Perníkové srdiečka s domácou malinovou polevou

Perníkové srdiečka s domácou malinovou polevou

sója vajcia sezam ovos psenica mlieko makkyse kukurica

 Perníkové srdiečka s domácou malinovou polevou sú prirodzene bezlepkové. Okrem lepku neobsahujú ani laktózu, vajcia a sóju. Keďže ja si Valentín bez perníkového srdiečka nedokážem predstaviť, tu je jeden rýchly recept bez odležania cesta. 

Perníkové srdiečka s domácou malinovou polevou sú vyrobené z jednodruhových, prirodzene bezlepkových múk. Sú to ryžová, ciroková, pohánková a orechová múka. Úlohu vajíčka zastáva jablkové pyré. Samozrejme ho môžete zameniť za detskú výživu alebo banánové pyré. V neposlednom rade netreba zabúdať na tukovú časť perníčkov. V tomto recepte za ňou stojí kvalitný kokosový olej rozpustený vo vodnom kúpeli. Vďaka nemu sa cesto nedrobí a výborne sa s ním pracuje.

Perníkové srdiečka sú ozdobené domácou malinovou polevou. Budeme na ňu potrebovať bazový sirup, práškový cukor a šťavu z malín ( tentokrát som použila šťavu z mrazených malín ).


⇒porcie: cca 40 srdiečok rôznych veľkostí   doba prípravy: 15 minút + 12 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá⇐

Perníkové srdiečka s domácou malinovou polevou


Perníkové srdiečka 

Ingrediencie

  • 100 g kokosového oleja ( roztopeného vo vodnom kúpeli )
  • 100 g medu
  • 6 polievkových lyžíc jablkového pyré
  • 1 lyžička vanilkového extraktu/ vanilkového cukru/ vanilkového lusku
  • 200 g prirodzene bezlepkovej cirokovej múky
  • 100 g prirodzene bezlepkovej hladkej pohánkovej múky
  • 100 g prirodzene bezlepkovej bielej ryžovej múky/ celozrnnej ryžovej múky
  • 50 g prirodzene bezlepkovej orechovej múky
  • 2 lyžičky guarovej gumy/ xantánovej
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1 – 2 lyžičky mletých klinčekov
  • 2 lyžičky jedlej sódy
  • štipka soli
  • 3 polievkové lyžice vlažnej vody

Domáca malinová poleva •

Ingrediencie

  • 200 g práškového cukru
  • 1 polievková lyžica malinovej šťavy/ jahodovej
  • 2 polievkové lyžice bazového sirupu/ alebo iného hustého 

Postup

  1. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme kokosový olej.
  2. Rozpustený kokosový olej zmiešame s medom a jablkovým pyré vo väčšej miske. Premiešame vareškou.
  3. V samostatnej miske zmiešame prirodzene bezlepkové múky, guarovú gumu, jedlú sódu, vanilkový extrakt, mletú škoricu, mletý zázvor, mleté klinčeky a soľ.
  4. Do tukovej misky ( kokosový olej, … ) vmiešame ( ručne ) suchú misku.
  5. Podľa potreby prilievame vlažnú vodu.
  6. Miesime rukou až nevytvoríme tuhé, jemne lepkavé cesto.
  7. Za pomoci dvoch papierov na pečenie ( jeden na spodok a druhý na vrch cesta ) vyvaľkáme hrubšie cesto cca 1 – 1,5 centimetrovú hrúbku.
  8. Vykrajujeme srdiečka.
  9. Valentínske perníkové srdiečka pečieme na plechu vystretom papierom na pečenie pri teplote 200ºC do dobu 12 minút alebo až kým nezhnednú.
  10. Medzitým si pripravíme polevu. Za pomoci metličky vymiešame do hladka práškový cukor s bazovým sirupom a malinovou šťavou.
  11. Ak sa Vám zdá poleva riedka prisypte práškový cukor ak naopak moc tuhá prilejte malinovú šťavu.
  12. Vychladnuté perníkové srdiečka ozdobíme domácou malinovou polevou.

P.S. Ak by sa Vám cesto začalo lepiť/ rednúť uložte ho na 5 – 10 minút do chladničky.

Perníkové srdiečka s domácou malinovou polevouPerníkové srdiečka s domácou malinovou polevou

Počet zobrazení 437
 

Zanechať komentár