Inšpiráciou na dnešný recept mi bola samotná bazalka a dávnejšie zhliadnuté video na originálne talianske pesto v podaní Gennara Contalda.
Táto indická okrasná rastlina má nespočetne veľa využití, najmä kvôli tomu, že aj po tepelnom spracovaní si uchováva všetky svoje liečivé schopnosti. Okrem iného sa z jej vysušených listov pripravuje čajová zmes, ktorá podporuje trávenie.
Bazalkové pesto s pridaním parmezánu Vám vydrží v chladničke po dlhú dobu, pretože parmezán ma konzervačnú schopnosť.
⇒porcie: 200 ml pohár doba prípravy: 15 minút náročnosť: jednoduchá⇐
Bazalkové pesto
Ingrediencie
- ½ strúčika cesnaku
- morská soľ
- čerstvo nadrvené čierne korenie
- 2 hrste bazalky
- 1 hrsť píniových orieškov
- 1 hrsť parmezánu
- extra panenský olivový olej
- ½ dcl citrónovej šťavy
Postup
- Očistený cesnak spolu s píniovými orieškami, bazalkou a olivovým olejom premixujeme krátko v mixéri.
- Potom primiešame zvyšné ingrediencie a ešte chvíľu mixujeme.
- Hotové bazalkové pesto vlejeme do pohára.
Tip: Bazalkové pesto môžeme použiť do studenej ako aj do teplej kuchyne. V mojom podaní s pečivom.