Bezlepkové fokačo s olivami a medvedím cesnakom

Bezlepkové fokačo s olivami a medvedím cesnakom

sója vajcia sezam psenica ovos orechy mlieko makkyse arasidy

Bezlepkové fokačo s olivami a medvedím cesnakom neobsahuje alergény lepku, sóje, vajec, laktózy, orechov, … heart  Fokačo ( focaccio ) je vlastne talianská chlebová placka veľmi podobná nášmu posúchu. V mojej bezlepkovej verzii fokača som siahla po kombinácií olív a medvedieho cesnaku. Je slanšie a príjemné jemné vo vnútri. Výborne sa hodí ako na raňajky tak aj na studené bufety alebo k nakladaným syrom  good 

Bezlepkové fokačo s olivami a medvedím cesnakom je vyrobené kombináciou dvoch prirodzene bezlepkových múk. Sú nimi prirodzene bezlepková jednodruhová pohánková a biela ryžová múka smile  Pohánkovú múku môžete zameniť za kombináciu pohánkovej s cirokovou alebo pohánkovej s teffovou či cícerovou múkou. Prirodzene bezlepkovú bielu ryžovú múku môžete vymeniť za celozrnnú ryžovú.

Škrobovou zložkou v bezlepkovom fokačo s olivami a medvedím cesnakom sú jednodruhové prirodzene bezlepkové škrobové múky a to kukuričná a štipka zemiakovej múky. Zemiakovú môžete zameniť za tapiokovú múku. Kukuričnú múku by som nemenila  yes

Keďže je bezlepkové fokačo s olivami a medvedím cesnakom vyrobené z bezlepkového kysnutého cesta, kypriacim činidlom sú kvasnice. Samozrejme tie rozpustíme v studenej vode. Viac o kysnutom bezlepkovom ceste viď odkaz Tipy pri pečení s prirodzene bezlepkovými múkami  wink

Správnu stabilitu a zároveň pevnosť cesta dosiahneme použitím vlákniny v podobe fiberHusku – psyllia  victory


⇒ porcie: 1 fokačo cca 350g   doba prípravy: 5 minút + 2 hodiny kysnutie + 30 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Bezlepkové fokačo s olivami a medvedím cesnakom


Ingrediencie

Postup

  1. Vo väčšej miske rozpustíme kvasnice v studenej vode.
  2. V druhej miske zmiešame všetky ostatné suché suroviny okrem olív, olivového oleja a medvedieho cesnaku.
  3. Suchú misku zmiešame s kvasnicovou ( miešame elektrickým mixérom ) – cesto je hladké a liate.
  4. Vymiešané cesto na prípravu bezlepkového fokača s olivami a medvedím cesnakom pokryjeme spolu s miskou potravinovou fóliou. Necháme ho po dobu 2 hodín kysnúť na teplom mieste.
  5. Po 2 hodinách je cesto jemne lepkavé, celistvé a zároveň gumené a dá sa vytvarovať v rukách.
  6. S pomocou olivového oleja, v rukách vytvarujeme bochník (  olivový olej zamedzí lepivosť cesta ). 
  7. Cesto prenesieme na plech vystretý papierom na pečenie ( rukou ho trošku povyťahujeme do strán do tvaru placky ) a pokvapkáme ho olivovým olejom.
  8. Olivy rozmiestníme po ceste ( pritlačíme ) a cesto posypeme medvedím cesnakom a soľou.
  9. Bezlepkové fokačo s olivami a medvedím cesnakom pečieme pri teplote 225ºC po dobu 30 minút.
  10. Po upečení fokačo necháme mierne vychladnúť.

Tip: Pre vylepšenú verziu fokača vložte do vymieseného ešte nevykysnutého cesta na kúsky nakrájaný nakladaný syr alebo mozzarellu spolu so sušenými paradajkami … mňam  kiss

Bezlepkové fokačo s olivami a medvedím cesnakom

Bezlepkové fokačo s olivami a medvedím cesnakom

Počet zobrazení 1 346
 

Zanechať komentár