Kokosový olej

Kokosový olej

„ Kokosový olej ″  je jedným z najzdravších a najnutričnejších olejov, ktoré je možno zakúpiť. Je dobrým zdrojom prírodných nasýtených tukov, ktorý neobsahuje trans- tuky, ktoré sa vytvárajú pri procese stužovania rastlinných tukov. Kokosový olej pomáha k posilneniu imunitného systému,pretože obsahuje látky ako kyselinu laurovú, ktorá posilňuje imunitný systém, tiež obsahuje MCT (Medium Chain Triglycerides), ktoré zvyšujú metabolizmus či kyselinu kaprylovú, ktorá reguluje PH v črevách a tým vytvára priazdnivé prostredie pre prospešné črevné baktérie a to hlavne baktérie mliečneho kvasenia, ktoré pomáhajú udržiavať zdravú črevnú flóru. Látky obsiahnuté v kokosovom oleji (kyselina kaprylová, antimikrobiálne lipidy a kyselina laurová) majú protiplesňové a antibakteriálne vlastnosti. Strava obsiahnutá o kokosový olej podporuje premenu mastných kyselín na optimálny pomer omega 3 a 6. Na rozdiel od mnohých iných olejov, kokosový obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú telo chrániť pred škodlivou oxidáciou našich buniek. V neposlednom rade obsahuje vápnik a horčík, pre to sa odporúča zaradiť ho do jedálneho lístka ako prevencia pred kostným oslabením.

Tuky obsiahnuté v kokosovom oleji majú menej kalórií a ľahko sa premieňajú na energiu na rozdiel od ostatných olejov (zvýšenie energetickej hladiny, čo znamená maximalizáciu cvičenia). To znamená, že kokosový olej je užitočný pri fitness a na chudnutie, kde zvyšuje metabolizmus v tele a poskytuje väčšie množstvo spálených kalórií.

Kokosový olej má veľa zdravých vlastností v porovnaní s ostatnými olejmi a tukmi. Ostatné rastlinné oleje majú tendenciu tvoriť škodlivé vedľajšie látky po zahriatí sa na prevádzkovú teplotu varenia. Napríklad repkový či olivový olej pri vysokých teplotách oxidujú a žltnú, pretože sú citlivejšie a pri tomto procese sa z nich vytrácajú všetky kladné vlastnosti. To sa dá povšimnúť pri zohriatí masla na vyššiu teplotu, kedy mení farbu. Kokosový olej lepšie odoláva vysokým teplotám, neoxiduje ani pri teplote 180ºC a popri tom si udržiava svoju vysokú nutričnú hodnotu a jeho farba sa nemení.

Kokosový olej možno použiť pri pečení, vyprážaní, v studenej kuchyni, či kozmetike ako hydratačný olej/ maska na suchú vlasovú pokožku alebo samotné vlasy, tým že má jemnú konzistenciu a ľahko prejde do pokožky.

Kokosový olej/ tuk si v minulosti vyslúžil zlú povesť medzi odborníkmi na zdravú výživu a vedcami. Pre svoj vysoký obsah nasýtených tukov obsiahnutý v tvrdenom kokosovom oleji. A tým sa považoval za živnú pôdu kardiovaskulárnych ochorení (trans- tuky). Našťastie veda pokročila a tento fakt ujasnila na pravú mieru, rozdiel je v procese výroby. Prírodný za studena lisovaný kokosový olej má iné chemické zloženie ako tvrdený kokosový tuk, to znamená, že neobsahuje trans- tuky.

Kokosový tuk sa vyrába lisovaním za tepla, kde sa mäsa kokosového orechu zahreje. Týmto spôsobom výroby produkt stratí veľa zdravých mastných kyselín a nahradí ich trans- mastnými tukmi, ktoré sú pre nás nezdravé. Naviac zmizne antioxidačný účinok vzhľadom k tomu, že tuk sa uskladňuje v chladiacich vytrínach.

Kokosový olej sa vyrába lisovaním za studena (teplota nepresahuje 39ºC). To znamená, že si uchováva prospešné látky ako samotný kokosový orech. Neobsahuje trans- mastné tuky. Uchováva si antioxidačný účinok (olej možno uchovávať pri izbových teplotách a doba trvanlivosti neklesne pod 2 roky).

Rozdiel medzi kokosovým olejom a kokosovým tukom je v lisovaní za tepla alebo studena.

To znamená, že kokosový olej a zosilnený tvrdený kokosový tuk je vo všeobecnosti rovnaký. Obe varianty sa skladajú z tuku, ktorý bol extrahovaný z kokosovej mäsy. Vo väčšine prípadov sa jedná o kokosový olej, pričom tuk je v spevnenej forme. Teda ide o rozdiel ako medzi vodou a ľadom.

Proces lisovania za studena sa skladá zo samotného lisovania a plnenia do fliaš, ktoré sa vo väčšine prípadov vykonáva ručne a to najneskôr do troch dní od žatia kokosových orechov. Používajú sa len čerstvé, čisté, biele mäsy nájdené v kokose. Po otvorení kokosu sa extrakty z neho zmiešajú na olej prostredníctvom techniky stlačenia šetrným spôsobom, pri teplote nepresahujúcej 39ºC. Touto takzvanou zvlákňovacou technikou sa zachováva chuť a vôňa kokosu. Oleje sa nesmú vyrábať počas ohrievania ani nesmú byť do nich pridané chemické látky, hnojivá alebo iné prísady.

Kokosový olej

Počet zobrazení 467
 

Zanechať komentár