Bezlepková limetková bábovka je vyrobená z bezlepkového piškótového cesta s príchuťou kokosu a limetky Bábovka neobsahuje alergény lepku, sóje, ovsu, arašidov, … Keďže som v recepte na bábovku použila bezlaktózové výrobky v podobe masla a mlieka je vhodná aj pre ľudí trpiacich laktózovou intoleranciou
Na bezlepkovú limetkovú bábovku som použila kombináciu prirodzene bezlepkovej jednodruhovej hladkej bielej ryžovej múky a rovnako prirodzene bezlepkového kukuričného škrobu Maizeny
Vďaka ich spojeniu je piškótové cesto dostatočne pevné a má príjemné žltkasté sfarbenie bez špecifickej chute, nakoľko ani biela ryžová múka a ani kukuričný škrob nemajú špecifickú chuť či vôňu. Ak trpíte alergiou na kukuricu môžete kukuričný škrob nahradiť napríklad za tapiokovú múku / škrob. Rovnako ako kukuričný je bez charakteristickej vône a chuti. Viac o použití a náhradách škrobov viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
O výnimočnú sviežu chuť bezlepkovej limetkovej bábovky sa postaral použitý strúhaný kokos spolu s kôrou a šťavou z limetky. Vynikajúca kombinácia
Tukovou zložkou v bezlepkovej limetkovej bábovke je bezlaktózové maslo. Zameniť ho môžete za kokosový olej.
Vzhľadom k použitému strúhanému kokosu a jeho vlastnosti absorvovať tekutiny som do receptu pridala aj malé množstvo bezlaktózového mlieka Ak netrpíte laktózovou intoleranciou môžete použiť klasické mlieko.
Pevnosť bezlepkovej limetkovej bábovky rovnako ako vo všetkých pekárenských výrobkoch zabezpečila vláknina vo forme Psyllia ( skorocelu indického ).
Pre vláčnosť, dostatočne pevnú liatu textúru a nadýchanosť bábovky som použila vajíčka s práškom do pečiva
Čerešničkou na bábovke je limetkovo – cukrová poleva. Odporúčam Bezlepková limetková bábovka pod ňou pekne zmäkne a stane sa vláčnejšou.
⇒ porcie: 1 menšia bábovka ( cca 14 kúskov ) doba prípravy: 20 minút + cca 40 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepková limetková bábovka
Ingrediencie
- 2 celé vajcia
- 140 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
- 75 g bezlaktózového masla / kokosového oleja / masla
- 100 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 30 g strúhaného kokosu
- 40 g prirodzene bezlepkového kukuričného škrobu – Maizeny / tapiokového
- 2 polievkové lyžice vlákniny Psyllia ( FiberHusk )
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva / jedlej sódy
- 1 ½ polievkovej lyžice vanilkového cukru
- ½ dcl bezlaktózového mlieka / kokosového / mlieka
- kôra z jednej limetky
- šťava z polovičky limetky
- + bezlaktózové maslo na vymastenie bábovkovej formy
- + mleté orechy ( lieskovcovej múky ) na vysypanie formy
• Poleva •
Ingrediencie
- 200 g práškového cukru
- 2 polievkové lyžice limetkovej šťavy
- 1 polievková lyžica vlažnej vody
Postup
- Vo väčšej miske vymiešame mixérom vajcia s hnedým trstinovým cukrom ( miešame cca 5 minút ).
- Bezlaktózové maslo úplne rozpustíme a vmiešame do zmesi vajec a cukru.
- V samostatnej miske zmiešame všetky ostatné ingrediencie na prípravu bezlepkovej limetkovej bábovky.
- Misku s múkami a ostatnými ingredienciami vmiešame do vaječnej misky ( cesto miešame pokiaľ sa všetky suroviny pekne nespoja ).
- Cesto na bezlepkovú limetkovú bábovku je liate a pevné – piškótové.
- Formu na bábovku ( objem 1 L ) vymastíme bezlaktózovým maslom a vysypeme mletými orechmi.
- Cesto vlejeme do formy a dáme piecť po dobu cca 40 minút pri teplote 175 °C.
- Upečenú bezlepkovú limetkovú bábovku necháme vo forme úplne vychladnúť.
- Poleva : v rajničke zmiešame práškový cukor spolu s limetkovou šťavou a vodou. Miešame pokiaľ sa poleva nezohreje a všetky ingrediencie sa nespoja a tak nevytvoria hustejšiu liatu hmotu ( miešame cca 5 minút ).
- Vychladnutú bezlepkovú limetkovú bábovku vyberieme z formy a s pomocou polievkovej lyžice prelejeme cukrovou polevou.
- Po stuhnutí polevy bábovku nakrájame a konzumujeme.