Bezlepkové bagety so slnečnicou a datľami sú vyrobené bez alergénov lepku, sóje, vajec, orechov, arašidov, … Vzhľadom na použitú studenú vodu ktorá je tekutou zložkou si na nich pochutnajú aj ľudia trpiacimi laktózovou intoleranciou Bezlepkové bagety so slnečnicou a datľami sú vo vnútri jemné, mäkké a z vonku príjemne chrumkavé
Bezlepkové bagety so slnečnicou a datľami sú vyrobené kombináciou troch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk akými sú hladká biela ryžová múka, hladká kukuričná múka a hladká pohánková múka
Hladká biela ryžová múka je hlavnou múkou vďaka ktorej sú bezlepkové bagety so slnečnicou a datľami chrumkavé. Viac o ryžovej múke viď odkaz Ryžová múka
Druhou použitou múkou v bezlepkových bagetách so slnečnicou a datľami je hladká pohánková múka. Okrem výraznejšej chuti a sfarbenia je pohánka bohatá na železo, horčík a zinok, naviac má nízky glykemický index takže je ľahko stráviteľná Viac o pohánke viď odkaz Pohánková múka
100% náhradou za hladkú pohánkovú múku je napríklad hladká ciroková
Poslednou treťou použitou múkou je rovnako prirodzene bezlepková kukuričná múka. S jej použitím sú bezlepkové bagety so slnečnicou a datľami vo vnútri jemné a nedrobia sa po upečení, vzhľadom k jej obsahu bielkovín
Škrobovou zložkou v bezlepkových bagetách so slnečnicou a datľami je kukuričný škrob. Nahradiť ho môžete aj za tapiokový. Viac o bezlepkových škroboch viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Bezlepkové bagety so slnečnicou a datľami sú vyrobené z bezlepkového kysnutého cesta. V tomto recepte netreba vytvárať kvások a tekutou zložkou je studená voda
Pre jedinečnosť a rovnako lepšiu pevnosť som do receptúry pridala slnečnicové semienka a nasekané datle. Použiť môžete aj hrozienka, marhule, slivky alebo mleté orechy … S ich použitím majú bagety jemne sladkú príchuť
Ako vo všetkých pekárenských výrobkoch aj v bezlepkových bagetách so slnečnicou a datľami som siahla po vláknine v podobe jemného psyllia ( skorocelu indického ). S jeho použitím cesto zhustne a spevní sa. Viac o použití vlákniny pri bezlepkovom stravovaní viď odkaz Psyllium
⇒ porcie: 2 bagety ( každá o hmotnosti cca 320 g ) doba prípravy: 15 minút + 2 hodiny kysnutie + 30 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkové bagety so slnečnicou a datľami
Ingrediencie
- 25 g bezlepkových kvasníc
- 5 dcl studenej vody
- 100 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 70 g prirodzene bezlepkovej hladkej pohánkovej múky / cirokovej
- 40 g prirodzene bezlepkovej hladkej kukuričnej múky
- 25 g prirodzene bezlepkového kukuričného škrobu – Maizeny / tapiokového
- 1 čajová lyžička soli
- 1 polievková lyžica psyllia ( fiberHusk )
- 50 g slnečnicových semienok
- 50 g ( cca 7 ks ) datli
- + ryžová múka na podsypanie
Postup
- Datle nakrájame na malé kúsky.
- V samostatnej miske zmiešame všetky ostatné ingrediencie okrem psyllia na prípravu bezlepkových bagiet so slnečnicou a datľami.
- V studenej vode rozpustíme bezlepkové kvasnice a vmiešame suchú misku ( miešame pomaly mixérom, cesto je liate ).
- Nakoniec pridáme psyllium. Cesto miešame cca 5 minút pokiaľ sa jemne nezačne oddeľovať od okrajov misky, resp. pokiaľ nezačne tuhnúť ( konzistencia cesta je lepkavá a jemná ).
- Vymiešané cesto prekryjeme spolu s miskou potravinovou fóliou a necháme ho vykysnúť na teplom mieste po dobu 2 hodín.
- Po 2 hodinách na väčšom množstve ryžovej múky v rukách cesto vymiesime ( cesto je po vykysnutí jemné a lepkavé ) a vytvarujeme dve dlhé bagety. Bagety sú nižšie a nedajú sa poriadne dotvoriť ale pri pečení a po sú dokonalé.
- Vytvarované bagety narežeme a dáme ich piecť pri teplote 225 °C po dobu 30 minút.
- Upečené bezlepkové bagety so slnečnicou a datľami necháme pred konzumáciou úplne vychladnúť.
vyskúšajte aj iné, rovnako bezlepkové bagety podľa gazdinky :
- Bezlepkové bagety ( s použitím hladkej bielej ryžovej, hladkej kukuričnej a hladkej zemiakovej múky )
- Bezlepkové bagety ( s použitím hladkej bielej ryžovej, hladkej pohánkovej a hladkej kukuričnej múky )
- Knäckebrot bagety