Domáce bezlaktózové kondenzované mlieko je vyrobené bez alergénov lepku, sóje, laktózy, kukurice, vajec, … Na prípravu bezlaktózovej verzie kondenzovaného mlieka som siahla po kokosovom mlieku s ktorým sa neuveriteľne jednoducho pracuje, samozrejme môžete použiť aj rovnako bezlaktózové mandľové mlieko
Prvý recept na bezlaktózové kondenzované mlieko pozostáva z troch surovín. Sú nimi kokosové mlieko, biely kryštálový cukor a štipka soli
Druhý recept rovnako ako prvý pozostáva z troch surovín. Sú nimi opäť kokosové mlieko, med a štipka soli Med môžete použiť ako tekutý tak aj tuhý.
Na prípravu bezlaktózového kondenzovaného mlieka som siahla po kokosovom mlieku z jednoduchého dôvodu a to skrz jeho úžasnú vlastnosť, že pri pomalom a aj rýchlom varení sa Vám nevytvoria hrudky – zrazeniny
Použité kokosové mlieko môžete nahradiť mandľovým alebo iným orechovým mliekom.
Príprava domáceho bezlaktózového kondenzovaného mlieka Vám zaberie cca 15 minút a môžete ho ihneď použiť alebo po úplnom vychladnutí uschovať do chladničky
Samotné bezlaktózové kondenzované mlieko Vám v chladničke vydrží cca 3 týždne
Tajomstvom úspechu pri výrobe domáceho kondenzovaného mlieka spočíva v chladných surovinách. T.j. všetky suroviny zmiešate v chladnom stave a spoločne ich následne zahrievate
⇒ porcie: 300 g kondenzovaného mlieka doba prípravy: 2 minúty + 12 – 15 minút varenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlaktózové kondenzované mlieko
Bezlaktózové kondenzované mlieko s použitím bieleho kryštálového cukru
Ingrediencie
- 400 g kokosového mlieka / mandľového
- 200 g bieleho kryštálového cukru / hnedého trstinového
- štipka soli
Bezlaktózové kondenzované mlieko s použitím medu
Ingrediencie
- 400 g kokosového mlieka / mandľového
- 336 g medu akéhokoľvek
- štipka soli
Postup
- Postup na výrobu oboch bezlaktózových kondenzovaných mliek je rovnaký.
- V rajničke na miernom plameni zohrievame za občasného miešania všetky suroviny na prípravu bezlaktózového kondenzovaného mlieka.
- Po zovretí plameň nestíšime !!!, ale už za stáleho miešania varíme 12 – 15 minút.
- Po odparení polovičnej dávky kondenzovaného mlieka, mlieko odstavíme ( pri miešaní sa mlieko oddeľuje od okrajov a je tuhšie ).
- Hotové bezlaktózové kondenzované mlieko prelejeme do horúcich pohárov a necháme úplne vychladnúť.
- Po vychladnutí pohár uzavrieme a uskladníme v chladničke.
Tip: Ak si nieste istý správnou konzistenciou bezlaktózového kondenzovaného mlieka, vykonajte skúšku a to následne : čajovou lyžičkou naberte kondenzované mlieko a kvapnite na tanierik. Ak sa kvapka rozteká do strán, ešte kondenzované mlieko nie je dostatočne prevarené.