Obdobie leta je späté s množstvom rôznych druhov ovocia. Pokiaľ máte doma záhradku s niekoľkými druhmi ovocných stromov a je úrodný rok určite neviete kam skôr skočiť aby všetká tá úroda nevyšla na zmar. Aby ovocie vydržalo čo najdlhšie a mohli sme si na ňom pochutnať aj počas celého roka, ovocie upravujeme rôznymi spôsobmi.
Mojou najčastejšou úpravou ovocia je zaváranie. Z môjho hľadiska je zaváranie rýchle, efektívne a hlavne Vám zavárané ovocie vydrží dlhú dobu a tak si na ňom pochutnáte kedykoľvek počas roka. Naviac ak vlastníte kuchynský robot máte vyhraté, nakoľko za Vás spraví všetku „špinavú ”prácu.
Za mňa je najlepší kuchynský robot ten ktorý obsahuje viaceré príslušenstvo. Osobne najčastejšie počas sezóny jabĺk používam hrubšie strúhadlo. Jednoducho jablka nastrúhate, dochutíte citrónovou šťavou, cukrom a vložíte do čistých sterilizovaných pohárov a sterilizujete. Takto pripravené jablká používam hlavne na kysnuté koláče ale aj samotné len tak pre chuť.
Druhou obľúbenou a takmer nenáročnou metódou spracovania ovocia je sušenie. Sušiť môžete rôzne druhy ovocia ako už vyššie spomenuté jablká, čerešne, marhule, slivky, broskyne, …Ovocie si jednoducho vysušíte v sušičke ovocia ktorá naproti normálnej rúre vysuší ovocie rýchlejšie.
Výhodou sušeného ovocia nie je len v jeho trvanlivosti a skladovaní. Sušené ovocie využijete rovnako plnohodnotne vo varení tak aj v pečení. Okrem napríklad chutnej vložky do polievok si z domáceho sušeného ovocia vyrobíte domáce müsli či moju záchranu na cestách müsli tyčinku. Ako na ne nájdete v sekcií raňajky. Rovnako zo sušeného ovocia vyrobíte nepečený korpus na raw tortu, opäť nájdete na stránke.
No a do tretice moja srdcovka počas takmer celého roka je ovocný fresh / šťava. Ak spadáte do kategórie milovníkov ovocných štiav určite doma vlastníte odšťavovač ovocia. Keďže technika neustále napreduje s pomocou odšťavovača si dokážete vyrobiť nie len čistú šťavu s minimálnym odpadom ale rovnako si vyrobíte mrazený dezert ak ovocie predom zamrazíte. Šikovný odšťavovač sa Vám doma určite zíde aj pri príprave domácich sirupov.
Aký je Váš obľúbený spôsob spracovania ovocia?