Halušky z mojej experimentálnej kuchyne s výstižným pomenovaním: „ Bezalergénové halušky ″. Neobsahujú lepok, mlieko ani vajcia. Bezalergénové halušky sú vyrobené zo zemiakov, zemiakovej múky, maizeny (kukuričného škrobu), vody a samozrejme soli.
Cesto na bezalergénové halušky je trošku odlišné od toho na ktoré sme boli zvyknutý. Má tendenciu tuhnúť, pre to som vodu dávkovala počas samotnej prípravy halušiek. Urobte si zo 3- 4 skúšobné halušky a podľa konzistencie pridajte vodu. Varíme ich 4- 5 minút.
⇒porcie: 4 doba prípravy: 10 minút + 5 minút varenie náročnosť: jednoduchá⇐
Bezalergénové halušky
Ingrediencie
- 4 ks zemiakov
- 3 polievkové lyžice zemiakovej múky
- 1 polievková lyžica maizeny (kukuričného škrobu)
- 2 polievkové lyžice vody
- soľ
Postup
- Zemiaky načistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
- Primiešame ostatné suroviny (okrem vody) a miešame kým cesto nebude hladké.
- Ak sa nám zdá, že cesto je tuhé pridáme vodu, ak naopak riedke pridáme múku (dosť záleží od kvality zemiakov, koľko pustia vody a škrobu).
- Do veľkého hrnca dáme variť vodu na bezalergénové halušky.
- Cez halúškovník alebo za pomoci lyžičiek hádžeme halušky do vriacej vody.
- Varíme 4- 5 minút.
- Uvarené bezalergénové halušky premyjeme v studenej vode a pokvapkáme olivovým olejom.
Tip: Bezalergénové halušky sa výborne hodia napríklad ku kuraciemu paprikášu, s kyslou kapustou ako aj ako do polievok .