Bezlepková pizza z pohánkovej a ryžovej múky

Bezlepková pizza z pohánkovej a ryžovej múky

sója vajcia sezam ovos psenica mlieko makkyse kukurica arasidy

Bezlepková pizza z pohánkovej a ryžovej múky je vyrobená bez použitia alergénov akými sú lepok, sója, kukurica, vajcia a vďaka použitému kokosovému oleju aj bez alergénu laktózy heart  Príprava bezlepkovej pizze je veľmi jednoduchá a na rozdiel od ostatných kysnutých pizzových korpusov ju máte už aj upečenú do 1 hodiny.

Aj keď je bezlepková pizza z pohánkovej a ryžovej múky vyrobená z bezlepkového kysnutého cesta, jej kysnutie trvá len po dobu 30 minút. Táto doba je dostačujúca na potrebné vykysnutie cesta. Kratšia doba kysnutia sa neodrazí ani na finálnom pečení pizzového korpusu, ktorý je po upečení jemne nadýchaný a zároveň chrumkavý, presne tak ako by mal pizzový korpus byť  kiss Kypriacim činidlom v bezlepkovej pizze sú bezlepkové kvasnice.

Bezlepková pizza je vyrobená spomínanou kombináciou dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk a to hladkou pohánkovou a hladkou bielou ryžovou múkou. Keďže podiel múk je 1:1 cesto  na pizzový korpus má trošku tmavšie sfarbenie ale určite sa nemusíte obávať výraznej celozrnnej chuti po pohánke  wink

Hladkú pohánkovú múku môže samozrejme nahradiť rovnako prirodzene bezlepkovou cirokovou alebo teffovou múkou.

Škrobovou zložkou bezlepkovej pizze z pohánkovej a ryžovej múky je prirodzene bezlepkový tapiokový škrob / tapioková múka. Viac o jej použití viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky  victory

Tukovou zložkou bezlepkovej pizze z pohánkovej a ryžovej múky je môj preferovaný kokosový olej. Nahradiť ho môžete za olivový olej.


⇒ porcie: 1 pizza o priemere 30 cm   doba prípravy: 10 minút + 30 minút kysnutie + cca 15 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Bezlepková pizza z pohánkovej a ryžovej múky


Ingrediencie

Postup

  1. V 1½ dcl vlažnej vody rozpustíme bezlepkové kvasnice spolu so štipkou hnedého trstinového cukru a soli. Kvások necháme podkysnúť na teplom mieste zakrytý pod bavlnenou tkaninou / kuchynskou utierkou pokiaľ nepodkysne. 
  2. V samostatnej miske zmiešame všetky ostatné suché ingrediencie na prípravu bezlepkovej pizze z pohánkovej a ryžovej múky.
  3. Nakoniec do suchej misky primiešame ostatné ingrediencie ( podkysnutý kvások, olivový olej a zbytok vlažnej vody ).
  4. Cesto miesime rukou pokiaľ nedosiahneme hladké, tuhé cesto ( štruktúra cesta pripomína cesto na medovníčky ).
  5. Ak je cesto stále drobivé prilejte vlažnú vodu ak naopak príliš lepkavé prisypte hladkú bielu ryžovú múku.
  6. Vymiesené cesto na bezlepkovú pizzu z pohánkovej a ryžovej múky zakryjeme bavlnenou tkaninou / kuchynskou utierkou a na teplom mieste ho necháme kysnúť po dobu 30 minút.
  7. Po 30 minútach cesto prenesieme na papier na pečenie a s pomocou druhého papiera na pečenie vyvaľkáme kruh o priemere 30 cm.
  8. Cesto / korpus na bezlepkovú pizzu naplníme ľubovoľnými surovinami a okraje omastíme olejom.
  9. Bezlepkovú pizzu z pohánkovej a ryžovej múky pečieme pri teplote 250°C po dobu cca 15 minút.
  10. Po upečení pizzu nakrájame a ešte teplú konzumujeme.

Tip: Odporúčam vyskúšať aj ryžovo – kukuričný pizzový korpus recept naň viď odkaz Bezlepková pizza z ryžovej a kukuričnej múky  good

Bezlepková pizza z pohánkovej a ryžovej múky

Bezlepková pizza z pohánkovej a ryžovej múky

Bezlepková pizza z pohánkovej a ryžovej múky

Počet zobrazení 3 988
 

2 Komentárov

  1. Receptik sa mi velmi paci,a hlavne to,ze je cesto tenke.Manzel ked robievam pizzu 2x do roka vzdy povie,nech je cesto tenke.A toto je,tak hadam bude spokojny.

     
  2. Skusala som upiect tuto pizzu podla vasho receptu.Pridala som presne ten druh muky ako vy a moje cesto sa vobec ale vobec nepodobalo na vase.Kvasok mi dobre vykysol…v com to mohlo byt?dakujem help

     

Zanechať komentár