Pečené buchty bez lepku

Pečené buchty bez lepku

sója sezam ovos psenica mlieko makkyse kukurica arasidy

Pečené buchty bez lepku sú vyrobené bez alergénov akými sú lepok, laktóza, sója, kukurica, arašidy, … Tentokrát som sa s receptom trošku viac pohrala a siahla som po domácom mandľovom mlieku, vďaka ktorému sa tieto pečené buchty stali naozaj výnimočnými. Sú krásne nadýchané, jemné a čo je dôležité aj na druhý deň chutia rovnako ako po upečení  wink 

Na pečené buchty bez lepku som použila moju obľúbenú kombináciu troch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk. Sú nimi základná hladká biela ryžová, mandľová a škrobová tapioková múka wink  Mandľová múka obsahuje potrebné bielkoviny v kombinácií s ryžovou múkou, preto ak ju chcete nahradiť siahnite po múke s obsahom bielkovín. Tapioková múka patrí do skupiny škrobových bezlepkových múk, nahradiť ju môžete za napríklad hladkú zemiakovú. Viac o použití škrobových múk viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky  good

Pre jedinečnú chuť pečených buchiet bez lepku som siahla po mandľovom mlieku. S jeho použitím budú buchty príjemne jemné a sladké. Ako si doma vyrobiť mandľové mlieko viď odkaz Mandľové mlieko  heart

Tukovou zložkou v pečených buchtách bez lepku je bezlaktózové maslo. Ak netrpíte alergiou na laktózu nahradiť ho môžete klasickým maslom.

Keďže sú pečené buchty bez lepku vyrobené z bezlepkového kysnutého cesta, kypriacim činidlom sú bezlepkové kvasnice. Viac o bezlepkovom kysnutom ceste viď odkaz Tipy pri pečení s prirodzene bezlepkovými múkami  yes

Potrebné spevnenie cesta zabezpečí kombinácia vajíčka spolu s vlákninou ( Psylliom ) a xantánovou gumou.


⇒ porcie: cca 18 buchiet   doba prípravy: 15 minút + 90 minút kysnutie + cca 20 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Pečené buchty bez lepku


Ingrediencie

Postup

  1. V rajničke ohrejeme 1½ dcl mandľového mlieka v ktorom rozpustíme bezlepkové kvasnice spolu so štipkou soli a cukru. Kvások zakryjeme kuchynskou utierkou / bavlnenou tkaninou a necháme ho na teplom mieste podkysnúť.
  2. V samostatnej miske si najskôr zmiešame bezlepkové múky a z tejto zmesi si odložíme bokom 4 polievkové lyžice, ktoré neskoršie použijeme na posypanie cesta a pracovnej dosky pri vaľkaní cesta.
  3. Do múčnej zmesi vmiešame všetky ostatné ingrediencie okrem vlákniny a xantánovej gumy na prípravu pečených buchiet bez lepku.
  4. Podkysnutý kvások vmiešame do misky s ostatnými surovinami ( aj so zbytkom mandľového mlieka ). Cesto je liate, preto miešame metličkou.
  5. Nakoniec do liateho cesta vmiešame vlákninu a xantánovú gumu. Cesto začne počas miešania tuhnúť. Konzistencia cesta po vymiešaní je lepkavá, hladká – pavučinová.
  6. Cesto posypeme 1 polievkovou lyžicou múky ( z odloženej zmesi ), zabalíme ho spolu s miskou do potravinovej fólie a necháme ho na teplom mieste kysnúť 1 hodinu alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
  7. Vykysnuté cesto je lepkavé a tak ho najskôr ručne domiesime s pomocou odloženej zmesi múk. Ak sa Vám zdá cesto stále lepkavé prisypte bielu hladkú ryžovú múku.
  8. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na cca 0,5 cm hrúbku a narežeme štvorce. Každý štvorec naplníme slivkovým lekvárom a zabalíme. 
  9. Buchty preložíme na plech vymastený olivovým olejom ( každú buchtu ešte poriadne na plechu omastíme z každej strany ). Buchty ukladáme vedľa seba ( ak máte radšej vyššie buchty ukladajte ich tesnejšie vedľa seba ).
  10. Takto pripravené buchty necháme bez pokrytia podkysnúť 30 minút.
  11. Po 30 minútach buchty bez lepku pečieme pri teplote 175°C cca 20 minút.
  12. Upečené buchty bez lepku potrieme teplým mandľovým mliekom s cukrom ( cca ½  – 1 dcl mandľového mlieka + 1 polievková lyžica hnedého trstinového cukru ).
  13. Pečené buchty bez lepku necháme jemne vychladnúť a poprášime ich práškovým cukrom.

Pečené buchty bez lepku

Pečené buchty bez lepku

Počet zobrazení 4 375
 

2 Komentárov

  1. Zdravím, mám otázku. V článku Tipy a triky pri pečení bezlepkového kysnutého cesta píšete, že kvasnice sa nemajú dávať do teplej vody, ale do studenej. Prečo pri tomto recepte píšete, že mandľové mlieko sa má ohriať? Pri mlieku to nevadí? ďakujem.

     
  2. Dobrý deň, podľa mojich skúseností ak je v receptúre použité mlieko je lepšie zhotoviť kvások za tepla teda mlieko ohriať 😉

     

Zanechať komentár