Psyllium

Psyllium

Psyllium

– je prirodzene bezlepková vláknina. Jej semená, ktoré majú rôsolovitý tvar a svojím sfarbením pripomínajú blchy sa získavajú zo Skorocelu indického. Jeho hlavnou úlohou v bezlepkovom stravovaní je viazať kvapaliny čím poskytuje zgélovatenie, teda spojenie cesta do normálnej konzistencie. Okrem iného Psyllium dodáva hotovým jedlám nadýchaný tvar.

Keďže Psyllium sám o sebe nemá chuť ani zápach, nezmení konečný výsledok pečenia. Výborne sa s ním pracuje. Používa sa pri pečení napríklad chleba, koláčov, sušienok, krekrov, müsli, kaše a iných. Pri pečení piškótového cesta alebo palaciniek Vám nahradí vajcia.

Psyllium obsahuje vysoký podiel diétnej vlákniny, teda sa jedná o doplnok, preto si nájde využitie aj v klasickej kuchyni. Na doplnenie vlákniny sa Psyllium pridáva napríklad do bielych jogurtov. Tiež podporuje činnosť čriev, znižuje cholesterol, zabraňuje rakovine hrubého čreva či podporuje chudnutie tým, že znižuje chuť do jedla.

Psyllium

 

Počet zobrazení 1 411
 

Zanechať komentár