Syrové pagáče bez lepku

Syrové pagáče bez lepku

sója sezam psenica ovos mlieko makkyse kukurica arasidy

Syrové pagáče bez lepku sú vyrobené bez alergénov lepku, sóje, kukurice a keďže som opäť siahla po bezlaktózových produktoch ( syr ementál a mlieko ) aj bez alergénu laktózy wink  Na syrové pagáče bez lepku som tentokrát použila moju obľúbenú mandľovú múku, ktorá zastáva funkciu potrebných bielkovín v bezlepkovom pečení  heart 

Ako som už spomenula, syrové pagáče bez lepku sú vyrobené z prirodzene bezlepkovej jednodruhovej mandľovej múky smile Mandľová múka je plnohodnotným zdrojom bielkovín a tuku spolu s rovnako prirodzene bezlepkovou hladkou bielou ryžovou múkou ktorá je ľahko stráviteľná a malým množstvom tapiokovej múky ktorá je škrobovou zložkou v pagáčoch vytvoria neobyčajne príjemnú chuť a perfektnú štruktúru cesta  heart

Samozrejme aj použité múky môžete na syrové pagáče bez lepku nahradiť. Mandľovú múku môžete vymeniť za akúkoľvek inú bezlepkovú s obsahom bielkovín ako napríklad kukuričná múka. Tapiokovú múku za zemiakovú… Viac viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky  victory

Kypriacim činidlom v syrových pagáčoch bez lepku sú bezlepkové kvasnice. A ako v každom kysnutom bezlepkovom ceste použila som vlákninu vo forme Psyllia ( skorocelu indického )  heart

Tukovou zložkou v syrových pagáčoch bez lepku je domáca bravčová masť good  Bravčová masť je úžasná pri pečení slaných druhov pečív obzvlášť kysnutého pečiva s náplňou. Samozrejme ak nie ste jej zástancom nahradiť ju môžete olejom.

Keďže som potrebovala pevnejšie a zároveň pružnejšie cesto použila som xantánovú gumu.

Cesto na syrové pagáče bez lepku je trošku pracnejšie, vzhľadom k tomu že som ho 2-krát prekladala na 3 časti ( vďaka prekladaniu sú pagáče vyššie a jemnejšie ) yes


⇒ porcie: cca 18 pagáčov   doba prípravy: 10 minút + 1½ hodiny kysnutie + 20 minút prekladanie ( cesta ) + 12 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Syrové pagáče bez lepku


Ingrediencie

Postup

  1. V rajničke ohrejeme 1 ½ dcl bezlaktózového mlieka do ktorého rozpustíme bezlepkové kvasnice so štipkou soli a cukru. Rajničku prekryjeme kuchynskou utierkou / bavlnenou tkaninou a necháme ho na teplom mieste kým kvások mierne nenakysne. 
  2. V samostatnej miske zmiešame ostatné ingrediencie okrem psyllia, xantánovej gumy a ementálu na prípravu syrových pagáčov bez lepku. 
  3. Nakysnutý kvások vmiešame do misky s ostatnými ingredienciami. Cesto miešame metličkou.
  4. Nakoniec do vymiešaného tekutého cesta vmiešame xantánovú gumu a psyllium.
  5. Po vymiešaní je cesto na syrové pagáče bez lepku hladké a lepkavé.
  6. Cesto spolu s miskou prekryjeme potravinovou fóliou a necháme ho kysnúť na teplom mieste po dobu 1 hodiny.
  7. Po 1 hodine cesto podľa potreby pomúčime a s rukou vymiesime ( cesto má byť celistvé a zároveň dostatočne pružné a málinko lepkavé ).
  8. Takto vymiesené cesto na syrové pagáče bez lepku prenesieme na papier na pečenie a s pomocou druhého papieru vyvaľkáme na cca 0,5 cm hrúbku.
  9. Cesto posypeme nastrúhaným bezlaktózovým ementálom. Následne cesto preložíme na tri časti ( ako na lístkové ).
  10. Takto preložené cesto necháme pod kuchynskou utierkou / bavlnenou tkaninou 10 minút podkysnúť.
  11. Po 10 minútach postup zopakujeme ( t.j.cesto vyvaľkáme, preložíme a necháme 10 minút podkysnúť ). 
  12. Po uplynutí ďalších 10 minútach cesto vyvaľkáme na cca 1½ cm hrúbku, nožom narežeme mriežku a vykrajujeme kolieska ( veľkosť nechám na Vás ).
  13. Vykrojené syrové pagáče bez lepku preložíme na plech vystretý papierom na pečenie a bez zakrytia necháme podkysnúť 30 minút.
  14. Pagáče po uplynutí 30 minút potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 200°C cca 12 minút.

Tip: Ak patríte do skupiny nedočkavcov, cesto na syrové pagáče bez lepku preložte len 1-krát. Naopak ak si radi počkáte na maškrtu cesto preložte 3-krát.

Syrové pagáče po lepku

Syrové pagáče bez lepku

Počet zobrazení 3 387
 

Zanechať komentár