Slivkový lekvár so škoricou a badiánom

Slivkový lekvár so škoricou a badiánom

vajcia sója sezam ovos psenica orechy mlieko makkyse kukurica arasidy

Slivkový lekvár so škoricou a badiánom neobsahuje žiadne alergény  smile ani len stopy vyššie spomenutých alergénov. Samozrejme, ak nie ste alergický na slivky či škoricu  laugh Slivkový lekvár so škoricou a badiánom je vynikajúcou maškrtou nie len počas slivkovej sezóny ale aj po celý rok  heart 

Slivkový lekvár so škoricou a badiánom sa skladá z troch hlavných surovín. Sú nimi slivky, ocot a hnedý kryštálový cukor. Slivky odporúčam použiť mäkšie, urýchli sa nám ich dlhé varenie  ok

Ocot som použila jablčný pre jeho špecifickú arómu, ale môžete ho zameniť za klasický – kvasní liehový ocot.

Kedže s obľubou používam a preferujem hnedý trstinový cukor ani v tomto recepte tomu nebolo inak yes samozrejme milión ľudí a chutí … nahradiť ho môžete bielym kryštálovým victory

V slivkovom lekvári som použila len dve koreniny, a to už ako názov prezradil škoricu a badián. Vďaka nim je slivkový lekvár chuťovo výraznejší a aromatickejší.


⇒ porcie: 2 ½ L   doba prípravy: cca 1 hodina čistenie sliviek + 24 hodín odležanie + cca 3 hodiny varenie náročnosť: jednoduchá ⇐ 

Slivkový lekvár so škoricou a badiánom


Ingrediencie

  • 3 kg očistených sliviek
  • 1 kg hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
  • 2 dcl jablčného octu / kvasného liehového
  • 2 ks celej škorice
  • 3 ks celého badiánu

Postup

  1. Slivky umyjeme, vykôstkujeme a nakrájame na malé kúsky ( čím menšie kúsky, tým kratšie budeme lekvár variť ).
  2. Takto pripravené slivky vložíme do hrnca v ktorom ich budeme aj variť.
  3. Zalejeme ich octom a zasypeme cukrom.
  4. Celú škoricu spolu s badiánom zabalíme do gázy alebo bavlnenej tkaniny a previažeme. Uľahčí sa nám ich vyberanie po uvarení lekváru.
  5. Koreniny vložíme do hrnca so slivkami a premiešame vareškou.
  6. Hrniec prikryjeme alobalom a necháme zmes odležať na 24 hodín.
  7. Po 24 hodinách dáme zmes na slivkový lekvár so škoricou a badiánom variť.
  8. Prvú hodinu za stáleho miešania varíme na prudkom plameni.
  9. Po uplynutí prvej hodiny už varíme na slabom plameni a občas premiešavame. Varíme cca ďalšie 2 hodiny ( záleží od zrelosti sliviek ).  
  10. Slivkový lekvár má správnu hustotu, keď po ponorení varešky z nej len lekvár pomaly kvapká ale netečie.
  11. Uvarený lekvár rovno plníme do zaváracích pohárov.
  12. Uzatvorené poháre so slivkovým lekvárom so škoricou a badiánom zabalíme ( viečkom nahor ) do uteráka a necháme vychladnúť. 

Tip: Aby slivkový lekvár so škoricou a badiánom vydržal čo najdlhšie, zaváraninové poháre prepláchneme pred plnením rumom  ok

Slivkový lekvár so škoricou a badiánom

Slivkový lekvár so škoricou a badiánom

 

Počet zobrazení 163
 

Zanechať komentár