Bezlepková čučoriedková torta neobsahuje alergény lepku, sóje, kukurice, arašidov a keďže som opäť siahla po produktoch zbavených laktózy pochutnajú si na nej aj ľudia trpiacimi laktózovou intoleranciou Tentokrát som zvolila moju obľúbenú kombináciu dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk ktorá sa skladá z bielej ryžovej múky a mandľovej múky
Ako som už spomenula samotný korpus na bezlepkovú čučoriedkovú tortu je vyrobený z dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk akými sú hladká biela ryžová múka a mandľová múka
Hladká biela ryžová múka je hlavnou múkou preto sa nahradiť nedá za žiadnu inú prirodzene bezlepkovú jednodruhovú múku. Viac o jej využití viď odkaz Ryžová múka
Použitá mandľová múka vďaka obsahu bielkovín je úžasnou kombináciou spolu s bielou ryžovou múkou a tak sú dokonalou dvojkou pri bezlepkovom pečení Recept ako si mandľovú múku vyrobíte jednoducho aj doma viď odkaz Prirodzene bezlepková mandľová, kokosová a lieskovcová múka Samozrejme ak trpíte alergiou na mandle nahradiť ju môžete za rovnako dobrú lieskovcovú či akúkoľvek inú orechovú múku
Aby som ulahodila aj ľuďom trpiacimi alergiou na kukuricu škrobovou zložkou v bezlepkovej čučoriedkovej torte je tapiokový škrob / múka. Viac o nej a ostatných bezlepkových škroboch viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Tukovou zložkou v bezlepkovej čučoriedkovej torte je kokosový olej. S jeho použitím má tortový korpus nezameniteľnú chuť a jemnú vôňu po kokose Použiť však môžete aj bezlaktózové maslo.
Kypriacim činidlom v bezlepkovej čučoriedkovej torte je prášok do pečiva.
Pre potrebnú pevnosť korpusu som do receptúri pridala xantánovú gumu. Vďaka xantánovej gume je tortový korpus dostatočne pevný a hlavne, bezlepková čučoriedková torta si aj po naplnení a následnom krájaní pekne drží svoj tvar
Hlavnými surovinami na náplň a zároveň tortový krém pozostáva z bezlaktózového masla spolu s kokosovým olejom ďalej cukru a tuhšieho čučoriedkového džemu, preto ak máte radšej iný druh ovocia nahraďte tuhší čučoriedkový džem iným Vami obľúbeným lekvárom alebo tuhším džemom
⇒ porcie: 1 torta ( o priemere 18 cm ) doba prípravy: cca 1 hodina + 55 minút pečenie korpusu + chladnutie + náplň / krém náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepková čučoriedková torta
• tortový korpus •
Ingrediencie
- 150 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
- 3 celé vajcia
- 100 g kokosového oleja / bezlaktózového masla / masla
- 1 dcl bezlaktózového mlieka / mlieka
- 100 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 40 g prirodzene bezlepkovej mandľovej múky / lieskovcovej
- 40 g prirodzene bezlepkového tapiokového škrobu / kukuričného
- 2 čajové lyžičky xantánovej gumy / guarovej
- 1 ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva / vinného kameňa
- 1 čajová lyžička vanilkovej esencie
- + kokosový olej na vymastenie formy
- + mandľová múka na vysypanie formy
• náplň / krém •
Ingrediencie
- 300 g práškového cukru
- 1 dcl vriacej vody
- 250 g bezlaktózového masla / masla
- 50 g kokosového oleja
- 90 g tuhšieho čučoriedkového džemu
- 1 čajová lyžička vanilkovej esencie
- štipka soli
Postup
- Najskôr si pripravíme tortový korpus : tortovú formu o prieme 18 cm vymastíme kokosovým olejom a vysypeme mandľovou múkou ( ak máte radšej nižšie torty môžete použiť tortovú formu s väčším priemerom ).
- V rajničke rozpustíme a zároveň ohrejeme kokosový olej spolu s bezlaktózovým mliekom.
- Vo väčšej miske vyšľaháme mixérom celé vajcia s hnedým trstinovým cukrom.
- V samostatnej miske zmiešame všetky ostatné ingrediencie na prípravu korpusu na bezlepkovú čučoriedkovú tortu.
- Rozpustený / zohriaty kokosový olej a mlieko vlejeme do vymiešanej vaječnej zmesi a následne pridáme suchú misku. Miešame mixérom pokiaľ sa všetky suroviny nespoja ( konzistencia cesta je ako na klasické piškótové cesto ).
- Vymiešané cesto vlejeme do pripravenej tortovej formy a pečieme pri teplote 175 °C 35 minút. Po 35 minútach ( keď cesto na povrchu nadobudne zlatisté sfarbenie ) ho prikryjeme alobalom ( vďaka alobalu tortový korpus z vrchu neprihorí a zvnútra sa poriadne upečie ) a pečieme ďalších cca 20 minút. Skúšku vykonáme špáradlom. Ak ste použili väčšiu formu pečte tortový korpus kratšie !
- Upečený tortový korpus necháme úplne vychladnúť a potom ho prerežeme na dve časti.
- Náplň / tortový krém : V miske vymiešame mixérom práškový cukor, vriacu vodu, vanilkovú esenciu a soľ.
- Po ochladnutí ( aby sa krém nezrazil ) pridáme zmäknuté bezlaktózové maslo, kokosový olej a tuhší čučoriedkový džem ( miešame najskôr pomaly a potom rýchlo cca 5 minút ).
- Vymiešanú náplň / krém uskladníme na cca 15 minút do chladničky a opäť premiešame mixérom ( ak sa Vám zdá krém stále príliš riedky / tekutý nechajte ho ešte stuhnúť a opäť ho premiešajte ).
- Hladkú a pevnú náplň / krém nanesieme medzi dva vychladnuté tortové korpusy a tortu ozdobíme. Tortu necháme pred krájaním úplne stuhnúť v chladničke, orientačný čas cca 2 hodiny.
Tip: Na tortovú náplň / krém som použila kombináciu bezlaktózového masla spolu s kokosovým olejom aby nebola náplň / krém príliš ťažká po použitom väčšom množstve bezlaktózového masla. Ak máte v obľube maslové náplne a krémy použite namiesto 50 g kokosového oleja 100 g bezlaktózového masla