Bezlepková limetková bábovka

Bezlepková limetková bábovka

sója sezam ovos psenica mlieko makkyse arasidy

Bezlepková limetková bábovka je vyrobená z bezlepkového piškótového cesta s príchuťou kokosu a limetky yes  Bábovka neobsahuje alergény lepku, sóje, ovsu, arašidov, … Keďže som v recepte na bábovku použila bezlaktózové výrobky v podobe masla a mlieka je vhodná aj pre ľudí trpiacich laktózovou intoleranciou  heart 

Na bezlepkovú limetkovú bábovku som použila kombináciu prirodzene bezlepkovej jednodruhovej hladkej bielej ryžovej múky a rovnako prirodzene bezlepkového kukuričného škrobu Maizeny  good

Vďaka ich spojeniu je piškótové cesto dostatočne pevné a má príjemné žltkasté sfarbenie bez špecifickej chute,  nakoľko ani biela ryžová múka a ani kukuričný škrob nemajú špecifickú chuť či vôňu. Ak trpíte alergiou na kukuricu môžete kukuričný škrob nahradiť napríklad za tapiokovú múku / škrob. Rovnako ako kukuričný je bez charakteristickej vône a chuti. Viac o použití a náhradách škrobov viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky  wink

O výnimočnú sviežu chuť bezlepkovej limetkovej bábovky sa postaral použitý strúhaný kokos spolu s kôrou a šťavou z limetky. Vynikajúca kombinácia  kiss

Tukovou zložkou v bezlepkovej limetkovej bábovke je bezlaktózové maslo. Zameniť ho môžete za kokosový olej.

Vzhľadom k použitému strúhanému kokosu a jeho vlastnosti absorvovať tekutiny som do receptu pridala aj malé množstvo bezlaktózového mlieka victory  Ak netrpíte laktózovou intoleranciou môžete použiť klasické mlieko.

Pevnosť bezlepkovej limetkovej bábovky rovnako ako vo všetkých pekárenských výrobkoch zabezpečila vláknina vo forme Psyllia ( skorocelu indického ).

Pre vláčnosť, dostatočne pevnú liatu textúru a nadýchanosť bábovky som použila vajíčka s práškom do pečiva  good

Čerešničkou na bábovke je limetkovo – cukrová poleva. Odporúčam acute Bezlepková limetková bábovka pod ňou pekne zmäkne a stane sa vláčnejšou.


⇒ porcie: 1 menšia bábovka ( cca 14 kúskov )   doba prípravy: 20 minút + cca 40 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Bezlepková limetková bábovka


Ingrediencie

• Poleva •

Ingrediencie

  • 200 g práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice limetkovej šťavy
  • 1 polievková lyžica vlažnej vody

Postup

  1. Vo väčšej miske vymiešame mixérom vajcia s hnedým trstinovým cukrom ( miešame cca 5 minút ).
  2. Bezlaktózové maslo úplne rozpustíme a vmiešame do zmesi vajec a cukru.
  3. V samostatnej miske zmiešame všetky ostatné ingrediencie na prípravu bezlepkovej limetkovej bábovky.
  4. Misku s múkami a ostatnými ingredienciami vmiešame do vaječnej misky ( cesto miešame pokiaľ sa všetky suroviny pekne nespoja ).
  5. Cesto na bezlepkovú limetkovú bábovku je liate a pevné – piškótové.
  6. Formu na bábovku ( objem 1 L ) vymastíme bezlaktózovým maslom a vysypeme mletými orechmi.
  7. Cesto vlejeme do formy a dáme piecť po dobu cca 40 minút pri teplote 175 °C.
  8. Upečenú bezlepkovú limetkovú bábovku necháme vo forme úplne vychladnúť.
  9. Poleva : v rajničke zmiešame práškový cukor spolu s limetkovou šťavou a vodou. Miešame pokiaľ sa poleva nezohreje a všetky ingrediencie sa nespoja a tak nevytvoria hustejšiu liatu hmotu ( miešame cca 5 minút ).
  10. Vychladnutú bezlepkovú limetkovú bábovku vyberieme z formy a s pomocou polievkovej lyžice prelejeme cukrovou polevou.
  11. Po stuhnutí polevy bábovku nakrájame a konzumujeme.

Bezlepková limetková bábovka

Bezlepková limetková bábovka

Počet zobrazení 2 210
 

Zanechať komentár