Pečená tekvicová polievka

Pečená tekvicová polievka

sója vajcia sezam ovos psenica orechy mlieko makkyse kukurica arasidy

Ak neviete čo s nadbytkom tekvice určite vyskúšajte pečenú tekvicovú polievku. Keďže nie je ničím zahustená je 100 % bez lepku. Okrem lepku neobsahuje ani alergény sóje, laktózy, vajec, …  smile  Pečená tekvicová polievka je vyrobená zo samej zeleniny, preto ju odporúčam aj zeleninovým nadšencom – vegeratiánom   ok 

Pečenú tekvicovú polievku zvládnete pripraviť raz – dva.  Vďaka jej momentálnej sezónnosti nemusíte na jej prípravu vyčkávať na Halloween ok Taktiež samotnú zeleninu, ktorú som použila na jej prípravu určite nájdete vo svojich záhradkách.

Tekvica je bohatým zdrojom vlákniny, horčíka, železa aj draslíka. Okrem iného je bohatá na nenasýtené kyseliny a vitamíny A, B a E  heart

Hlavnou zložkou pečenej tekvicovej polievky je ako inak tekvica laugh  Je úplne jedno aký druh použijete – všetky sú výborné.

Tajomstvo pečenej tekvicovej polievky spočíva v upečení polovičnej dávky tekvice, korení a kvapky olivového oleja.

Zeler, mrkva, cesnak a samozrejme cibuľa zvýraznia celkovú chuť polievky.

Ak máte radšej jemnejšie krémové polievky, pridajte viac vody.

Ako vložku do pečenej tekvicovej polievky použite tekvicové semienka  ok


⇒ porcie: 6   doba prípravy: 20 minút + 1 hodina pečenie + 30 minút varenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Pečená tekvicová polievka


Ingrediencie

  • 1 ½ kg očistenej tekvice
  • 20 g zeleru
  • 1 ks mrkvy
  • 1 ks cibule
  • 4 strúčiky cesnaku 
  • 1 ½ L vody
  • 1 dcl olivového oleja
  • štipka pikantného korenia
  • štipka mletého čierneho korenia
  • štipka soli 

Postup

  1. Najskôr si očistíme tekvicu. Jednu polovicu nakrájame na plátky ( ako by sme chystali jabĺčka na sušenie ). 
  2. Druhú polovicu tekvice nakrájame na menšie kocky a dáme bokom.
  3. Nakrájané tekvicové plátky uložíme na plech vystretý papierom na pečenie. 
  4. Plátky okoreníme pikantným a mletým čiernym korením a jemne pokvapkáme olivovým olejom.
  5. Tekvicové plátky dáme piecť na 1 hodinu pri teplote 170ºC. 
  6. Medzitým si nakrájame na menšie kúsky cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler.
  7. Na miernom plameni orestujeme zeleninu a pridáme nakrájanú polovicu tekvice.
  8. Podlejeme vodou, osolíme a varíme cca 20 minút. 
  9. Po 20 minútach pridáme upečené tekvicové plátky. 
  10. Premiešame a varíme ďalších 5 minút.
  11. Pečenú tekvicovú polievku rozmixujeme ponorným mixérom a podľa potreby dochutíme. 

Tip: Ak máte v obľube tekvicové jadierka, určite ich nevyhadzujte ale očistite a nechajte ich namáčané vo vode na pár hodín. Potom ich jednoducho sceďte a poukladajte na plech vystretý papierom na pečenie. Osoľte ich a prelejte olivovým olejom. Tekvicové jadierka pečieme pri teplote 125°C cca 1 ½ hodiny  heart

Pečená tekvicová polievka

Počet zobrazení 443
 

Zanechať komentár