Marhuľový džem

Marhuľový džem

sója vajcia sezam psenica ovos orechy mlieko makkyse kukurica arasidy

Marhuľový džem je vyrobený bez alergénov lepku, sóje, kukurice, orechov a vajec … a rovnako je vhodný aj pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou  heart Pre zachovanie vitamínov som siahla po citrusovom pektíne. S jeho použitím džem po veľmi krátkej dobe pekne stuhne good Moja domáca verzia marhuľového džemu je s drobnými kúskami marhúľ … odporúčam kiss Receptúra na marhuľový džem sa skladá z piatich použitých surovín.

Prvou, snáď tou najdôležitejšou laugh sú prezreté marhule. Určite siahnite po čo najmäkších, jednak si urýchlite dobu varenia a rovnako zaručíte potrebnú sladkosť džemu bez nutnosti zvýšenia dávky cukru yes

Sladidlom v marhuľovom džeme je môj preferovaný hnedý trstinový cukor. Nahradiť ho môžete tiež klasickým bielym kryštálovým cukrom ( v tomto prípade znížte podiel cukru – je sladší ako hnedý trstinový ) smile

Keďže marhule obsahujú málo pektínu, ktorý je dôležitý pre dokonalé stuhnutie džemu, ako som už spomenula, použila som práškový citrusový pektín kiss Citrusový pektín je náhradou za tradičné želírovacie prípravky potrebné pri výrobe viacerých džemov.

∗ Samozrejme, potrebné stuhnutie džemu dosiahnete aj bez použitia činidiel na želírovanie. Je to však zdĺhavejší proces opätovného prevárania ovocia a podľa môjho laického názoru pri takejto úprave prídete o všetky vitamíny obsiahnuté v danom ovocí ( samozrejme je to môj osobný názor ) ∗

Jedinou použitou koreninou je moja obľúbená celá škorica. Marhuľový džem s jej použitím krásne rozvonia nie len Vašu kuchyňu victory

Pre predĺženie trvanlivosti marhuľového džemu som pridala kyselinu citrónovú. Nahradiť ju môžete za čerstvo vylisovanú citrónovú šťavu.

Pri výrobe marhuľového džemu som postupovala rovnako ako pri výrobe slivkového lekváru so škoricou a badiánom , t.j. rovnako ako slivky som aj z marhúľ odstránila len kôstky a v tomto prípade som marhule ešte nakrájala na malé kúsky. Marhuľový džem po dovarení už nemixujem ale ponechávam drobné kúsky marhúľ. Takto získate ozajstnú konzistenciu domáceho marhuľového džemu  wink Nakrájané marhule som následne zmiešala so všetkými surovinami okrem pektínu a malého množstva hnedého trstinového cukru ( pre zamedzenie hrudiek v džeme pektín vždy zmiešajte s malým množstvom cukru ). Takto predpripravenú zmes na marhuľový džem nechajte po dobu 24 hodín postáť pod alobalom v chladničke. Takýmto spôsobom predprípravy ovocie pustí veľa šťavy a neoceniteľne urýchli proces varenia na minimum a tak si zachováte v džeme vitamíny wink


⇒ porcie : cca 2 L   doba prípravy : cca 1 hodina čistenie / krájanie + 24 hodín odležanie + 20 minút varenie   náročnosť : jednoduchá ⇐

Marhuľový džem


Ingrediencie

  • 2 kg odkôstkovaných / mäkkých marhúľ
  • 1 kg  hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového / 800 g pokiaľ máte sladulinké marhule
  • 25 g citrusového pektínu
  • 2 ks celej škorice
  • 2 čajové lyžičky kyseliny citrónovej / čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy

Postup

  1. Prezreté marhule zbavíme kôstok a nakrájame ich na menšie kúsky.
  2. 100 g hnedého trstinového cukru si odložíme bokom ( budeme ho potrebovať až pri varení kedy ho zmiešame s citrusovým pektínom. Zamedzíme tak nechceným hrudkám vzniknutým počas varenia džemu ).
  3. Do marhúľ primiešame 900 g hnedého trstinového cukru a celú škoricu. Premiešame a prekryjeme alobalom. Zmes odložíme na 24 hodín do chladničky.
  4. Po 24 hodinách dáme zmes na marhuľový džem variť. Po prvotnom zavarení následne varíme 10 minút.
  5. Po uplynutí 10 minút varenia marhuľového džemu pridáme zmiešaný citrusový pektín so 100 g odloženého hnedého trstinového cukru.
  6. Prevaríme po dobu 5 minút.
  7. Nakoniec vmiešame kyselinu citrónovú a marhuľový džem odstavíme.
  8. Horúci marhuľový džem plníme do vopred sterilizovaných teplých fliaš, uzatvoríme a ukladáme viečkom na dol. Uzatvorené poháre zabalíme do deky a necháme ich úplne vychladnúť.
  9. Marhuľový džem skladujeme viečkom na hor na suchom, chladnom a tmavom mieste.

Tip: pre správnu hustotou marhuľového džemu vykonajte po 15 minútach varenia skúšku s pomocou tanierika :  na varešku naberte malé množstvo džemu a naneste na tanierik ak sa džem nerozteká do strán má tu správnu hustotu yes Ak sa Vám naopak zdá džem príliš riedky pridajte malé množstvo pektínu ( samozrejme nezabúdajte doň primiešať aj hnedý trstinový cukor pre zamedzenie hrudiek v džeme ) !!!

Marhuľový džem

Marhuľový džem

Počet zobrazení 96
 

Zanechať komentár