Prirodzene bezlepková amarantová, quinová a šípková múka

Prirodzene bezlepková amarantová, quinová a šípková múka

Ďalšie pokračovanie v sérií článkov o prirodzene bezlepkových jednodruhových múkach ok  V dnešnom článku pod titulom Prirodzene bezlepková amarantová, quinová a šípková múka sa s Vami podelím o mojich tipoch a skúsenostiach s nimi. Či ako si vyrobiť vlastnú domácu quinovú múku  good 

Prirodzene bezlepková amarantová, quinová a šípková múka sa používajú v kombinácií s inými prirodzene bezlepkovými múkami. Keďže všetky tri spomínané múky neobsahujú lepok, nemôžu stáť samostatne ( prirodzene bezlepková amarantová, quinová a šípková múka nemá schopnosť viazať tekutiny )! Viac viď odkaz Tipy pri pečení s prirodzene bezlepkovými múkami  wink

Rovnako ako ryžová, pohánková, ciroková, cícerová, teffová či kukuričná múka ani prirodzene bezlepková amarantová, quinová a šípková múka neobsahujú škrob. Preto je potrebné pri ich použití siahnuť po škrobových múkach, ako napr. tapiokovej múke / škrobu … Viac viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky  victory

Spoločným znakom amarantu a quinoi je, že obe sa vyrábajú vo forme semienok ( rôznych veľkostí a farieb ), vločiek a následne múky.

Amarantová a quinová múka sú si veľmi podobné a navzájom sa dajú zameniť  yes

Prirodzene bezlepková amarantová múka

  • amarant – láskavec
  • prirodzene bezlepková amarantová múka je veľmi podobná quinoi
  • má nízky glykemický index, vysoký obsah bielkovín. Amarantová múka je naviac bohatá na vitamíny, minerály a naviac je ľahko stráviteľná
  • má pomerne silnú orechová chuť
  • amarant sa spracováva na semienka, vločky a múku
  • vo forme semienok je amarant výbornou náhradou ryže či cestovín
  • rovnako vo forme semienok ju môžete použiť ako základ na vegánske steaky, fašírky, šaláty
  • vo forme vločiek sa výborne hodí ako základ na domáce müsli či ako vločky do jogurtov
  • amarantovú múku môžete nahradiť za rovnako prirodzene bezlepkové múky akými sú teffová, qinoa alebo celozrnná ryžová múka
  • prirodzene bezlepková amarantová múka je vhodná ako na pečenie tak aj na varenie
  • používa sa na prípravu chlebov, koláčov a cukroviniek. Obzvlášť je výborná na výrobu pizze a slaného pečiva, ďalej na prípravu kaše a omáčok

Prirodzene bezlepková quinoa múka

  • quinoa / kinoa / mrlík čílsky
  • prirodzene bezlepková quinoa má vysoký obsah bielkovín, vlákniny, železa a horčíka
  • rovnako ako amarant sa quinoa spracováva na semienka, vločky a múku
  • quinoa semienka je dobré pred použitím prepláchnuť pod tečúcou vodou aby sme sa zbavili jej horkastej chuti
  • prirodzene bezlepková quinoa má vo forme semienok a vločiek rovnaké použitie ako amarant
  • prirodzene bezlepkovú quinovú múku môžete nahradiť rovnako prirodzene bezlepkovou amarantovou, teffovou, celozrnnou ryžovou múkou
  • používa sa pri pečení a varení
  • prirodzene bezlepková quinová múka je vhodná na prípravu slaných palaciniek, kaší, chlebov, pečiva, koláčov, sušienok
  • prirodzene bezlepkovú quinovú múku si môžete vyrobiť aj doma a to veľmi jednoducho:
  1. semienka quinoa premyjeme a poriadne vysušíme ( najlepšie do utierky )
  2. vysušené semienka preložíme na plech vystretý papierom na pečenie a pečieme ich pri teplote 175ºC po dobu 10 – 12 min
  3. po upečení ich necháme vychladnúť a následne ich pomelieme na mlynčeku

Quinové semienka je potrebné pred pomletím opiecť aby sme získali čistú neutrálnu chuť múky bez štipky horkej pachute  good

Prirodzene bezlepková šípková múka

  • prirodzene bezlepková šípková múka obsahuje antioxidanty, mastné kyseliny a vitamín C
  • má tehlovo oranžovú farbu
  • šípková múka sa do receptúr pridáva v malom množstve pre jej výraznú chuť(  pri použití väčšia množstva má horkú až nepríjemnú chuť )
  • prirodzene bezlepková šípková múka sa používa na výrobu sladkého aj slaného pečiva teda do chlebov, koláčov, pečiva ale aj na výrobu šípkovej polievky
  • za prirodzene bezlepkovú šípkovú múku nie je žiadna náhrada len vynechanie z receptu

 heart ďalšie odkazy na články čo by Vás mohli zaujímať :

Tipy pri pečení s prirodzene bezlepkovými múkami

Prirodzene bezlepkové škrobové múky

Prirodzene bezlepková ciroková, cícerová a teffová múka

Pohánková múka

Ryžová múka

Psyllium 

Xantánová a guarová guma  wink

Počet zobrazení 899
 

Zanechať komentár