Kokosové tyčinky bez lepku

Kokosové tyčinky bez lepku

sója sezam psenica ovos mlieko makkyse arasidy

Kokosové tyčinky bez lepku neobsahujú rovnako ani alergény akými sú sója, arašidy, ovos, … Vzhľadom k použitému kokosovému oleju ktorý zastáva funkciu tukovej zložky sú kokosové tyčinky bez lepku vhodné aj pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou  heart Kokosové tyčinky bez lepku sú pôvodným receptom na lepkové strojčekové pečivo v ktorom som zamenila hladkú pšeničnú múku za prirodzene bezlepkové jednodruhové múky yes Na kokosové tyčinky bez lepku som zvolila kombináciu troch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk a to hladkú kukuričnú múku, hladkú bielu ryžovú múku a samozrejme kokosovú múku kiss

Hlavnou múkou v kokosových tyčinkách bez lepku je hladká biela ryžová múka. V tejto receptúre ju nezamieňajte za iné jednodruhové múky, výsledok by nebol totožný !!! Viac o ryžovej múke viď odkaz Ryžová múka

Druhou použitou múkou na výrobu kokosových tyčiniek bez lepku je hladká kukuričná múka. Vybrala som si ju skrz jej obsah škrobu a rovnako kvôli jej jedinečnému žltkastému sfarbeniu  yes Keďže kukuričná múka patrí do skupiny prirodzene bezlepkových jednodruhových škrobových múk zabezpečí pečivu dostatočnú pevnosť cesta, čo je dôležité vzhľadom k použitiu cez strojčeky či lisy na jemné pečivo.

Doplnkovou múkou vďaka ktorým dostali aj tyčinky svoje pomenovanie je kokosová múka. Použiť môžete aj na jemno strúhaný kokos victory

Škrobovou zložkou v receptúre na kokosové tyčinky bez lepku je kukuričný škrob – Maizena. S jej použitím sú kokosové tyčinky bez lepku po upečení príjemné chrumkavé a držia si svoj tvar. 100 % náhradou za kukuričný škrob je napríklad tapiokový škrob / múka. Viac o bezlepkových škroboch viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky wink

Pre dostiahnutie lepšej pevnosti a zároveň aj nadýchanosti kokosových tyčiniek bez lepku som siahla aj po celých vajíčkach. Ak trpíte alergiou na vajíčka odporúčam ich zameniť za ľanové vajíčko spolu s detskou jablkovou výživou. Viac o náhradách vajíčok viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni good

Použitý kokosový olej v kokosových tyčinkách bez lepku je tukovou zložkou. Rozhodla som sa ho použiť kvôli použitej kokosovej múke, pretože spolu vytvoria výraznejšiu kokosovú chuť a vôňu  kiss Nahradiť ho však môžete za napríklad bezlaktózové maslo alebo ak netrpíte laktózovou intoleranciou jednoducho použite klasické maslo.

Kypriacim činidlom v kokosových tyčinkách bez lepku je prášok do pečiva. Jeho totožnou náhradou je jedlá sóda alebo vinní kameň.

Keďže na výrobu kokosových tyčiniek bez lepku potrebujete vytvoriť naozaj silné cesto, nakombinovala som do receptúry aj xantánovú gumu spolu s vlákninou  yes Xantánová guma je  väzbou všetkých surovín. S jej použitím napríklad predídete nežiadúcemu roztečeniu pečiva počas pečenia. Viac o xantánovej gume viď odkaz Guarová guma a xantánová guma  smile


⇒ porcie : cca 90 tyčiniek ( nezlepených )  doba prípravy : 20 minút + 1 hodina odležanie cesta + cca 9 minút pečenie   náročnosť : jednoduchá ⇐

Kokosové tyčinky bez lepku


Ingrediencie

Postup

  1. V samostatnej miske zmiešame prirodzene bezlepkovú jednodruhovú hladkú bielu ryžovú múku, hladkú kukuričnú múku, kokosovú múku, kukuričný škrob – Maizenu, práškový cukor, prášok do pečiva, xantánovú gumu a vlákninu.
  2. Nakoniec vmiešame zmäknutý kokosový olej a celé vajíčka ( miešame rukou ).
  3. Konzistencia vymieseného cesta na kokosové tyčinky bez lepku je tuková a jemne lepkavá.
  4. Cesto spolu s miskou zabalíme do potravinovej fólie a uložíme na 1 hodinu do chladničky.
  5. Po 1 hodine cesto pretláčame cez strojček / mlynček a tvarujeme tyčinky.
  6. Hotové tyčinky ukladáme na plech vystretý papierom na pečenie.
  7. Kokosové tyčinky bez lepku pečieme pri teplote 180 °C po dobu cca 9 minút ( tak aby boli zospodu zlatisté ).
  8. Upečené kokosové tyčinky bez lepku necháme na plechu úplne vychladnúť a následne ich máčame v čokoláde.

Tip 1 : Kokosové tyčinky bez lepku skladujeme v chlade, v kartónovej krabici alebo dóze ak využijete možnosť zámeny vajíčok s použitím detskej jablkovej výživy alebo pri akejkoľvek inej ovocnej verzii skladujte tyčinky na chladnom mieste v pootvorenej dóze a spotrebujte do max troch týždňov, aby ste zamedzili tvorbe plesne.

Tip 2 : Kokosové tyčinky bez lepku môžete okrem namáčania do čokolády aj zliepať s pomocou džemu / krému.

heart pre inšpiráciu na viacero vianočných cukroviniek viď nasledujúce odkazy od gazdinky :

Kokosové tyčinky bez lepku

Kokosové tyčinky bez lepku

Počet zobrazení 1 254
 

Zanechať komentár