bochník cesta spolu s miskou prikryjeme potravinovou fóliou a na teplom mieste ho necháme kysnúť po dobu 60 minút.
  6. Po 60 minútach bez pomúčenia cesto rozdelíme na 5 častí a každú časť v rukách vymiesime do tvaru žemle ( cesto sa len veľmi málo lepí preto netreba použiť múku ).
  7. S použitím malého množstva oleja každú žemľu v rukách naolejujeme.
  8. Takto pripravené jednoduché bezlepkové žemle premiestnime na plech vystretý papierom na pečenie a bez pokrytia ich necháme podkysnúť 30 minút.
  9. Po 30 minútach jednoduché bezlepkové žemle pečieme pri teplote 225 °C po dobu cca 25 minút.
  10. Upečené jednoduché bezlepkové žemle necháme pred konzumáciou úplne vychladnúť.

Jednoduché bezlepkové žemle

Jednoduché bezlepkové žemle

 

Počet zobrazení 1 022
 

Zanechať komentár