Ďalší pekárenský recept z rady bezlepkovej pekárne. Časovo nenáročné a chuťovo výborné bezlepkové bagety z prirodzene bezlepkových múk, akými sú kukuričná a zemiaková.Bezlepkové bagety sú vyrobené bez pomoci lepku, laktózy a sóje. Pre kyprejšie tvary bagiet som pridala váječný bielok, ktorý zlepší štruktúru cesta ale pre Vás alergikov na vajíčka – kľudne tento krok z receptu vynechajte
Cesto na bezlepkové bagety je lepkavejšie, preto bagety formujeme za pomoci vody. Konečný estetický efekt docielime posypaním ryžovou múkou a hlbšími priečnymi rezmi do bagiet ešte pred samotným pečením.
⇒porcie: 4 bagety doba prípravy: 7 minút + 3 hodiny kysnutie + 1 hodina podkysnutie + 30 minút pečenie náročnosť: jednoduchá⇐
Bezlepkové bagety
Ingrediencie
- 3½ dcl studenej vody
- 20 g kvasníc
- 150 g ryžovej múky
- 50 g kukuričnej múky
- 150 g zemiakovej múky
- 50 g olivového oleja (slnečnicového)
- 1 váječný bielok
- 5 g kryštálového cukru
- 1½ lyžičky soli
- 10 g fiberHusk
- 10 g xantánovej gumy
- ryžová múka na posypanie
Postup
- V miske si zmiešame všetky suroviny okrem fiberHusk a xantánovej gumy. Miešame za pomoci mixéra 5 minút.
- Potom pridáme fiberHusk a xantánovú gumu a miešame 1 minútu.
- Vymiešané cesto zabalíme do potravinovej fólie a na teplom mieste necháme kysnúť 3 hodiny.
- Po 3 hodinách cesto vytvarujeme za pomoci vlažnej vody do tvaru bagiet (4 kusy) a poukladáme ich na plech vyloženým papierom na pečenie.
- Takto pripravené bezlepkové bagety posypeme ryžovou múkou a narežeme ich 3 až 4 šikmými rezmi v hĺbke asi 0,5 až 1 cm.
- Bezlepkové bagety necháme ešte 1 hodinu podkysnúť bez prikrytia.
- Po 1 hodine bezlepkové bagety pečieme pri teplote 225- 250°C 30 minút.
- Konzumujeme vychladnuté.
Tip: Bezlepkové bagety sú výborne na raňajky alebo desiatu. Ak chystáte malé posedenie na víkend, určite sa nestratia vo forme drobného občerstvenia ku vínu či mäsovým nárezom alebo bazalkovému pestu