Bezlepkové ovsené ciabatti patria medzi nadýchané a jemné biele pečivo, ktoré vydrží čerstvé po dobu niekoľkých dní Bezlepkové ovsené ciabatti sú vyrobené bez alergénov lepku, sóje, vajec, orechov, arašidov a keďže receptúra neobsahuje mliečne výrobky sú vhodné pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou
Na bezlepkové ovsené ciabatti som použila kombináciu troch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk. Sú nimi hladká biela ryžová múka, hladká 100 % bezlepková ovsená múka a hladká kukuričná múka
Hladká biela ryžová múka je hlavnou múkou a spolu s hladkou kukuričnou múkou sú vynikajúcou dvojkou pri pečení jemného a nadýchaného bezlepkového pečiva s chrumkavou kôrkou Viac o ryžovej múke viď odkaz Ryžová múka a o kukuričnej múke viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
100 % bezlepková ovsená múka je doplnkovou múkou vďaka ktorej majú bezlepkové ciabbati jemnú celozrnnú chuť a chrumkavejšiu, tmavšiu kôrku Ak však trpíte alergiou na ovos nahradiť ju môžete rovnako bezlepkovou hladkou cirokovou múkou ktorá má podobné vlastnosti ako ovsená múka.
Škrobovou zložkou v bezlepkových ovsených ciabattách je kukuričný škrob – Maizena. Nahradiť ho môžete napríklad tapiokovým škrobom. Viac o bezlepkových škroboch viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Keďže sú bezlepkové ovsené ciabatti vyrobené z bezlepkového kysnutého cesta kypriacim činidlom sú bezlepkové kvasnice. V receptúre netreba vytvárať kvások ale stačí kvasnice rozpustiť v studenej vode.
Ako v každom bezlepkovom pečive som siahla po vláknine v podobe psyllia ( skorocelu indického ) ktoré zabezpečí dokonalé spojenie a zhustnutie cesta. Viac o použití vlákniny viď odkaz Psyllium
⇒ porcie: 4 ciabatti ( cca po 150 g ) doba prípravy: 10 minút + 90 minút kysnutie + cca 35 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkové ovsené ciabatti
Ingrediencie
- 20 g bezlepkových kvasníc
- 4 dcl studenej vody
- 1 polievková lyžica levanduľového sirupu / akéhokoľvek svetlého
- 1 polievková lyžica olivového oleja / oleja
- 150 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 80 g prirodzene bezlepkovej hladkej ovsenej múky / hladkej cirokovej
- 50 g prirodzene bezlepkovej hladkej kukuričnej múky
- 25 g prirodzene bezlepkového kukuričného škrobu – Maizeny / tapiokového
- 1 polievková lyžica psyllia ( fiberHusk )
- štipka soli
- + ryžová múka na pomúčenie
Postup
- V samostatnej miske rozpustíme v studenej vode, levanduľovom sirupe a olivovom oleji bezlepkové kvasnice.
- V druhej miske zmiešame všetky ostatné ingrediencie okrem vlákniny na prípravu bezlepkových ovsených ciabatt.
- Do kvasnicovej misky vmiešame suchú misku ( miešame mixérom ). Cesto je pred pridaním vlákniny liate.
- Po vymiešaní pridáme do cesta vlákninu ( cesto miešame pokiaľ sa nezačne oddeľovať od okrajov misky a následne ho domiesíme vareškou ).
- Vymiesené cesto na bezlepkové ovsené ciabatti spolu s miskou pokryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť po dobu 1 hodiny.
- Po 1 hodine cesto rozdelíme na 4 časti a na jemne pomúčenej doske vytvarujeme ciabatti ( cesto len jemne v rukách premiesime nie však moc aby sa pri pečení nevytvorili vzduchové bubliny ).
- Vytvarované ciabatti prenesieme na plech vystretý papierom na pečenie a necháme ich bez pokrytia podkysnúť po dobu 30 minút.
- Po 30 minútach bezlepkové ovsené ciabatti pečieme pri teplote 225 °C po dobu 35 minút.
- Upečené ciabatti necháme pred konzumáciou úplne vychladnúť.
Tip: cesto na bezlepkové ovsené ciabatti nechajte kysnúť pokiaľ cesto nezdvojnásobí svoj objem !