Pohánkový chlebík

Pohánkový chlebík

       soja vajcia sezam ovos psenica orechy  makkyse  arasidy

Týmto chlebíkom som odštartovala moju kariéru bezlepkového pečenia. Viem, možno nevyzerá moc lákavo, ale neviete si ani predstaviť, koľko kíl pohánkovej múky a nedopečených chlebov skončilo v koši pre dosiahnutie tohto tvaru a konzistencie. 

Poviete si múka ako múka a vymieňate surovinu podľa klasického pšeničného chleba za surovinou, aby ste vyčarovali pohánkový chlebík….Čo vám ale vznikne Vám rada prezradím. Chlieb s dvojnásobnou hmotnosťou, krásnou orieškovou vôňou a neodolateľne chrumkavou kôrkou. Potom chlieb rozkrojíte a na noži Vám ostane surové cesto. Výsledok, chlieb dáte piecť na ďalšiu hodinu,dve…Vôňa už nie je vôbec vábivá o farbe ani nehovoriac a čuduj sa svete, chlieb stále surový vo vnútri. Po troch hodinách už syčíte ako tlakový hrniec a chlieb končí v koši…už si ani nepamätám koľko ich bolo…

Každopádne nie je múka ako múka.

Pohánka neobsahuje lepok, pre to samostatne nie je schopná vytvoriť vo vašej kuchyni kulinárske zážitky.

… a práve toto bol kameň úrazu mojej bezlepkovej pekárenskej kariéry…Ale nevzdala som sa. Už len kvôli tomu, že môj žalúdok spustil dychovku za kampaň bezlepkový chlieb.

Ak som Vás neodradila čítajte ďalej recept na pohánkový chlebík…


⇒porcie: 300 gramový chlebík   doba prípravy: 10 minút + 1 hodina pečenia  náročnosť: mierne náročná⇐

Pohánkový chlebík


 

Ingrediencie

  • 400 g hladkej pohánkovej múky
  • 100 g kukuričnej múky
  • 100 g ryžovej múky
  • 60 g konopnej múky
  • 2 čajové lyžičky kryštálového cukru
  • 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 šálka (2 dcl) bieleho jogurtu (alternatíva bezlaktózový jogurt)
  • 2½ šálky (4 ½ dcl) mlieka (alternatíva bezlaktózové mlieko)
  • soľ
  • rasca

Postup

  1. Všetky suroviny spolu zmiešame.
  2. Cesto krátko miešame vidličkou nie rukou, až kým nedosiahneme gumovo-lepkavú konzistenciu (čím dlhšie miešame, tým nám cesto bude rednúť).
  3. Hotovú chlebíkovú zmes preložíme na papierom vyložený plech a vytvarujeme chlieb do tvaru aký si želáte (použijeme stierku).
  4. Pohánkový chlebík vložíme do rúry a pečieme pri teplote 200°C 60 minút.
  5. Hotový pohánkový chlebík potrieme maslom.

Pohánkový chlebíkPohánkový chlebík

 

 

Počet zobrazení 2 592
 

Jeden komentár

  1. Môže sa konopná múka niečím nahradiť? Alebo vynechať?

     

Zanechať komentár