Bezlepková orechová torta je vyrobená bez alergénov lepku, sóje, kukurice, arašidov a rovnako je vyrobená bez použitia akýchkoľvek mliečnych výrobkov, nakoľko som opäť siahla po výrobkoch zbavených laktózy Na bezlepkovú orechovú tortu som použila kombináciu lieskových a vlašských orechov s použitím len jednej bezlepkovej múky a to mandľovej
Ako som už spomenula na bezlepkovú orechovú tortu som použila kombináciu vlašských a lieskových orechov spolu s jedinou použitou prirodzene bezlepkovou jednodruhovou múkou a to mandľovou Mandľovú múku môžete nahradiť napríklad kokosovou múkou či mletými mandliami
Lieskové a vlašské orechy môžete zameniť za orechovú múkou napr. lieskovcovú … recept ako si ju doma vyrobíte viď odkaz Prirodzene bezlepková mandľová, kokosová a lieskovcová múka
Spojivom všetkých surovín v bezlepkovej orechovej torte sú použité celé vajíčka. S ich použitím je torta nie len dostatočne pevná ale aj nadýchaná a jemná.
Kypriacim činidlom v bezlepkovej orechovej torte je prášok do pečiva. Prášok do pečiva môžete vymeniť za jedlú sódou ale vinný kameň, ktorý má rovnaké kypriace schopnosti
Tukovou zložkou v bezlepkovej orechovej torte je bezlaktózové maslo. Vzhľadom k použitým orechom môžete siahnuť aj po kokosovom oleji
Penová, krémová poleva na bezlepkovej orechovej torte pozostáva z kakaa, 30 % ryžovej smotany a hnedého trstinového cukru. 30 % ryžovú smotanu môžete vymeniť za bezlaktózovú smotanu, ktorá je rovnako ako ryžová bez chuti a vône
⇒ porcie: 1 torta o priemere 24 cm doba prípravy: 30 minút + cca 25 minút pečenie + chladnutie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepková orechová torta
Ingrediencie
- 250 g bezlaktózového masla / kokosového oleja / masla
- 50 g kakaa
- 4 celé vajcia
- 200 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
- štipka soli
- 1 čajová lyžička vanilkovej esencie
- 50 g mletých lieskových orechov / akýchkoľvek iných / lieskovcovej múky
- 50 g mletých vlašských orechov / akýchkoľvek iných
- 80 g prirodzene bezlepkovej mandľovej múky / mletých mandlí / kokosovej múky
- ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva / jedlej sódy / vinného kameňa
• poleva •
Ingrediencie
- 15 g kakaa
- 2 dcl 30 % ryžovej smotany / bezlaktózovej / smotany
- 25 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
Postup
- V rajničke úplne rozpustíme bezlaktózové maslo do ktorého vmiešame kakao.
- V samostatnej miske rozšľaháme celé vajcia spolu s cukrom ( miešame mixérom pokiaľ nevznikne hladký krém ).
- V samostatnej miske zmiešame všetky ostatné ingrediencie na prípravu bezlepkovej orechovej torty.
- Suchú misku spolu s tukovou vmiešame do vaječnej.
- Vymiešané cesto ( konzistencia je liata a zároveň tuhšia vďaka použitým orechom ) vlejeme do formy s priemerom 24 cm vyloženej papierom na pečenie alebo vymastenej a vysypanej mletými akýmikoľvek orechmi. Povrch zarovnáme.
- Bezlepkovú orechovú tortu pečieme pri teplote 175 °C po dobu cca 25 minút.
- Upečenú tortu necháme úplne vychladnúť a vyklopíme ju z tortovej formy.
- Počas chladnutia bezlepkovej orechovej torty si pripravíme polevu: v menšom množstve ryžovej smotany vmiešame kakao tak aby sa rozpustilo. Následne vlejeme zostatok smotany. Necháme odpočinúť po dobu 15 minút. Po 15 minútach vmiešame do smotany cukor a mixérom vymiešame načuchorený pevný krém. Takto pripravený krém nanesieme na vychladnutú bezlepkovú orechovú tortu.
- Po nanesení polevy necháme bezlepkovú orechovú tortu v chladničke stuhnúť.
Tip: ak máte radšej ozdobené torty bez polevy nechajte polevu stuhnúť v chladničke a s pomocou zdobiaceho sáčku tortu ozdobte.