Sirupový chlieb bez lepku

Sirupový chlieb bez lepku

sója vajcia sezam ovos psenica orechy mlieko makkyse arasidy

Sirupový chlieb bez lepku je vyrobený bez použitia alergénov akými sú lepok, sója, vajcia, orechy, arašidy a vzhľadom k použitej studenej vode ktorá zastáva funkciu kvapaliny je chlieb vhodný aj pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou heart  Sirupový chlieb bez lepku je hútnejší, vo vnútri jemne mäkký a na povrchu chrumkavý kiss 

Na sirupový chlieb bez lepku som použila kombináciu len jednej prirodzene bezlepkovej jednodruhovej múky akou je hladká pohánková múka a škrobovej zložky vo forme kukuričného škrobu – Maizeny  good

Vďaka zvolenej kombinácií spolu s ostatnými použitými ingredienciami je cesto dostatočne pevné a chlieb je pekne nadýchaný a sýty  yes

Prirodzene bezlepková hladká pohánková múka je hlavnou a zároveň jedinou použitou múkou v sirupovom chlebe bez lepku. S jej použitím má chlieb špecifickú chuť, vôňu a sfarbenie po pohánke. Naviac je ľahko stráviteľný. Viac o pohánke viď odkaz Pohánková múka  victory

Prirodzene bezlepkový kukuričný škrob obsahuje okrem vysokého podielu škrobu aj vysoký obsah sacharidov. S jeho použitím cesto nadobudne gélovú až elastickú textúru a tým zabezpečí dostatočnú stabilitu. Viac o kukuričnom škrobe viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky  wink

Použitý kukuričný škrob rovnako ako pohánkovú múku by som v tomto recepte určite nezamieňala,  výsledok by určite nebol totožný !!!

Keďže je sirupový chlieb bez lepku z kysnutého cesta, kypriacim činidlom sú bezlepkové kvasnice yes  Pri výrobe chlebu netreba zakladať kvások, stačí bezlepkové kvasnice rozpustiť v studenej vode spolu so sirupom.

Pohánková múka je vynikajúca v spojení so sladkými ingredienciami preto som do tejto receptúry siahla po černicovom sirupe. Okrem zjemnenia spomínanej pohánky je chlebík jemnejší a voňavejší. Určite vyskúšajte  wink

Ako vo väčšine bezlepkových pekárenských výrobkoch aj pri sirupovom chlebe bez lepku som použila vlákninu vo forme psylliových šupiek ( skorocelu indického ). Tentokrát som použila šupky nie prášok. Chlieb je viac nadýchaný ako s použitím práškovej, jemnej vlákniny. Viac o vláknine viď odkaz Psyllium  good


⇒ porcie: 1 x 800 g chlieb   doba prípravy: 15 minút + 2 hodiny 30 minút kysnutie + cca 1 hodina pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Sirupový chlieb bez lepku


Ingrediencie

Postup

  1. V studenej vode a černicovom sirupe rozpustíme bezlepkové kvasnice.
  2. V samostatnej miske zmiešame ostatné ingrediencie okrem vlákniny na prípravu sirupového chleba bez lepku.
  3. Suchú misku vmiešame do kvasnicovej ( miešame opatrne mixérom, cesto je riedke ).
  4. Nakoniec pridáme vlákninu a miešame mixérom cca 5 minút pokiaľ sa cesto nezačne jemne oddeľovať od okrajov misky ( konzistencia cesta je lepkavá, elastická ale zároveň jemná ).
  5. Vymiešané cesto spolu s miskou zakryjeme potravinovou fóliou a na teplom mieste ho necháme kynúť po dobu 2 hodín.
  6. Po 2 hodinách cesto vymiesime na väčšom množstve pohánkovej múky ( cesto je po vykysnutí stále jemnejšie a lepkavé ) a vytvarujeme bochník.
  7. Vytvarovaný bochník chleba preložíme na plech vystretý papierom na pečenie a nožom ho narežeme ( či už ho narežete priečne alebo do kríža nechám na Vás ).
  8. Takto pripravený bochník necháme podkysnúť bez zakrytia 30 minút.
  9. Po 30 minútach bochník pečieme pri teplote 200 °C po dobu cca 30 minút ( do zhnednutia ) a na ďalších 30 minút ho zakryjeme alobalom aby sa chlieb pekne prepiekol a zároveň nám neprihorel na povrchu.
  10. Upečený sirupový chlieb bez lepku necháme pred krájaním úplne vychladnúť.

heart odporúčam vyskúšať aj ďalšie chlebíky vyrobené z prirodzene bezlepkových jednodruhových múk :

Sirupový chlieb bez lepku Sirupový chlieb bez lepku

Sirupový chlieb bez lepku

Počet zobrazení 1 143
 

Zanechať komentár