Pečené hovädzie mäso na tymiane

Pečené hovädzie mäso na tymiane

soja vajcia sezam ovos psenica orechy mlieko makkyse kukurica arasidy

Dnes som si dopriala svoju už potrebnú dávku bielkovín v podobe pečeného hovädzieho mäsa na tymiane. Veľmi lahodné mäso vďaka dostatočnej dobe odležania a jemná chuť po tymiane s kremžskou horčicou je výborným spojením chutí na čoraz viac vyskytujúce sa sychravé dni.

Pečené hovädzie mäso na tymiane som pripravila noc pred pečením marinovaním s kremžskou horčicou, cesnakom, čerstvými bylinkami, olejom a samozrejme korením.

Počas samotného pečenia som mäso podlievala len veľmi výnimočne a opatrne aby som neporušila vrchnú chrustu vytvorenej z marinády. Pečené hovädzie mäso na tymiane opäť patrí do jedálnička pri alergiách na lepok, laktózu, vajcia a sóju. Šťava z pečeného hovädzieho mäsa je jemne zahustená strúhanými zemiakmi a následne prepasírovaná cez sitko aby som zanechala všetky pôvodné zložky, len v jemne a lahodnej konzistencii.


⇒porcie: 4   doba prípravy: 15 minút + marinovanie mäsa 7 hodín (môžete vynechať) + 2½ pečenie a omáčka   náročnosť: mierne zložitá

Pečené hovädzie mäso na tymiane


Ingrediencie

  • 800 g hovädzieho mäsa v celku 
  • 1 ks cibule
  • 6 ks strúčiky cesnaku
  • 3 dcl hovädzieho vývaru/ vody
  • 2 ks zemiaky
  • olej/ masť
  • tymián čerstvý
  • 2 polievkové lyžice kremžskej horčice
  • soľ 
  • čierne korenie

 

Postup

  1. Hovädzie mäso si umyjeme a očistíme si strúčiky cesnaku. 3 strúčiky rozkrojíme na polovicu (použijeme na prešpikovanie mäsa) a 3 strúčiky prelisujeme. Cibuľu nakrájame na mesiačiky.
  2. Na marinádu si nachystáme olej ku ktorému primiešame prelisovaný cesnak, kremžskú horčicu, soľ, korenie a tymián.
  3. Hovädzie mäso z vrchu narežeme (ako bravčové), prešpikujeme cesnakom a ponatierame marinádou (marinádu som urobila tuhšiu). Obložíme cibuľou, zakryjeme alobalom alebo potravinárskou fóliou a necháme v chladničke obležať pár hodín aby marináda prešla cez celé mäso (odporúčam cez noc).
  4. Odležané mäso dáme do pekáča, podlejeme hovädzím vývarom/ vodou a zakryté pečieme 2 hodiny.
  5. Ak už máme mäso pekne mäkké, vyberieme ho a cez jemné sitko prepasírujeme šťavu. 
  6. 2 väčšie zemiaky očistíme a nastúhame na jemnom strúhadle. Následne ich vložíme do výpeku z mäsa a 5- 10 minút prevaríme. Dochutíme a vrátime ku mäsu.

Tip: Pečené hovädzie mäso na tymiane odporúčam ku pečeným zemiakom v šupke, taktiež na bylinkách, alebo ku vareným zemiakom. Určite s ním nepokazíte nejeden sviatočný deň.

Pečené hovädzie mäso na tymianePečené hovädzie mäso na tymianePečené hovädzie mäso na tymiane

Počet zobrazení 5 604
 

Zanechať komentár