Krehký jablkový koláč bez lepku

Krehký jablkový koláč bez lepku

sója sezam ovos psenica mlieko makkyse kukurica arasidy

Krehký jablkový koláč bez lepku neobsahuje alergény lepku, sóje, kukurice, arašidov a vzhľadom k použitému bezlaktózovému maslu je koláč vhodný aj pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou heart  Jablkový koláč je vzhľadom k jedinej použitej mandľovej múke vo vnútri krehký s jemnou orechovou chuťou.

Ako som už spomenula krehký jablkový koláč bez lepku je vyrobený len z jednej prirodzene bezlepkovej jednodruhovej mandľovej múky. Mandľová múka má vzhľadom k jej obsahu tukov a bielkovín schopnosť stáť v receptúre samostatne bez použitia inej prirodzene bezlepkovej jednodruhovej múke ( samozrejme treba myslieť na správnu voľbu surovín aby sme zamedzili drobivosť a rovnako dostatočnú pevnosť cesta ). Viac o mandľovej múke, jej využití či domácej výrobe viď odkaz Mandľová múka  wink

Tukovou zložkou v krehkom jablkovom koláči bez lepku je bezlaktózové maslo. Ak preferujete kokosový olej môžete ho ním nahradiť  kiss

Aby bol krehký jablkový koláč bez lepku pekne nadýchaný zvolila som prášok do pečiva ako kypriace činidlo.

Spojivom všetkých surovín v jablkovom koláči je jedno celé vajíčko ktoré okrem spojiva slúži aj ako tekutina. Vďaka nemu je cesto dostatočne pevné victory  Ak však trpíte alergiou na vajíčka môžete siahnuť po jablkovej detskej výžive ktorá je jeho vynikajúcou náhradou  yes Viac o náhrade vajíčok viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni

Pre väčšiu pevnosť koláča som do receptúri pridala malé množstvo strúhaného kokosu. Odporúčam  kiss


⇒ porcie: koláč o priemere 22 cm   doba prípravy: 15 minút + 40 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Krehký jablkový koláč bez lepku


Ingrediencie

  • 2 jablká
  • 1 polievková lyžica ovocného cukru / hnedého trstinového 
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • 120 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
  • 1 celé vajce / jablková detská výživa
  • 75 g bezlaktózového masla / kokosového oleja
  • 80 g prirodzene bezlepkovej mandľovej múky
  • 15 g strúhaného kokosu
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva / jedlej sódy
  • + bezlaktózové maslo na vymastenie formy
  • + strúhaný kokos na vysypanie formy

Postup

  1. Boky tortovej formy s priemerom 22 cm vymastíme bezlaktózovým maslom a vysypeme strúhaným kokosom. Dno vystrieme papierom na pečenie.
  2. Jablká očistíme od jadrovníkov a šupiek a nakrájame na plátky.
  3. Nakrájané plátky jabĺk posypeme ovocným cukrom, mletou škoricou a premiešame.
  4. V rajničke rozpustíme bezlaktózové maslo.
  5. V miske mixérom rozšľaháme hnedý trstinový cukor spolu s celým vajíčkom.
  6. Do rozšľahaného vajíčka s cukrom vmiešame rozpustené bezlaktózové maslo a vmiešame všetky ostatné ingrediencie okrem predpripravených plátkov jabĺk.
  7. Vymiešané cesto na krehký jablkový koláč bez lepku je tuhšie – liate vzhľadom k použitej mandľovej múke a strúhaného kokosu.
  8. Cesto vlejeme do formy a nakoniec naň rozložíme plátky jabĺk.
  9. Krehký jablkový koláč bez lepku pečieme pri teplote 175 °C po dobu 40 minút. 
  10. Upečený jablkový koláč necháme pred krájaním úplne vychladnúť. 

Krehký jablkový koláč bez lepku

Krehký jablkový koláč bez lepku

Počet zobrazení 1 076
 

Jeden komentár

Zanechať komentár